EXCLUSIV: Interviu Sorin Cartu

“Sint adeptul fotbalului organizat”

SportM: Cum aţi început fotbalul?
Sorin Cîrţu: Singur m-am dus la fotbal, la Universitatea, cu antrenorul Gheorghe Scăieşteanu, pe urmă m-am dus la Şcoala Sportivă Craiova, unde era antrenor Eugen Popescu.

SportM: Cum aţi ajuns atacant?
Cîrţu: De la început am fost atacant. Aveam calităţile pentru această poziţie, dădeam la poartă în neştire. Noi participam la taberele ministeriale ale şcolilor sportive. În ‘69 am fost la Curtea de Argeş, eram vreo sută de jucători. Am ieşit cel mai bun, Emanoil Sterescu chiar a scris un articol despre mine în revista “Fotbal”, “Unul dintr-o sută”. Că de-asta mor, cînd îi vezi că ajung 1 la 1 şi se uită să dea pasă… eu şi cînd aveam 2-3 în faţă încercam să driblez şi să dau gol.

SportM: Care au fost condiţiile performanţei de la Craiova?
Cîrţu: Rolul conducătorilor a fost mare, mai ales al lui Stroe. S-au perindat mai mulţi antrenori: Teaşcă, Deliu, Oană, Valentin Stănescu. Nea Tinel a fost cel care a îmbinat cel mai bine calităţile noastre şi ne-a dat încredere. Meciul care a fost capital pentru noi a fost la Leeds, cîştigat cu 2-0.

SportM: Cum se putea lupta în anii aceia pe mai multe fronturi?
Cîrţu: Era un stimul mare să joci în cupele europene sau la echipa naţională. Aveai avantajul ieşirilor în străinătate.

SportM: În toamna lui ‘82 vă aşteptaţi să mergeţi atît de departe?
Cîrţu: Cînd a fost tragerea la sorţi în vară, era greu de crezut, Fiorentina era o echipă cu internaţionali şi campioni mondiali. Am plecat cu şansa a doua, dar, odată reuşită calificarea, ne-a creat o stare de încredere.

SportM: Ce s-a întîmplat în meciul retur cu Benfica? A fost meciul cu Italia pe 16 aprilie, s-a rămas apoi în pană pe autostradă…
Cîrţu: Aia a dăunat echipei în ceea ce priveşte prospeţimea fizică, aveam mare nevoie în special în repriza a doua, cînd s-a şi văzut dominarea echipei Benfica. A fost acea participare în bloc la naţională în meciul cu Italia şi o defulare masivă după meci.

SportM: Ca antrenor aţi adoptat în general strategii defensive…
Cîrţu: Sînt adeptul unui fotbal organizat, care începe întotdeauna din defensivă. N-am avut mereu şansa unor atacanţi de valoare, atunci cînd am avut în echipă jucători de creaţie, precum echipa din ‘91, am reuşit să îi pun în evidenţă, echipa să marcheze, să aibă un joc ofensiv şi eficient şi să ia campionatul.

SportM: Ce rol a avut Gică Popescu în construcţia acelei echipei?
Cîrţu: Aveam în echipă trei categorii de jucători: una de superclasă, în care era Gică Popescu, apoi jucători foarte importanţi – Săndoi, Zamfir, Mănăilă, Ad. Popescu, Boldici, Badea, Ciurea – şi restul de jucători care făceau parte din lot, cu multe calităţi.

SportM: Aţi reuşit să cîştigaţi titlul în 1991, după ce Gică Popescu plecase…
Cîrţu: Am început prost acel campionat, pentru că echipa nu putea să se dezbare de influenţa lui Gică.

SportM: Dinamo şi Steaua pierduseră mai mulţi jucători, cîte 5-6 fiecare…
Cîrţu: Nu puteai să te pui cu lotul sau posibilităţile acestor echipe. Sigur că Dinamo nu a mai fost echipa de dinainte de CM 1990. Au plecat Răducioiu, Lupescu, Dănuţ Lupu şi ceilalţi, echipa a slăbit.

SportM: Ce s-a întîmplat cu Apollon Limassol?
Cîrţu: Este încă ceva confuz, n-am înţeles niciodată!

SportM: Aţi ajuns totuşi la Rapid, în primăvara lui 1995…
Cîrţu: A fost o greşeală, m-a influenţat şi prietenia mea cu Sichitiu. Rapidul era într-un zbucium total. S-au întîmplat şi alte lucruri şi am ales să plec, deşi mai aveam doi ani de contract.

