Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

EXCLUSIV: Interviu Ionut Popa

După etape bune de suferinţă în campionat, Poli Iaşi s-a instalat în zona minată a clasamentului Ligii I. Tehnicianul Ionuţ Popa (foto) pune criza grupării din Copou pe seama gravelor probleme financiare cu care se confruntă clubul

SportM: Domnule Popa, o situaţie delicată la Poli Iaşi. Aţi pus la punct strategia de salvare?
Ionuţ Popa: Strategia de salvare nu trebuie căutată la mine, ci la cei din conducere, pentru că lor le aparţine cea mai mare responsabilitate. Eu, pe partea strict sportivă, pot spune că îmi fac cu prisosinţă datoria, alături de băieţi. Problema e alta: nu există bani, şi fără bani ce fotbal vreţi să jucăm? Conducerea trebuie să ne asigure un climat propice funcţionării în Liga I, dar pînă acum nu s-a prea făcut nimic în sensul ăsta. Ziceţi-mi un transfer notabil al nostru în vară.

SportM: Prin urmare, cauzele crizei sînt strict financiare?
Popa: Absolut, domnule! Cine crede că se poate face fotbal fără bani, se înşală amarnic! Ce pretenţii să ai de la o echipă unde bate vîntul şi în vestiare, şi în buzunare, şi în tribune? Bineînţeles că există şi nişte cauze colaterale, dar cel mai important motiv vi l-am spus. Pe urmă, că ghinionul e cel mai mare adversar al nostru, e cineva care n-a observat? Sînt uluit cum de pierdem meciuri pe care le dominăm de la un capăt la altul. În Ghencea, unde am fost clar peste Steaua, am pierdut din cauza sclipirii lui Bicfalvi. Am dat la bare de nu le mai ştiu numărul. Aşa şi cu Urziceni, care ne-a învins în minutul 87, aşa la Arad, cu UTA, unde s-a terminat 0-0! Ce să mai zic de meciul cu Dacia Mioveni? Ne-au bătut în ultima secundă! Sîntem bîntuiţi de ghinioane, ce să mai! Moral slab, frustrare şi impotenţă, asta respiră Poli Iaşi.

SportM: Preşedintele onorific al lui Poli, Gheorghe Nichita, l-a scos ţap ispăşitor pe acţionarul Zapodeanu, acuzat că a dezbinat vestiarul. Cum comentaţi?
Popa: Eu zic ce văd. Şi văd că toate declaraţiile care s-au făcut împotriva jucătorilor şi antrenorilor, în loc să ne „mobilizeze”, cum cică se vrea, ne afectează şi ne taie picioarele. Nu dai într-un om cînd e jos. Critica nu e recomandată în asemenea situaţii, chit că ai intenţii bune.

SportM: Deşi formaţia trece printr-o perioadă neagră, aţi hotărît să continuaţi. E o alegere sentimentală?
Popa: Am luat respectiva decizie pentru că sînt un om de onoare. Sînt comandantul acestei nave şi eu ştiu că un conducător adevărat părăseşte ultimul vasul, chiar şi cînd naufragiul e inevitabil. Dacă oficialii clubului consideră că eu sînt vinovat de situaţia lui Poli, nici o problemă, nu ţin de scaun. Însă vă repet, problema nu e la mine, ci la vistierie.

SportM: Menţineţi cantonamentul cazon pînă la pauza de iarnă?
Popa: Păi, ce să fac? Credeţi-mă că mă gîndesc zi şi noapte la soluţii, e o stare cumplit de stresantă! Normal că o să le mai las băieţilor un răgaz să stea cu familia, dar cu trei zile înainte de meci îi vreau la dispoziţie. Şi ei înţeleg că e o acţiune de mobilizare, nu una disciplinară.

SportM: Cum vă mai înţelegeţi cu jucătorii, despre care aţi sugerat că v-ar vrea demis?
Popa: Niciodată n-am zis aşa ceva, au răstălmăcit televiziunile. Eu doar am spus că parcă fotbaliştii mei nu mai ştiu să dea gol.

SportM: Poli Iaşi tocmai a legitimat un vîrf senegalez, Mohamed Manga. O veste bună?
Popa: La ce confuzie e în atacul nostru, aducerea lui Manga e salutară. L-am urmărit la două antrenamente, iar impresarul său mi-a vorbit foarte frumos despre el. Are 29 de ani şi nouă selecţii în naţionala Senegalului, pentru care a şi marcat două goluri. Deci pare fotbalist. Oricum, la criza cu care ne confruntăm, cînd mi se propune un atacant, nu mă mai uit nici la CV-uri, nici la cd-uri, îl iau direct!

