EXCLUSIV: Interviu Viorel Ion

Ajuns la 40 de ani, Viorel Ion a decis recent să renunţe la cariera de jucător şi antrenor, urmînd a deveni manager la Gloria Buzău, echipă unde a debutat în fotbalul mare. Cum a ajuns însă un fotbalist de buzunar unul dintre cei mai respectaţi jucători din Liga I, aflăm chiar de la eroul acestei poveşti, cel poreclit „Vioară”, pentru măiestria cu care orchestra atacurile echipei sale.

SportM: O parte din fotbaliştii din prima divizie nici nu se născuseră cînd tu jucai fotbal la nivel înalt. Cum au fost însă pentru tine începuturile carierei?
Viorel Ion: Am început să joc ca toţi copiii pe maidan în comuna mea, Mărăcineni. Pe la 13 ani, tata, care înfiinţase clubul Unirea din localitate, m-a luat la echipă, unde fratele meu juca deja la seniori. La 14 ani jucam deja la formaţia de juniori şi cei de la Gloria Buzău au pus ochii pe mine şi m-au transferat anul imediat următor.

SportM: Cum te descurcai din punct de vedere fizic la vîrsta aceea?
Viorel Ion: La vremea aceea, mulţi făceau mişto de mine că-s mic şi sfrijit şi am pierdut mai toate loturile de juniori din această cauză. În viaţă nu poţi să ai totul, Dumnezeu îţi dă exact cît trebuie. Nu pot să mă plîng, fiind mic de înălţime şi subţire, am avut mereu viteză de reacţie, lucru ce m-a ajutat mult în cariera de jucător.

SportM: Ai evoluat un an la Gloria Buzău şi înainte de Revoluţie. Cum era atmosfera la echipă comparativ cu cea de acum?
Viorel Ion: Era pe vremea lui Ceauşescu şi era altfel, au urmat momente grele o dată cu retrogradarea în Divizia B. Impactul promovării din acest an a fost mai mare şi a existat un entuziasm general.

SportM: După cîţiva ani la Buzău, te-ai transferat la Galaţi, unde ai reuşit 11 goluri…
Viorel Ion: A fost unul din cele mai bune sezoane din cariera mea. După şase etape, Mircea Rădulescu m-a selecţIonat la echipa naţIonală, a fost rampa mea de lansare.

SportM: Ce a însemnat pentru tine perioadă petrecută la Steaua?
Viorel Ion: Au fost cei mai importanţi din cariera mea, să ieşi de trei ori consecutiv campion al României este o senzaţie foarte plăcută pentru orice fotbalist. Faptul că am jucat şi în Liga Campionilor m-a făcut într-adevăr să mă simt un fotbalist adevărat, cum se zice..

SportM: Regreţi că nu ai mai rămas în Ghencea după aceste trei sezoane ?
Viorel Ion: Cine poate spune că nu regretă că pleacă de la o campionă?! Trebuie să recunosc însă că întotdeauna mi-a plăcut să fiu „vioara” întîi, să fiu în prim-plan, să joc şi să dau goluri. Nu prea am acceptat postura de rezervă, am lăsat întotdeauna banii doar ca să fiu pe teren.

SportM: Au urmat patru ani la Galaţi, cu două participări în cupele europene. A fost probabil una din cele mai frumoase echipe din provincie din acea perioadă
Viorel Ion: Da, atmosferă ca la Galaţi nu am găsit nicăieri. Eram cu toţi o familie, se crease o omogenitate între noi la relaţiile de joc, dar eram totodată prietenişi în afara terenului. Îmi aduc aminte cu plăcere că după victorii ne strîngeam la mine acasă. Făceam grătare şi ne distram ca între amici.

SportM: Se putea şi mai mult, ţinînd cont de ce echipă aveaţi?
Viorel Ion: Da, rămîne unul din regretele carierei mele. În sezonul în care am condus un tur de campIonat, cred că puteam ieşi campIoni. Din păcate, nu au fost bani…

SportM: Pe mulţi i-a surprins trecerea ta la Rapid. De ce ai optat pentru „alb-vişinii”?
Viorel Ion: Am avut atunci trei oferte, dar Mircea Rednic m-a dorit expres şi am acceptat fără ezitare. Deşi am jucat puţin acolo, era un colectiv unit şi poate de aceea s-au realizat rezultate.

SportM: Cu atît mai mult a surprins plecarea din Giuleşti…
Viorel Ion: Gigi Becali preluase Gloria Buzău şi am primit oferta de a deveni antrenor şi jucător. Pentru mine ca buzoian a fost o şansă unică şi trebuia să o valorific.

SportM: Dacă ar fi să alegi între Buzău şi Galaţi, care echipă ţi-a rămas mai dragă?
Viorel Ion: Inima mea e împărţită egal între cele două oraşe. M-am născut lîngă Buzău şi aici am copilărit, iar familia mea locuieşte la Galaţi.

Sport Magazin numarul 72 (13 – 19 august 2007)

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...