EXCLUSIV: Interviu Mihai Stoichita

0
109

Fostul antrenor al Stelei, aflat de mai multă vreme fără angajament, a semnat joia precedentă un contract pe două sezoane cu Aris, echipă situată la momentul parafării înţelegerii pe o poziţie periculoasă a clasamentului, locul 13 (din 14), sinonim cu retrogradarea.
Stoichiţă, care a ţinut să-i cunoască pe componenţii lotului înainte de a lua hotărîrea finală, va avea ca obiectiv menţinerea trupei în primul eşalon. Deşi această misiune se anunţă foarte complicată, românul este de părere că forţa grupului şi o atitudine curajoasă o vor salva finalmente pe Aris de la căderea în divizia secundă. “Vom încerca să depăşim locul slab din campionat, şi cred că trebuie să vorbim mai mult prin rezultatele obţinute pe teren. Sper ca în trei săptămîni să apară primele schimbări în bine la echipă. În filosofia mea, nu există eu, ci doar noi”, şi-a expus “Lippi” principiile de lucru. Oficialii lui Aris Limassol au fost încîntaţi de noua lor achiziţie, opinînd că Stoichiţă este omul cel mai indicat pentru a-i scoate pe “alb-verzi” din criza cu care se confruntă în aceste zile. Preşedintele clubului, Christakis Athanasiou, a declarat că lipsa de rezultate impunea un şoc la nivelul băncii tehnice, iar Mihai Stoichiţă are profilul salvatorului. “Sînt convins că domnul Stoichiţă ne va scăpa de emoţii, reinstalîndu-ne într-o zonă confortabilă în campionat. Dumnealui are o vastă experienţă internaţională şi acesta este motivul principal pentru care l-am preferat altor tehnicieni. Stoichiţă are profilul salvatorului. Jucătorii sînt entuziasmaţi de venirea lui la club, ceea ce nu poate decît să ne dea speranţe. Urmează o schimbare la faţă a lui Aris.” Decizia lui Stoichiţă de a se angaja în Insula Afroditei surprinde într-o oarecare măsură, deoarece acesta a fost pînă nu demult favorit pentru postul de “principal” la Universitatea Cluj. Tratativele cu “şepcile roşii” au eşuat însă, din cauza unor neînţelegeri privitoare la staff -ul cu care tehnicianul dorea să lucreze. “În mare parte, i-au fost îndeplinite toate cererile, dar cînd s-a discutat despre staff , au intervenit ceva diferende”, avea să explice directorul sportiv al ardelenilor, Sorin Vădana. Refuzată de Stoichiţă, “U” s-a reorientat către Gigi Mulţescu.

Specializat în destinaţii exotice

Mihai Stoichiţă nu se afl ă la prima experienţă “exotică” a carierei. Antrenorul de 52 de ani este un veritabil globe-trotter, el avînd în CV naţionalele statelor Panama (2001), Armenia (2004) şi Kuweit (2005). “Am văzut multe de-a lungul carierei şi asta îmi prinde bine. În meseria mea, e esenţial să iei contact cu fotbalul de pe întreg mapamondul”, spune Stoichiţă. Sîmbătă s-a consemnat şi debutul său pe banca lui Aris, acasă, contra lui APOP Kinyras Peyias, în etapa cu numărul nouă.

Aris, echipă românească

“Insula Afroditei” este un paradis nu doar pentru turiştii români, ci şi pentru fotbaliştii, respectiv antrenorii autohtoni. Aşa se explică de ce, de-a lungul timpului, tot mai mulţi conaţionali de-ai noştri au ales să ia calea Ciprului, atraşi de contractele superioare şi de condiţiile de lucru excepţionale. Aris nu face excepţie: la trupa mediteraneană activează patru jucători români: Laurenţiu Diniţă, Mihai Stere, Adrian Mihalcea şi Ciprian Mozacu. 200.000 de euro este salariul stagional al lui Mihai Stoichiţă la Aris Limassol.

SportM: Ce v-a determinat să alegeţi Ciprul, cînd eraţi dorit în Liga I şi chiar de ţările arabe?
Mihai Stoichiţă: E adevărat, n-am dus lipsă de propuneri, dar Ciprul mi s-a părut cel mai potrivit pentru mine în acest moment şi de aceea l-am şi ales. O serie de factori m-au infl uenţat: profesionalismul conducătorilor, condiţiile oferite, nivelul bunicel al competiţiei interne şi, de ce nu, apropierea de casă.

SportM: Aţi bifat cîteva experienţe interesante, în Panama, Armenia sau Kuweit. Aveţi o predilecţie pentru destinaţii exotice?
Stoichiţă: Nu e neapărat o predilecţie sau un capriciu, ci aş numi-o o deschidere faţă de toate mediile şi spaţiile fotbalistice. Ca antrenor, e de dorit să ai un spectru cît mai larg, să iei contact cu cît mai multe civilizaţii. Te ajută să îţi dezvolţi capacităţile profesionale şi în acelaşi timp şi pe cele umane.

SportM: Ce ştiţi despre fotbalul din Cipru?
Stoichiţă: A progresat vizibil în ultimii ani, fapt pe care l-am putut remarca pe pielea noastră cînd Anorthosis Famagusta a eliminat-o pe CFR Cluj. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva, însă iată că s-a întîmplat. Deci, semne de progres evident. Şi naţionala lor e pe drumul cel bun. Amintiţi-vă, au făcut 1-1 acasă cu Germania.

SportM: Care sînt condiţiile la Limassol?
Stoichiţă: Condiţiile sînt jos pălăria, de la terenuri de antrenament la facilităţi şi dotările de rigoare. De ce credeţi că în pauza de iarnă vin în insulă atîtea formaţii, printre care şi ale noastre? Vremea este şi ea ideală pentru fotbal, ceea ce e încîntător.

SportM: Aris a pornit cu stîngul în campionat. Cum o veţi readuce pe făgaşul corect?
Stoichiţă: Situaţia nu e disperată, eu zic că în cîteva etape ne vom redresa. E abia startul campionatu lui şi, cu un joc corectat de erori, vom scăpa de emoţii. Să luăm puncte şi ne vom dezmorţi.

SportM: Care a fost reacţia suporte rilor la numirea dumneavoastră?
Stoichiţă: Fanii m-au întîmpinat cu inima deschisă şi sper să le răsplătesc încrederea printr-o revigorare grabnică a echipei.

SportM: Cum v-au primit cei patru jucători români care joacă acolo?
Stoichiţă: Ne ştim, şi normal că s-au bucurat de venirea mea. Sper să lucrăm bine împreună, să ne atingem obiectivul.

SportM: Este posibil să mai vedem cîţiva fotbalişti români la Aris?
Stoichiţă: Deocamdată, trebuie să îmi fac o impresie vizavi de lotul pe care îl am la dispoziţie şi abia apoi, de comun acord cu conduce rea, voi decide ce îmbunătăţiri trebuie aduse.

SportM: Aţi fost atît antrenor la echipe de club, cît şi la naţionale. Care rol este mai dificil?
Stoichiţă: Fiecare post are exigenţele lui. Nu se poate face o comparaţie, pentru că, dacă la un club eşti implicat într-o ligă şi în competiţii de club, cu o selecţionată ai alt regim de pregătire, alt program, întîlneşti alt gen de adversari, miza este diferită. Orice ai antrena, ca tehnician, ai responsabilităţi.

Integral in numarul 85 al Sport Magazin (12 – 18 noiembrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here