EXCLUSIV: Interviu Robert Muresan

Anul trecut, Robert Mureşan devenea primul român care trecea linia de sosire într-o etapă a Campionatului Mondial de Motociclism viteză. La doar 16 ani, pilotul arădean participă în prezent fără complexe alături de granzii acestui sport. Deşi nu a adunat încă nici un punct în clasament, Mureşan este încrezător că va reuşi totuşi să obţină acest lucru în acest sezon. Şi chiar cu prima ocazie, Marele Premiu al Cehiei, ce va avea loc pe 19 august pe circuitul de la Brno.

SportM: Roby, prima jumătate a sezonului a trecut deja. Eşti supărat că, deşi ai fost mereu pe aproape să obţii primele tale puncte în Campionatul Modnial, ai ratat totuşi de puţin această performanţă?
Robert Mureşan: Este puţin frustrant şi pot da vina puţin şi pe ghinion. Am avut unele probleme cu motocicleta exact cînd îmi era lumea mai dragă.

SportM: Ce faci în această minivacanţă pînă la Marele Premiu al Cehiei?
Mureşan: Nimic deosebit pentru că nu am timp să mă duc la mare sau la munte. Mă întîlnesc doar cu prietenii şi îmi continui antrenamentele.

SportM: S-a schimbat ceva la capitolul pregătire fizică în ultima perioadă?
Mureşan: Da, lucrez mai mult la rezistenţă. La ultima cursă, care a avut loc la peste 35 grade Celsius, am slăbit nu mai puţin de 3 kilograme şi jumătate. Pentru a fi în top este nevoie aşadar să fii atent la orice detaliu.

SportM: Urmează Marele Premiu al Cehiei, pe un circuit destul de familiar ţie. Speri să spargi gheaţa în sfîrşit aici?
Mureşan: Da, o clasare în primii 15 nu este imposibil aici, pentru că este circuitul meu preferat. Este un traseu de viteză, cu viraje largi, care mă favorizează, şi sînt destul de optimist că pot ocupa chiar una din primele zece poziţii.

SportM: Ce părere are conducerea echipei AJO Motorsport de rezultatele tale de pînă acum?
Mureşan: Sînt destul de mulţumiţi şi mi-au spus că au încredere în mine că la anul voi reuşi să intru în top zece.

SportM: Să înţeleg că vei opta pentru prelungirea contractului cu echipa finlandeză?
Mureşan: Totul depinde de acest final de sezon. Dacă voi avea prestaţii bune, s-ar putea să am însă şi alte oferte, de la echipe mai puternice.

SportM: Ascensiunea ta în Campionatul Mondial a fost direct proporţională cu găsirea unor contracte publicitare?
Mureşan: Din păcate nu. Sponsorii sînt încă reticenţi să bage sume mari de bani, pentru că în România motociclismul nu este foarte popular. În consecinţă, jumătate din buget trebuie să mi-l acopăr din resurse proprii. Cu greu, pînă în prezent, am reuşit totuşi să ne încadrăm în bugetul stabilit pentru acest an, dar sper ca lucrurile să ia o turnură pozitivă ceva mai rapid.

Sport Magazin numarul 70 – luni, 30 iulie 2007