SportM: E atacul cel mai „subţire” compartiment?
Popa: Nu încape discuţie! Atacul e marea problemă, pentru că cei care stau acolo sus ratează inexplicabil, îşi pierd capul cum văd poarta. Noi nu neglijăm nici un aspect al pregătirii, lucrăm un program de finalizare, însă orice am face la antrenament, nici nu se cunoaşte cînd vine etapa.

SportM: Urmează nişte întîlniri aproape capitale, pe terenul lui „U” Cluj şi cu Oţelul acasă. Ce vă propuneţi?
Popa: Sper să luăm toate punctele pînă la finalul turului, dar rămîn pesimist. Pesimist din cauza nemulţumirilor. Să aştept minuni de la nişte jucători debusolaţi, care nu şi-au mai luat salariul de două-trei luni?

SportM: Dumneavoastră de cînd n-aţi mai fost plătit?
Popa: De o lună, o lună şi ceva. Dar sînt fotbalişti care n-au mai văzut un leu din august. La Iaşi nu se plăteşte nici măcar salariul minim pe economie!

SportM: Şi s-au mai blocat şi primele…
Popa: Care prime? Erau ca şi inexistente, deci nu e mare lovitură!

SportM: Relaţia cu suporterii?
Popa: Ca de obicei, cînd mă pupă, cînd îmi dau cu o piatră în cap. M-aş bucura să nu-i mai apostrofeze pe jucători. Cînd îl înjuri pe unul care joacă gratis, l-ai omorît.

Integral in numarul 85 al Sport Magazin (12 – 18 noiembrie 2007)

Citeste mai multe!

Fotbal intern

EXCLUSIV: Interviu Ionut Popa

În ultimele trei sezoane, Ionuţ Popa a fost omul numărul 1 la Poli Iaşi, reuşind adevărate miracole pe banca moldovenilor. Acum, Popa este hotărît să bată recorduri şi să rămînă cu gruparea din Copou în Liga I cel puţin încă un sezon.

SportM: Domnule Popa, au mai rămas cîteva zile pîna la startul campionatului. Cum vedeţi actualul sezon?
Ionuţ Popa: Va fi un an greu, chiar foarte greu, pentru că noi am adus doar trei-patru jucători în această vară. Foarte multe cluburi au stabilitate financiară, spre deosebire de noi, şi e normal să aibe alte pretenţii. Avem un obiectiv clar, salvarea de la retrogradare şi ne va fi foarte greu. Sper ca echipa să prindă un parcurs bun la început, iar acest lucru poate ne va ajuta să realizăm ce ne-am propus.

SportM: Ce ne puteţi spune despre campania de transferuri?
Popa: Sînt achiziţii bune. Milea, Kalay, Munteanu şi Pereş m-au mulţumit şi au arătat că sînt jucători pe care mă pot baza sezonul viitor.

SportM: Ce ar însemna pentru echipa dumneavoastră să rămînă în Liga I încă un an?
Popa: Trei ani ne-am menţinut în Divizia A doar datorită muncii noastre, dar ulciorul nu merge de multe ori la apă. Eu sînt aici pentru a „culege” fotbalişti, şi nu pentru a alege. Asta e soarta mea şi nu mă plîng. Mi-aş dori să fie altfel. Cu toate acestea, mi-ar plăcea mult să rămînem în prima ligă, pentru că ar fi un record ca Iaşiul să se menţină patru ani la rînd în Liga I.

SportM: Ionuţ Bîlbă a rămas la Iaşi, deşi cîteva echipe importante s-au interesat de jucătorul dumneavostră.
Popa: Ionuţ e o piesă de bază în formaţia noastră, dar recunosc că mi-aş dori să mai aducem încă un atacant la Iaşi. Eu sînt mulţumit că l-am păstrat şi pe Silvăşan, care vroia să plece la un moment dat. Noi avem însă nevoie de bani, iar din acest motiv orice fotbalist este transferabil, chiar şi Bîlbă, dacă ni se va oferi o sumă acceptabilă.

Tine cu Steaua
Fără doar şi poate, Ionuţ Popa este un personaj aparte în fotbalul românesc. Controversat şi apreciat în acelaşi timp, tehnicianul lui Poli Iaşi a surprins în repetate rînduri. Înaintea unui meci cu Steaua, Popa s-a prezentat la conferinţa de presă şi a declarat fără nicio reţinere că este un simpatizant al echipei din Ghencea şi al patronului Gigi Becali. În schimb, antrenorul originar din judeţul Arad le-a cerut, în urmă cu două sezoane, jucătorilor săi „să muşte din stelişti pentru că vrea să vadă sînge”.

Citeste mai multe!