EXCLUSIV: Interviu Gheorghe Bosinceanu

Gheorghe Bosînceanu (foto) este unul dintre personajele discrete din fotbalul romanesc, cu toate ca puterea sa financiara nu este deloc de neglijat. Desi un om de afaceri prosper, care calculeaza mereu cum sa scoata profit din toate activitatile sale, finantatorul Farului Constanta s-a impacat cu realitatea ca nu va castiga prea curand bani din fotbal. Chiar daca la toate acestea se adauga si evolutiile slabe ale Farului in campionatul trecut si in debutul actualului sezon, Bosinceanu nu are de gand sa renunte la gruparea de pe litoral

SportM: Domnule Bosînceanu, în afara grupărilor din Capitală, în ultimii ani tot mai multe cluburi din provincie, CFR, Timişoara, Vasluiul, investesc sume din ce în ce mai mari. Comparativ cu acestea, la ce nivel se afl ă implicarea dumneavoastră materială la Farul?
Gheorghe Bosînceanu: Într-adevăr, se vehiculează sume enorme în fotbalul din România. În cazul Farului, bugetul pe acest sezon, care oricum va fi depăşit, este de 5 milioane de dolari, ceea ce nu este deloc o sumă mică. Cheltuielile au crescut mereu în ultimii ani, la toate capitolele: transferurile şi salariile jucătorilor, deplasările în ţară şi tot ce presupun acestea, întreţinerea bazei de pregătire etc. În 2002, de exemplu, bugetul echipei a fost de un milion şi jumătate de dolari, iar de atunci am investit din ce în ce mai mult, numai că asta nu atrage după sine şi performanţa. Totuşi, după ce echipa a promovat în 2001 şi după doi ani de luptă pentru menţinerea în prima divizie, jucătorii care evoluau de ceva vreme împreună au început să aibă rezultate şi, în următoarele două sezoane, am fost campioana provinciei şi am jucat o fi nală de Cupa României. După aceea, fotbaliştii nu au mai fost atît de motivaţi, sperînd în transferuri către alte zări, aşa că sîntem în prezent într-un proces de reconstrucţie care a început sezonul trecut şi care se apropie de fi nal. Sperăm ca pentru retur să reuşim transferarea cîtorva jucători de prim 11, pentru a redeveni o formaţie puternică. Urmărim pieţele de transferuri din Africa, Portugalia sau Serbia şi cred că vom putea aduce la Constanţa cîteva piese importante pentru echipă.

SportM: Fotbalul este o afacere în care investiţi bani şi aveţi şi cîştiguri? Gheorghe
Bosînceanu: Bugetul clubului are mai multe surse: investiţiile pe care le faci ca patron şi uiţi de ele, precum şi fi nanţările care provin din credite, din împrumuturi. Veniturile din vînzările din bilete sînt foarte mici, cam 0,1%, deci nu pot fi luate în calcul, mai sînt sumele venite de pe urma televizărilor şi cotizaţiile membrilor fondatori. Pînă acum eu am pierdut din fotbal, de cînd sînt la acest club am investit sume foarte mari, pe care nu le-am mai recuperat, de aproximativ zece milioane de dolari. Este foarte difi cil ca un club de provincie să obţină profi turi, dar o organizare foarte bună ar putea limita pierderile: existenţa unei echipe a doua, care să evolueze în Liga a III-a sau a II-a, pentru a promova jucători tineri sau pentru a realiza transferuri, formarea unei echipe de scouteri care să identifi ce fotbaliştii valoroşi care ar putea aduce plusuri evidente la echipă, toate acestea putînd duce, la un moment dat, la o califi care în grupele Ligii Campionilor sau ale Cupei UEFA, ceea ce înseamnă alte venituri. Dar asta e foarte greu de realizat.

SportM: Nu este frustrant să investiţi bani într-o echipă care are susţinători puţini, iar la meciurile cu Steaua, de pildă, cînd vin mulţi suporteri, aceia sprijină adversarii?
Gheorghe Bosînceanu: Eu m-am legat de Farul, am avut nişte rezultate aici, chiar dacă nu extraordinare, şi nu am de gînd să mă retrag. Situaţia suporterilor aş spune că este aceeaşi în majoritatea oraşelor din ţară: la început, spectatorii vin la stadion, după care îşi regîndesc priorităţile şi preferă să stea în faţa televizorului sau să facă altceva în intervalul de timp al unui meci. Uitaţi-vă că şi Dinamo, Rapid sau Timişoara au început să joace cu tribunele goale. Probabil că, o dată cu creşterea nivelului de trai, şi stadioanele vor fi din ce în ce mai pline peste tot în ţară, aşa cum s-a întîmplat şi în Occident. Într-adevăr, uneori, cînd te gîndeşti la banii şi timpul cheltuit pentru fotbal, la cît de puţine victorii şi cît de multe înfrîngeri obţii, parcă îţi vine să te laşi păgubaş, dar nu este cazul meu.

SportM: Personaje ca Gigi Becali sau Cristi Borcea sînt mult mai vizibile decît dumneavoastră. Obişnuiţi să faceţi echipa peste capul antrenorului, aşa cum procedează patronul Stelei?
Gheorghe Bosînceanu: Întotdeauna la Farul antrenorul a fost cel care a gîndit primul 11. Într-adevăr, la club sînt oameni, printre care şi eu, care muncesc aici de ani de zile, cunosc mai bine unele aspecte decît un antrenor care a venit de şase luni de zile. Dar ultima decizie a avut-o întotdeauna tehnicianul, pentru că el răspunde pentru rezultate.

SportM: Farul nu se află într-o situaţie prea fericită după acest debut de sezon şi nici campionatul trecut nu a dus-o prea bine. Vă reproşaţi ceva?
Gheorghe Bosînceanu: Ca mulţi alţi investitori din fotbal, activităţile mele principale sînt în alte domenii, astfel că majoritatea timpului îl petrec în afara fotbalului. Ca urmare, de multe ori nu pot să anticipez situaţiile difi cile şi nu le pot ataca decît după ce acestea au avut efecte negative. Dar rezolvările nu sînt la fel de efi ciente după ce răul s-a produs deja. Asta îmi reproşez, că nu pot aloca sufi cient timp clubului pentru a preîntîmpina momentele proaste.

Sport Magazin numarul 78 (24 – 30 septembrie 2007)

Stiri recente

Atletico, Lazio, Dortmund şi Barcelona s-au calificat în optimile Ligii Campionilor

Atletico Madrid, Lazio Roma, Borussia Dortmund şi FC Barcelona s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor.. Într-un meci...