EXCLUSIV: Interviu Sorin Cartu

Dacia Mioveni este noul pariu al lui Sorin Cîrţu (foto), un antrenor pentru care fotbalul nu mai are secrete. Înlocuitorul lui Florin Marin a debutat excelent, victorie cu Gloria Buzău, dar afirmă că are nevoie şi de ajutorul zeiţei Fortuna pentru a duce la liman corabia argeşeană

SportM: Domnule Cîrţu, punct ochit, punct lovit: victorie la primul meci pe banca Daciei.
Cîrţu: E bine că am luat cele trei puncte, aveam nevoie mare de ele, nu ne permiteam să le ratăm. Însă e prematur să ne entuziasmăm şi să vorbim acum despre salvare. Important este să legăm respectiva izbîndă cu alte rezultate bune, satisfăcătoare, care să ne ajute să ne îndeplinim ce ne-am propus.

SportM: Ce aţi găsit la Mioveni?
Cîrţu: Am găsit o bază materială bună, dar, pe lîngă acest aspect, şi un colectiv bunicel, jucătorii nu sînt răi. În toate etapele pînă la venirea mea eu i-am urmărit şi pot spune că Mioveniul n-a jucat deloc slab. Se poate invoca şi o lipsă de şansă, la care s-au adăugat erorile „fluieraşilor” şi, bineînţeles, erorile individuale ale fotbaliştilor.

SportM: Dacia este momentan într-o zonă periculoasă a clasamentului. Are potenţial să se salveze de la retrogradare?
Cîrţu: Potenţial are, altfel nu mă înhămam la munca asta dacă ştiam din start că pierd! Totul e să ne concentrăm, să eradicăm greşelile, să ne luptăm cu ce avem şi să ne valorificăm la maximum armele de care dispunem. Cu dăruire se pot cîştiga multe bătălii.

SportM: Aţi fost foarte deschis, recunoscînd că aveţi sub comandă jucători cu limite. Cum pot ei compensa handicapul?
Cîrţu: Băieţii nu s-au supărat că am zis asta, pur şi simplu e o realitate. N-avem supervedete, ci fotbalişti normali, care trebuie să fie muncitori. Să fie disciplinaţi tactic, să depună mai mult efort, să aibă în cap echipa şi nu ascensiunea individuală. Aştept de la ei să formeze un tot unitar, pentru că doar forţa grupului ne va ajuta să scoatem capul la lumină.

SportM: Pe cine aţi remarcat de la instalarea dumneavoastră?
Cîrţu: Nu dau nume, eu mă concentrez mai degrabă pe aspectul colectiv. Vedem pe viitor cine se ridică, dar această urcare trebuie să fie în corelaţie cu ieşirea la liman a formaţiei noastre. Vă pot spune totuşi că fiecare jucător îşi doreşte să ajute echipa, asta se remarcă uşor. Mobilizarea e bună, se ajută între ei, chiar la meciul cu Gloria am observat că, atunci cînd greşea unul, altul intervenea şi repara. Asta înseamnă colaborare şi colegialitate.

SportM: Cum pregătiţi intervalul următor?
Cîrţu: Cu antrenamente, cu şedinţe în care încercăm să dregem şi să dezvoltăm anumite relaţii de joc, pentru că unele nu mai funcţionează. Sper ca eforturile noastre din sesiunile de antrenament să se vadă în campionat. Bine că e timp să ne perfecţionăm. Am mai zis-o, din fericire nu ne presează timpul, altfel era grav. Cînd eşti presat de timp, aproape sigur clachezi.

SportM: Exceptînd episodul FC Naţional, aţi mai fost într-o situaţie atît de grea de-a lungul carierei?
Cîrţu: A, sigur! Am fost şi la Craiova, şi la Oţelul, şi la FC Argeş. La mine nu se mai poate vorbi de presiune, sînt deja la al 21-lea an de antrenorat. Să nu înţeleagă lumea greşit, nici relaxat nu sînt, ci atent la ce am de făcut în continuare. SportM: O dată cu sosirea dumneavoastră la cîrma echipei, se simte o transformare în vestiar? Cîrţu: Nu am vorbit cu elevii mei pe tema asta, m-ar bucura să fie ei mai încrezători că îi voi ghida spre salvare. Însă eu sper să le insuflu spiritul de învingător care mă caracterizează.

