EXCLUSIV/ Interviu Marcel Popescu

Marcel Popescu a fost presedintele Universitatii Craiova la ultimul titlu cucerit de olteni. Apoi a ales sa fie impresar si a generat doua fenomene in fotbalul romanesc. Australienii lui de la FC National s-au batut la titlu, iar portughezii de la CFR au dus echipa clujeana in Cupa UEFA. Din aceste perspective, Marcel Popescu pare impresarul cu impact maxim in ultimii ani, mai ales ca activitatea sa s-a axat pe aducerea strainilor in Romania, nu pe ducerea romanilor cine stie unde.
Reporter: Aderarea la Uniunea Europeana a schimbat piata fotbalistica din Romania?
Marcel Popescu: E schimbata de aproape un an si jumatate. Aderarea doar a consolidat-o. Jucatorii si conducatorii au schimbat perceptia aceasta.
Reporter: Ce conteaza, deci?
Popescu: Pe mine ma intereseaza cum sint eu perceput. Am fost presedinte de club si stiu ce vor conducatorii.
Reporter: Si nu mai vor jucatori romani?
Popescu: Strainii sint calitativ si moral peste cei romani. E nevoie de timp si de multa seriozitate pentru o schimbare mare in fotbalul nostru.
Reporter: inca mai vorbim despre moralitatea fotbalistilor nostri?
Popescu: Da. inca se mai pune aceasta problema. Eu am vazut multi jucatori romani talentati care n-au ajuns nicaieri fie din cauza neseriozitatii, fie a lipsei de moralitate. Fiecare fotbalist in parte are nevoie de multa munca si de multa rabdare. Altfel, daca la primul meci bun prin Divizia A viseaza sa ajunga nu stiu unde, nu mai ajunge nicaieri.
Reporter: E mai usor sa transferati jucatori straini sau jucatori romani?
Popescu: Raportul calitate-pret al strainilor e mai aproape de adevar. Iata, un club, CFR, a facut cutremur cu jucatori portughezi, pretul lor fiind sub al unor fotbalisti romani care nu ofera aceeasi calitate.
Reporter: E piata portugheza singura compatibila cu fotbalul nostru?
Popescu: E cea mai accesibila. si cea franceza e compatibila, dar nu ne e inca accesibila financiar.
Reporter: Totusi, inca nu vin jucatori de prima mina.
Popescu: Sint fotbalisti internationali de tineret care nu pot juca la Porto sau Benfica, dar care sint gata sa joace pentru cluburi serioase in cupele europene. Asa au aparut la noi jucatori precum Semedo. in plus, vor mereu sa invinga jucatorii acestia. Eu caut sa propun cluburilor caractere. Fotbalisti pe care-i cunosc si ca oameni si stiu ca sint invingatori. Este filosofia mea de impresar sa aduc fotbalisti care vor sa invinga. Am crescut la Craiova, intr-un oras care a dat cea mai mare echipa de club a Romaniei. A spus-o chiar regretatul Ion Alexandrescu, dupa 1990, ca Steaua a cucerit Cupa Campionilor, dar Craiova anilor 82-83 a fost cea mai mare echipa de club de la noi. Asa ca nu pot sa ma gindesc la jucatori decit ca la niste invingatori.
Reporter: Revenind la piata portugheza, sa inteleg ca nu e accesibila dincolo de acesti jucatori tineri?
Popescu: E accesibila la orice nivel. Carlos a venit de la Boavista si eu cred ca si-a facut cu prisosinta datoria. A ajutat decisiv echipa sa se califice in grupele Ligii Campionilor.
Reporter: Steaua a vrut si ea portughezi?
Popescu: Despre Steaua, Carlos a avut un mesaj negativ in Portuga- lia. Despre CFR, jucatorii au dus mesaje pozitive.
Reporter: Care e profilul jucatorului preferat?
Popescu: Imi plac caracterele. Au reusit doar cei cu mare caracter. Iar eu sint mindru de jucatorii cu care colaborez. Sint mindru ca McKain, un fotbalist australian in care am crezut acum cinci ani, a eliminat Steaua din Cupa. Sint mindru ca FC National, acum cinci ani, s-a batut la titlu cu cinci australieni in echipa, jucatori adusi de mine.
Reporter: Ce se intimpla azi cu bancarii?
Popescu: E un manageriat dezastruos la FC National. Gino Iorgulescu a stiut sa faca performanta.
Reporter: Si Craiova?
Popescu: Eu cred ca e competitiva la un anumit nivel. Nu sint convins de progresia spectaculoasa a acestor jucatori. Dar se dovedeste ca, atunci cind ai jucatori proprii, Craiova poate sa insemne ceva. Desi nu cred in patriotismele astea locale. Toate echipele mari romanesti au avut olteni. si Romania e azi un fel de provincie europeana. Arsene Wenger nu se simte prost ca n-are englezi in echipa la Arsenal, si obtine rezultate.
Reporter: Sa ne asteptam la surprize pe piata transferurilor? Popescu: La Cluj sigur veti vedea jucatori la care nu va asteptati. Va fi o vara incinsa. Reporter: E o reteta a succesului pentru un impresar?
Popescu: Nu stiu decit cum sint eu cu jucatorii mei. Sint atasat, devotat si loial. Vorbesc zi de zi cu fotbalistii pe care-i reprezint, cu cluburile lor, incerc sa le rezolv orice problema. si cred ca am putut sa demonstrez ca munca si seriozitatea aduc rezultate. Eu nu m-am facut impresar sa duc romanii la capsuni.

Continuarea in Sport Magazin – powered by kicker – numarul 65 (din 21 mai)

Stiri recente

Acțiunea “Mingi pentru suporteri” Alexandrion Group, la FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi

Acțiunea "Mingi pentru suporteri" cu ajutorul jucatorilor care au oferit mingi cu logo-ul Alexandrion Group celor din tribune a...