EXCLUSIV/ Interviu Ivan Patzaichin

La JO din 1984 au participat 140 de tari si 6.797 de sportivi, ceremonia fiind deschisa chiar de presedintele Ronald Reagan. Boicotul tarilor din blocul comunist a umbrit insa aceasta editie a Jocurilor Olimpice. tari cu o bogata traditie in sport au boicotat JO de la Los Angeles. La editia din 1976, de la Montreal, aceste natiuni au cistigat impreuna 51% din totalul medaliilor.
Reporter: Va mai aduceti aminte exact cum a fost Olimpiada de la Los Angeles ?
Ivan Patzaichin: Da, cu siguranta. A fost un moment unic, umbrit din pacate de boicotul tarilor socialiste. A fost un mare pacat ca in acele vremuri se intimplau astfel de lucruri, deoarece Jocurile Olimpice reprezinta sarbatoarea sportului mondial si poate chiar a intregii umanitati.
Reporter: Romania a ales totusi sa sfideze acest boicot in masa al tarilor din blocul est-comunist. Cum ne-au privit organizatorii americani?
Patzaichin: Foarte frumos, iti dai seama… La festivitatea de deschidere si la cea de inchidere publicul s-a ridicat in picioare si am primit aplauze la scena deschisa. Chiar si la unele intreceri de caiac-canoe, spectatorii de pe marginea riului ne aclamau.
Reporter: Se poate afirma ca Jocurile Olimpice de la Los Angeles au reprezentat momentul de virf al sportului romanesc sau se poate vorbi mai degraba si de un concurs favorabil de imprejurari?
Patzaichin: A fost si o conjunctura speciala, dar sa nu uitam ca in acei ani sportivii romani erau intr-adevar cei mai buni la foarte multe discipline. La editia precedenta terminaseram in primele zece natiuni, nu cred asadar ca a fost chiar o surpriza de proportii.

Continuarea in Sport Magazin – powered by kicker – numarul 65 (din 21 mai)

Stiri recente

Bergodi – E cel mai greu moment al carierei mele în România

Cristiano Bergodi a spus după înfrângerea Rapidului cu Sepsi din în play-off-ul Superligii că este cel mai greu moment...