EXCLUSIV: Interviu Viorel Moldovan

0
95

Viorel Moldovan este unul dintre foştii componenţi ai generaţiei de aur a naţionalei de fotbal a României, care a decis să se implice în fotbalul Ligii I. Cel care era poreclit Moldo-gol, pe vremea cînd juca, se simte mai atras de funcţiile administrative pe care le-ar putea ocupa în cadrul unui club, decît de meseria de antrenor, care te aruncă în viaţă de colo-colo. Plecat de la Rapid pentru că se simţea nebăgat în seamă, Moldovan a ales funcţia de director sportiv la Unirea Urziceni, acolo unde va lucra cu Dan Petrescu, un alt component al generaţiei de aur. La formaţia micului oraş ialomiţean va colabora însă şi cu fostul manager al Stelei, Mihai Stoica, conducător recunoscut pentru impulsivitatea sa

SportM: Viorel, ai declarat că ai ales să fii director sportiv la Unirea Urziceni. De ce acest club mic şi nu altă variantă?
Viorel Moldovan: Încă nu am semnat un contract, dar am bătut palma cu domnul Dumitru Bucşaru, patronul Unirii. Am avut mai multe discuţii în care am vorbit despre rolul meu în cadrul acestui club şi voi fi directorul sportiv de la Urziceni.

SportM: Aceeaşi funcţie se presupunea că ai îndeplinit-o şi la Rapid. Ai declarat însă, după ce ai plecat din Giuleşti, că nu semnaseşi niciun contract cu George Copos.
Viorel Moldovan: Într-adevăr, la Rapid nu semnasem niciun contract, dar, chiar dacă nici cu Unirea nu am semnat încă nimic, lucrurile sînt clare, pentru că discuţiile mele cu domnul Bucşaru au fost extrem de pozitive. La Urziceni s-au făcut nişte proiecte de-a dreptul măreţe pe termen lung, care mie mi s-au părut foarte interesante. M-a mai motivat şi faptul că voi lucra cu fostul meu coleg de la naţională, Dan Petrescu, dar şi cu Meme Stoica, un preşedinte de club cu o experienţă foarte vastă. Obiectivul meu este ca, orice jucător dorit la Urziceni, să fie adus de mine folosindu-mă de relaţiile pe care le am. Repet, seriozitatea, planurile şi ideile vehiculate la Urziceni m-au convins să mă implic la acest club.

SportM: Ce ar putea realiza în fotbalul românesc o echipă dintr-un oraş fără anvergură precum Urziceniul, care are doar 18.000 de locuitori? Există totuşi exemple ilustre, ca Leverkusen sau Villarreal.
Viorel Moldovan: Urziceniul are şanse mari să reuşească foarte multe, pentru că la nivelul conducerii există ambiţii foarte mari. După părerea mea, în doi-trei ani această echipă va putea evolua fără probleme în Cupa UEFA. Este posibil un nou Villarreal aici, adică să facem o echipă mare într-un oraş mic. Există toate şansele, atîta vreme cît eu şi Mihai Stoica vom lua decizii împreună.

SportM: Mulţi foşti jucători aleg să fie antrenori. Nu te tentează şi pe tine această carieră?
Viorel Moldovan: Ba da, dar m-am gîndit să nu devin antrenor doar de dragul de a antrena sau de a mă duce cine ştie pe unde prin lume. Mă atrage mai mult să deţin o funcţie admninistrativă, decît să antrenez, mai ales că eu mă simt foarte bine atunci cînd mă implic şi cînd sugestiile mele sunt luate în seamă. Vreau să am iniţiativă, pentru că la Rapid nu am fost lăsat să îmi fac meseria. Răbdarea, echilibrul sînt necesare din partea unui patron pentru a-ţi permite să munceşti aşa cum ştii mai bine.

SportM: Să înţelegem că experienţa de la Rapid nu a fost cea mai fericită?
Viorel Moldovan: Nu m-am certat cu George Copos, deşi m-au deranjat unele lucruri pe care le-a făcut. Dar nu ne-am certat, ne-am strîns mîna şi i-am spus că eu o iau pe drumul meu. E clar că la Rapid lucrurile nu mergeau aşa cum ar fi trebuit, aşa că a fost mai înţelept să plec.

SportM: Meme Stoica nu este cel mai calm dintre oameni. Cum crezi că te vei înţelege cu el? Mai ales că el este stelist, în timp ce tu ai jucat în ţară la Bistriţa, Dinamo, Timişoara şi Rapid.
Viorel Moldovan: Sîntem profesionişti şi nu are importanţă unde am jucat eu sau ce preferinţe avem. Pe cît de impulsiv este Mihai, pe atît de reţinut sînt eu, aşa că ne vom completa reciproc şi munca noastră va ieşi perfect. Eu sînt într-un fel, el într-altul şi nu ne mai putem schimba, dar cred că putem acţiona ca plusul şi minusul din electricitate, iar curentul va funcţiona perfect.

SportM: Ca fost rapidist care ştie ce se întîmpla la echipa antrenată de Bergodi, ce şanse crezi că are Rapid să se califice în grupele Cupei UEFA?
Viorel Moldovan: Rapid este o echipă valoroasă şi Cristiano Begodi va face performanţă cu această formaţie de calibru. Cred că Rapid are şanse reale să treacă de Nurnberg în Cupa UEFA şi să ajungă din nou în grupe.

SportM: Ce poţi spune despre Steaua şi Dinamo în cupele europene?
Viorel Moldovan: Steaua a picat într-o grupă foarte dificilă, dar atunci cînd ajungi în Liga Campionilor nu ai cum să ocoleşti adversari de mare valoare, aşa cum sunt Sevilla şi Arsenal. Va depinde mult de întîmplare, noroc, forma de moment, ca Steaua să poată trece de grupele Ligii Campionilor. Dinamo poate trece relativ uşor de Elfsborg, numai că trebuie să rezolve situaţia delicată în care se află.

SportM: Se califică naţionala la EURO 2008?
Viorel Moldovan: Eu zic că da. România are acum o formaţie realmente puternică şi matură, arată ca o echipă puternică. După cîte am văzut eu, dincolo de atmosfera excelentă din lot, jucătorii sunt foarte decişi să ajungă la un turneu final, iar o calificare este miza unei întregi cariere. Mutu este într-o formă deosebită, iar lîngă el sînt mulţi jucători supervaloroşi, aşa că avem şanse mari să îi vedem pe tricolori la EURO.

Sport Magazin numarul 76 (10 – 16 septembrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here