EXCLUSIV: Interviu Marko Ljubinkovici

0
115

Jucătorul momentului în liga I este mijlocaşul sîrb al lui Fc Vaslui, Marko Ljubinkovici (26 ani), lider în clasamentul golgheterilor cu 11 reuşite în nouă etape. “Ljubi” se simte excelent în România şi n-a renunţat la ideea de a evolua sub comanda lui Victor Piţurcă

SportM: Marko, după un start senzaţional de sezon, ai Vasluiul şi Liga I la picioare…
Ljubinkovici:
Totul mi-a ieşit chiar perfect în acest debut de stagiune. Mingea mă ascultă, lumea mă apreciază. Sînt foarte fericit că prin evoluţia mea am reuşit să-mi ajut formaţia să fi e revelaţia campionatului. Mi-e greu să exprim în cuvinte tot ce simt, pentru că încă nu ştiu româna la perfecţie (rîde). Cel mai important este să continui, să continuăm în acelaşi fel. Prin muncă, fără vedetisme. Echipa e sus, pe un val, avem valoare şi trebuie să speculăm la maximum momentul nostru.

SportM: Ai venit în România în 2006. De ce tocmai la Vaslui?
Ljubinkovici: Aşa s-a nimerit. Am venit în România cu un impresar, prieten al meu, el avea multe relaţii aici şi m-a adus să îmi găsesc o nouă echipă. Am stat cam trei zile la Vaslui, după care am semnat contractul cu clubul.

SportM: Eşti golgheterul Ligii I, în faţa unor nume grele. Îţi propui acest trofeu la fi nalul campionatului?
Ljubinkovici: Dacă se poate, de ce nu? Ar fi grozav, mai ales că eu nu sînt golgheter de meserie, dar nu disper după această distincţie. Rămîne de văzut dacă voi continua seria prestaţiilor bune. Evident că eu îmi doresc din sufl et s-o fac, dar în fotbal nu eşti sigur de nimic. Nu se ştie, orice e posibil. Ca mijlocaş, benefi ciez de libertate în teren şi cînd am ocazia profi t. Să fi i vîrf e greu. Eu n-am presiune. Oricum, mai importantă decît premiul de golgheter e echipa.

SportM: Ai fost aproape de o mutare la Steaua, unde ai fi jucat în Liga Campionilor. Regreţi că nu s-a fi nalizat transferul?
Ljubinkovici: Ä‚sta a fost un transfer inventat de presă. Pe mine nu m-a contactat nimeni şi nici cei de la club nu mi-au vorbit despre aşa ceva. Ştiu că Steaua este un titan aici. Dar eu nu vreau să vorbesc despre Steaua, pentru că mă simt împli nit la Vaslui. Sînt concentrat 100% la treaba noastră, la etapa viitoare. Dacă clubul vrea să mă transfere şi oferta e bună pentru toată lumea, şi în special pentru cariera mea, sigur că discutăm cu cine mă caută.

SportM: Care ţi se par atuurile Vasluiului în lupta cu granzii bucureşteni, CFR Cluj şi Poli?
Ljubinkovici: Valoarea grupului, unitatea lui şi încrederea dată de performanţele realizate pînă acum. Alt avantaj esenţial este liniştea. Liniştea naşte performanţă. La Vaslui nu există presiune şi scandal, cum văd la tv prin alte părţi. Avem şansele noastre în disputa cu aceste forţe. Am bătut Dinamo la ea acasă, cu steliştii am cedat la limită, deci sîntem redutabili. De ce să nu aspirăm la ceva frumos? Avem locul nostru acolo sus în clasament.

SportM: Ce formaţie din România îţi inspiră cel mai mare respect?
Ljubinkovici: Tot vorbeam noi despre Steaua… E cel mai galonat club de la voi, joacă a doua oară consecutiv în Liga Campionilor şi are o istorie impresionantă.

SportM: FC Vaslui ocupă acum locul 4, care duce în Cupa UEFA. Vă mulţumiţi cu atît sau vreţi mai mult?
Ljubinkovici: Normal că vrem şi mai bine, însă şi o calificare în Cupa UEFA ar fi o performanţă istorică. Cred că am scoate lumea în stradă! Din punctul meu de vedere, o clasare în primele cinci echipe este un obiectiv realist pentru noi. Dacă vom arăta aceeaşi formă în continua re, cu puţin noroc, îl vom realiza.

SportM: Cum te înţelegi cu patronul? Dar cu Dorinel Munteanu?
Ljubinkovici: Am o relaţie foarte bună şi cu domnul Porumboiu, şi cu Munti, un super antrenor-jucător. De fapt, cu tot staff -ul administrativ şi tehnic. De colegi nu mai zic, sînt nişte băieţi de nota 10! Atmosfera e superbă, întărită şi de rezultatele bune.

SportM: După hat-trick-ul cu Buzăul, ai declarat că speri să-i atragi atenţia selecţionerului Serbiei. Ai renunţat la gîndul că ai putea fi naturalizat şi să joci pentru România?
Ljubinkovici: Naturalizarea e tot invenţia jurnaliştilor. Nimeni de la Federaţia voastră nu m-a sunat să vorbim. Eu sînt sîrb şi mi-aş dori să evoluez pentru ţara de origine, mai ales că, în afară de seniori, am bifat toate nivelurile inferioare. În acelaşi timp, România e a doua mea patrie şi, dacă ar vrea să mă adopte, n-aş refuza. Cine mă selecţionează primul, cîştigă!

Continuarea in Sport Magazin numarul 81 (15 – 21 octombrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here