EXCLUSIV: Interviu Silviu Lung

Silviu Lung (foto) a scris, ca portar, istorie în fotbalul românesc, după ce a trecut de la Victoria carei la universitatea craiova, echipă pentru care a evoluat 14 sezoane şi cu care a cucerit două titluri şi patru cupe, ajungînd pînă în semifi nalele cupei UEFA. Numele fostului mare goalkeeper se leagă şi de cel al Stelei, după ce cu roş-albaştrii a ajuns în 1989 pînă în finala Cupei Campionilor Europeni. După 419 meciuri în Divizia a şi 77 în care a apărat buturile naţionalei, cu care a şi participat la Europenele din 1984 şi la Mondialul din 1990, lung s-a lăsat de fotbal după dezastrul suferit de prima reprezentativă în faţa Slovaciei la Kosice, în 1993, cînd tricolorii au încasat-o cu 5-2. Fostul portar s-a dedicat apoi antrenoratului, ultima sa experienţă în acest domeniu nefiind însă cea mai fericită. Deşi a pregătit împreună cu Sorin Cîrţu pe FC Naţional în a doua jumătate a sezonului trecut, cei doi nu au reuşit să redreseze echipa din cotroceni, care intrase în degringoladă încă din turul campionatului. chiar dacă acum nu are un angajament, Silviu Lung se află în continuare aproape de fotbal, urmărind la fi ecare meci evoluţiile Craiovei de pe teren propriu

SportM: Domnule Lung, cum se face că în prezent nu sînteţi sub contract cu nici o grupare?
Silviu Lung: După ce mi-am încheiat socotelile cu FC Naţional, înaintea returului din campionatul trecut, am avut cîteva oferte din afara ţării, dar nici una nu m-a convins, aşa că n-am vrut să încurc pe nimeni şi le-am refuzat. Mi-am propus să mă reapuc de treabă din iarnă, pînă atunci sînt în vacanţă.

SportM: Bănuiesc că urmăriţi totuşi ce se întîmplă în Liga I. Cum aţi caracteriza evoluţia Ştiinţei de pînă acum?
Silviu Lung: Evident că sînt la curent cu tot ce se întîmplă în fotbalul nostru. Fiind în Craiova acum, am asistat la toate partidele Universităţii din această ediţie de campionat, iar după primul meci, în care echipa s-a impus cu 4-0 în faţa Farului Constanţa, am rămas foarte plăcut impresionat. Am zis că este un lot care se va bate pentru prima jumătate a clasamentului, undeva între locurile 5-8. Vă spun sincer că nu-mi dau seama cum nişte jucători valoroşi au ajuns să piardă şapte partide consecutive în campionat şi una în Cupă. Este ceva care mie îmi scapă, probabil sînt anumite lucruri în interiorul echipei care strică starea de spirit a fotbaliştilor, altă explicaţie nu găsesc pentru acea serie neagră.

SportM: Vă puteţi explica de ce, în ultimii ani, indiferent de patroni, antrenori sau jucători, la Universitatea s-a ajuns de fi ecare dată într-un moment critic?
Silviu Lung: De multe ori la Craiova apar tensiuni enorme, create artifi cial de nişte orgolii foarte mari care sînt în acest oraş. Toţi cei care au tangenţă în vreun fel cu echipa ar trebui să interpreteze aceeaşi partitură, altfel lucrurile nu merg deloc bine. Din păcate, însă, oltenii se pare că au un orgoliu exacerbat. Sper însă că după victoriile cu Mioveniul şi Bistriţa situaţia să fi luat o turnură mult mai fericită pentru Universitatea Craiova.

SportM: Fiul dumneavoastră, Tibi, evoluează în Cipru. Cum se simte acolo?
Silviu Lung: Este în continuare sub contract cu formaţia Agia Napa, vorbesc mereu cu el şi, din fericire, de curînd a revenit după o accidentare şi a şi jucat. A suferit o operaţie la menisc, dar s-a refăcut rapid, el avînd o viaţă foarte ordonată, şi după o lună a putut să reintre în circuit. Din păcate, fotbalul cipriot nu este unul prea răsărit şi asta este principala nemulţumire a lui Tibi.

SportM: Steaua este singura echipă de club care ne mai reprezintă în Europa, în Liga Campionilor. A suferit deja două înfrîngeri în această competiţie, mai pot steliştii să atingă măcar nivelul de anul trecut, adică să se claseze pe locul trei?
Silviu Lung: Eu sînt optimist în ceea ce priveşte şansele Stelei de a accede în Cupa UEFA. Ideea că ar putea accede pînă în optimile Ligii Campionilor mi se pare însă o utopie, pentru că, să fi m serioşi, este foarte difi cil să învingi Arsenal sau Sevilla. Mi-a plăcut însă dăruirea fantastică de care Steaua a dat dovadă în partida de pe teren propriu cu Arsenal. Rareori am văzut atîta determinare la o formaţie românească, care a demonstrat că are o mentalitate sănătoasă. Pînă la acest meci, Steaua nu a dat dovadă de o astfel de determinare nici în campionat, nici în Champions League şi mă întreb care a fost cauza? Dacă echipele din România ar evolua în competiţia internă la o asemenea intensitate, tot fotbalul nostru ar face un salt valoric important.

Continuarea in Sport Magazin numarul 81 (15 – 21 octombrie 2007)

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...