EXCLUSIV: Interviu Ioan Andone

Pe oriunde a trecut, atît ca jucător, cît şi ca tehnician, Ioan Andone (foto) a arătat stil în ceea ce a făcut. Cu timpul, în antrenorat, şi-a construit o binemeritată reputaţie de creator de echipe frumoase. Stau mărturie “gaşca nebună” din Regie şi, ceva mai aproape, Dinamo. Ultimul pariu al “Fălcosului”, CFR Cluj, are toate atuurile pentru performanţă – un grup valoros, o conducere cu un proiect ambiţios pe termen mediu şi o foame de rezultate cum rar se mai vede în Liga I. Cu atîţia aşi în mînecă, Ando vînează accederea în grupele Cupei UEFA şi trofeul de campioană.

SportM: Felicitări, domnule Andone, aţi pus mîna pe o echipă mare. Clujul chiar nu glumeşte, se bate la titlu”¦
Andone: Eu am venit să fac treabă aici, nu să mă joc. Cînd am afirmat că am cel mai bun lot sub mînă de cînd antrenez, am ştiut ce spun. Sîntem încă la început, sînt mulţumit de acest început şi sper să o ţinem tot aşa, pentru că avem în faţă un campionat foarte lung, foarte greu, în care surprizele pot apărea exact cînd nu te aştepţi.

SportM: Aţi avut noroc cu Oţelul? Ei veneau după două meciuri epuizante în UEFA Intertoto, după o performanţă notabilă pentru Galaţi.
Andone: V-am spus, drumul este lung şi imprevizibil. Părerea mea este însă că am întîlnit echipa momentului din campionatul intern. Nu exagerez. Chiar dacă ei veneau după un meci greu. Dar eu zic că nu poate fi vorba de oboseală la începutul campionatului. În nici un caz. Eu mă bucur enorm că am luat toate cele 3 puncte puse în joc, altfel am fi pierdut un tempo în faţa rivalelor noastre. Mi-a fost şi foarte greu să alcătuiesc primul 11 la cîţi jucători de valoare am în lot! Acum mă pot felicta că am avut ceva inspiraţie…

SportM: Vor veni şi meciurile din UEFA. Steaua, Dinamo şi Rapid au de partea lor atît valoarea, cît şi experienţa. Clujului îi va fi mai greu cu acomodarea?
Andone: Clujul a dovedit şi sezonul trecut, în Intertoto, că poate cîştiga în faţa oricărui adversar. De atunci, CFR-ul a tot crescut. Avem şi noi, deci, oarecare experienţă cu adversari din afară şi cred că nu vom avea probleme prea mari pînă în grupe. Încă nu sîntem la un ritm de joc care să ne permită îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus, mai avem de lucrat. Însă pînă la meciul din Cupa UEFA mai sînt cîteva etape şi sper pînă atunci să ajungem la turaţie maximă.

SportM: Dar Oţelul? Pentru că acum i-aţi simţit mai bine”¦
Andone: Despre Oţelul am mai spus, din ce am văzut eu, sînt într-o formă de invidiat. Se cunoaşte că au deja patru jocuri. Este o echipă care are ritm de Cupa UEFA. Simt că vom avea un an bun în Europa. Ar fi extraordinar dacă ar ajunge cît mai multe echipe româneşti în fazele superioare ale cupelor europene.

SportM: Despre Didy aţi afirmat înainte de startul campionatului că va înscrie 15-20 de goluri în acest sezon pentru CFR Cluj. Aveţi gura aurită, Didy, deşi nu a marcat, a lăsat o impresie excelentă.
Andone: După atîţia ani în fotbal, îmi dau seama de valoarea unui fotbalist. Didy este un jucător de mare talent şi veţi vedea că vor veni şi golurile în contul lui. În meciurile de pregătire Didy a înscris aproape în fiecare partidă, de cele mai multe ori cîte o dublă. Am mare încredere în calităţile lui. Are golul în sînge, cred că nimeni cu contestă măcar asta!

SportM: Domnul Iuliu Mureşan acuza că au început deja să se facă jocurile, deşi ne aflăm de abia la începutul competiţei. Vor fi multe nereguli în acest sezon?
Andone: La cum s-a arbitrat în acel meci, împotriva noastră, la cum au fost şi arbitrajele în celelalte partide jucate de adversarele noastre directe, aş zice că da. Sîntem însă la început şi suspiciunile sînt imense avînd în vedere miza acestui campionat. Eu sper să fie numai o impresie, deşi”¦

Stiri recente

David Popovici, înainte de CE de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni: Este foarte important să inspire copii şi să promoveze un stil...

David Popovici a declarat înainte de Campionatele Europene de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni că pentru el...