SportM: Aţi revenit la Universitatea în 2002…
Cîrţu: Am făcut epurări masive şi s-a închegat o echipă cît de cît competitivă. Au fost 13 meciuri în care echipa n-a mai pierdut decît pe final la Ceahlăul şi la Timişoara, aşa au vrut conducătorii, să piardă la Timişoara.

SportM: Cum a fost colaborarea cu Dinel Staicu?
Cîrţu: Bună, pînă cînd a revenit din America Mitriţă. Dinel ar fi putut fi unul dintre conducătorii care să ducă echipa în cupele europene. Dacă i-ar fi cumpărat pe Irimia, Lazăr şi Mazilu… nu m-a ascultat şi s-a întîmplat ce s-a întîmplat.

SportM: Aţi ajuns la Galaţi…
Cîrţu: A fost un an în care m-am simţit excelent. Am avut o relaţie deosebită cu Boghici, după care s-a stricat la un meci cu Bacăul, 2-2 în ultima etapă. Boghici a împărţit practic echipa în două, unii erau cu mine şi nu voiau să ajute Bacăul şi ceilalţi, care au plătit pînă la urmă, pentru că am rămas la echipă, şi pe cîţiva i-am dat afară. Am vrut să continui în iarnă, dar pe un contract ca în ultimele patru luni. Nu a acceptat şi am mers la Piteşti.

SportM: Era mai bine financiar?
Cîrţu: Şi financiar, şi era o navetă mai uşoară. M-am simţit excelent, am avut un sprijin deosebit din partea domnului Nicolescu, pînă cînd a trebuit să facă acea mutare şi a dat echipa lui Penescu. Cît era acţionar la echipă împreună cu ceilalţi, mă înţelegeam bine cu el, în momentul în care a devenit majoritar a venit cu “omul lui Neţoiu, jucătorii lui”… În particular spus, atunci cînd se pregătea ca FC Argeş să devină societate pe acţiuni, jocul era ca Penescu să ia mai multe acţiuni şi să le împartă cu Neţoiu. După care el s-a întors.

SportM: Credeţi că aţi mai putea vreodată colabora cu Penescu?
Cîrţu: Nu ştii ce îţi oferă viaţa. Nu m-am supărat niciodată pe el, ştie ce i-am spus şi ce l-am sfătuit cînd am rămas amîndoi între patru ochi. Nu am nici un resentiment. A fost corect faţă de mine din punct de vedere financiar.

SportM: La Piteşti speraţi şi să puneţi în valoare talentele care apar mereu acolo?
Cîrţu: Dacă mi-a părut rău de ceva la Piteşti, mi-a părut rău de munca pe care am făcut-o cu juniorii. Au fost crescuţi Tănase, Bogdan Stancu, Andone, Neagoe. În rest, am fost plătit pentru munca pe care am făcut-o, nu a rămas nimeni dator faţă de mine. Nu a mai ţinut Nicolescu de echipă, dacă ar mai fi fost el, nu s-ar fi întîmplat niciodată ceea ce s-a întîmplat.

SportM: La Timişoara n-aţi rezistat prea mult…
Cîrţu: Nu le ieşise transferul lui Răzvan Lucescu, m-au chemat pe mine. Nu am înţeles niciodată de ce a trebuit să se creeze tensiuni artificiale înainte de meciul cu Naţionalul.

SportM: Credeţi că dacă aţi fi rămas s-ar fi obţinut mai multe?
Cîrţu: Absolut, lucrurile erau pe un făgaş bun, trebuiau doar lăsate să meargă. Pînă nu scapă de sfătuitorul ăla prost pe care îl are în spate, nu o să facă nici un fel de performanţă, ştie el Iancu care este.

SportM: Cum vedeţi viitorul dumneavoastră în fotbal?
Cîrţu: Tot antrenor, nu s-a legat nimic în vara asta, într-un fel poate a fost bine, m-am odihnit mai mult.

Sport Magazin numarul 70, luni, 30 iulie 2007

Stiri recente

Burcă nu mai este antrenorul echipei Dinamo

Clubul Dinamo 1948 Bucureşti a anunţat oficial încetarea raporturilor contractuale, de comun acord, cu antrenorul Ovidiu Burcă. Burcă a început...