EXCLUSIV: Interviu Miodrag Belodedici

0
110

Directorul tehnic al selecţionatelor de juniori, Miodrag Belodedici (foto), analizează prestaţiile echipelor naţionale angrenate, în această toamnă, în turnee preliminarii pentru Campionatele Europene. Fostul internaţional vorbeşte şi despre cauzele care duc la jocurile mai puţin reuşite ale tinerilor “tricolori”

SportMagazin: Cu siguranţă, prima curiozitate a microbiştilor la ora actuală în ceea ce priveşte loturile de juniori este legată de acel 0-0 al selecţionatei “Under 16″ contra Insulelor Feroe, înregistrat la turneul din Germania. De ce nu am reuşit să marcăm?
Miodrag Belodedici: Cred că aici explicaţia nu este foarte complexă. Poate că motivul a fost relaxarea. Poate şi oboseala acumulată la primul joc. Băieţii veneau după victoria contra Suediei, acel 1-0 foarte important pentru clasament, scor care, de altfel, ne-a şi adus calificarea la turneul de elită, ultimul pas către Campionatul European. Ai noştri se gîndeau că va fi mai uşor decît cu Suedia, că merg deja mai departe… În prima repriză au jucat destul de slab, însă în a doua au atacat mai mult, au avut şi ocazii de gol. Feroezii s-au aglomerat şi s-a terminat 0-0.

SportMagazin: Cu Suedia a fost un joc bun?
Belodedici: Cam acelaşi scenariu. Am făcut o primă repriză slabă, iar a doua mai bună, cu ocazii de gol. E adevărat, şi adversarii au avut şanse de a marca, dar noi am reuşit, ei nu.

SportMagazin: Ultimul meci? 1-1 cu Germania”¦
Belodedici: La fel. Începutul nostru, mai greoi. Nemţii au venit peste noi, ne-au dat gol, apoi, după pauză, fiind şi ei calificaţi deja, au făcut schimbări, iar noi am început, încet-încet, să le punem probleme, am avut o aşezare ordonată, am ajuns să centrăm, am şi egalat”¦

SportMagazin: Numitorul comun pare să fie o primă repriză slabă, urmată de o creştere în partea a doua. A fost doar o coincidenţă în cele trei jocuri?
Belodedici: Asta trebuie să ştie antrenorul echipei, Cristi Sava. Eu nu-mi dau seama de ce pornesc mai greu. Eu văd plusuri şi minusuri. Au fost bine pregătiţi, nu ca altădată! Au arătat forţă, au luptat, au stat bine în teren, nu au făcut greşeli personale sau grave, se vede că au fost ţinuţi în priză prin cantonamente dese. Mai au însă multe de pus la punct: la capitolul tehnic, pase, demarcări, joc de echipă…

SportMagazin: “Under 18″ s-a întors din Anglia cu trei înfrîngeri, toate la 0! De ce?
Belodedici: Belgienii ne-au bătut cu 4-0 pentru că sînt mult mai buni, în gîndire, în fotbal… Sînt mai serioşi, parcă sînt seniori. Englezii ne-au dat 6-0 pentru că sînt mult mai buni fizic, stau excelent, au jucătorii aceia de culoare”¦ Islanda ne-a învins cu 2-0 pentru că formează un popor muncitor, dintr-o bucată. Jucătorii sînt agresivi, luptă şi iar luptă, vin peste tine, nu te lasă deloc, sînt “răi”, nu se opresc niciodată. Cu asemenea lucruri compensează lipsa altor calităţi.

SportMagazin: De la această “Under 18″ au ajuns, deja, la echipa de tineret a lui Emil Săndoi doi jucători, Torje şi Ochiroşii, care nici nu au fost la turneul din Anglia. În rest? Ar mai fi juniori care ar putea face acum pasul spre “naţionala mică”?
Belodedici: Mă aşteptam la mai mult de la unii, în acel turneu din Anglia. Există fotbalişti la Divizia B de la care aveam pretenţii, însă nivelul ligii secunde este slab… Deocamdată, nu prea sînt semne clare de sînge proaspăt pentru echipa de tineret.

SportMagazin: Care ar fi soluţiile pentru ca jocul juniorilor “tricolori” să fie îmbunătăţit?
Belodedici: Se pare că, la noi, încă nu poate funcţiona sistemul din ţările cu un fotbal avansat. De exemplu, în Spania sau în Italia, jucătorii sînt convocaţi doar cu o săptămînă înaintea acţiunilor şi asta ajunge. La noi, nu merge aşa.

SportMagazin: De ce?
Belodedici: Atît timp cît stau la cluburile lor, jucătorii sînt afectaţi de gălăgia prea mare care există în jurul lor. Aici se pot include conducători, antrenori, manageri, părinţi, chiar şi presa uneori. Cristi Sava i-a scos mai des pe ai săi din mediul de la cluburi şi a putut să-i mai liniştească, să le impună o disciplină, prin cantonamentele dese care au durat aproximativ o săptămînă sau chiar mai mult. I-a scos din club, i-a putut avea mai conectaţi, mai concentraţi, mai liniştiţi. La cluburi nu sînt aşa, e prea multă lume în jurul lor, există indisciplină individuală, iar atunci cînd dau de greu, clachează. Trebuie protejaţi, pentru a putea scoate tot ce e mai bun din ei.

SportMagazin: Ce aşteptări aveţi de la grupele de juniori ale Federaţiei?
Belodedici: În primul rînd, avem acest lot “Under 16″, care va juca în primăvară turneul de elită pentru a merge la Campionatul European. Este greu, se califică doar prima clasată dintr-o grupă de patru, dar poate vom reuşi să organizăm noi turneul grupei noastre şi să le oferim un ajutor moral.

Integral in numarul 84 al Sport Magazin (5 noembrie – 12 noiembrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here