SportM: Lupta este încinsă şi la vîrful, dar şi în subsolul ierarhiei. Nu vă e teamă de jocurile de culise?
Cîrţu: Mi-aş dori ca totul să se desfăşoare corect, ca valoarea să fie singurul criteriu de departajare. Nu jocurile de culise văd să influenţeze numele retrogradatelor, ci mai mult norocul şi ghinionul. Hai să vă zic ceva: norocul şi ghinionul nu se antrenează! Hora e mare, să vedem cine va fi extras. Sper să am şi şansă cu Dacia.

SportM: Ce loc vizaţi la sfîrşitul turului?
Cîrţu: Nu mi-am stabilit obiective intermediare. Tot ce ştiu e că îmi propun să scap Dacia Mioveni de căderea în eşalonul secund.

SportM: Urmează o deplasare la Constanţa şi un meci cu Poli Iaşi. Sînt obligatorii şase puncte?
Cîrţu: Nici trei-patru n-ar strica, avînd în vedere că ne duelăm cu nişte surate de suferinţă. Pentru aceste partide noi avem un pachet financiar. La trei puncte jucătorii iau o sumă, la patru alta şi tot aşa. Încercăm să-i motivăm pe cît posibil, însă ei nu joacă numai pentru bani, ci şi din orgoliu, sînt convins. Cu toţii am vrea şase puncte.

SportM: Sînteţi cunoscut ca un admirator al lui Trapattoni. Să ne aşteptăm în continuare la o partitură „italienească” – defensivă sigură şi lovituri pe contraatac?
Cîrţu: Cînd ai cuţitul la os, nu prea îţi permiţi altceva. Momentan, fac şi eu ce pot. Mă adaptez la postura în care ne aflăm. În momentul de faţă, prioritar e să luăm cît mai puţine goluri şi să dăm cu unul mai mult ca adversarul.

SportM: Ce atuuri are Dacia în lupta pentru salvarea de la retrogradare?
Cîrţu: În primul rînd, dorinţa asta de a arăta mai mult decît a făcut-o, starea de spirit pozitivă, ambiţia de afirmare. Bine, am destui elevi care nu-s întîia oară în Liga I, dar mai există în lot şi nişte puşti care pot întoarce situaţia în beneficiul clubului.

SportM: În 11 etape, Mioveniul a marcat 10 goluri şi a primit 15. Vă îngrijorează acest raport?
Cîrţu: Pe care antrenor nu l-ar nelinişti? Totuşi, cele 15 au fost luate pînă să vin eu. După patru-cinci meciuri din mandatul meu facem un bilanţ. Mai sînt destule de pus la punct. Şi cu Gloria Buzău au fost inexactităţi, defecţiuni. Ne-a ieşit rezultatul, dar nu şi jocul.

SportM: S-a vorbit şi de o ofertă de la Universitatea Craiova. De ce aţi preferat Dacia?
Cîrţu: Pentru că un prieten foarte bun de la Mioveni (n.r. – Gigi Neţoiu) m-a rugat să ajut această formaţie. Plus de asta, la Dacia am un cerc de cunoscuţi cu care am mai lucrat şi la FC Argeş. Şi relaţia cu domnul Nicolescu de la Consiliul General, şi cea cu primarul Georgescu au cîntărit în alegerea mea. La Craiova, Mititelu m-a cerut prin intermediari, ceea ce nu se face. Sînt mulţumit de opţiunea mea şi sper ca Dacia să rămînă pe prima scenă.

Integral in Sport Magazin numarul 83 (29 octombrie – 4 noiembrie 2007)