EXCLUSIV: Interviu Gabi Popescu

Gabi Popescu este unul dintre puţinii foşti fotbalişti care nu se grăbeşte să îşi exprime ataşamentul necondiţionat faţă de sportul-rege. Cel care a jucat în Craiova pentru Electroputere şi Universitatea, pentru ca apoi să treacă pe la Salamanca, Valencia, Numancia, Dinamo, FC Naţional, dar şi la echipe din Coreea de Sud şi Japonia, nu se vede sub nici o formă în postura de antrenor. Chiar dacă admite că în viitor ar vrea să se implice în fotbal, nu vrea să-şi închine întreaga viaţă acestui fenomen

SportM: Gabi, care este, la ora actuală, legătura ta cu fotbalul?
Gabi Popescu: În prezent, sînt un simplu spectator al acestui sport. Ultima mea legătură activă cu fotbalul a fost în perioada în care am activat la Steaua, la începutul verii, între momentul plecării lui Meme Stoica din Ghencea şi pînă cînd Cosmin Olăroiu a decis să părăsească echipa. După ce Oli s-a hotărît să plece în Arabia Saudită, am zis că e bine să plec şi eu de la Steaua.

SportM: Ce te-a determinat să vii în Ghencea într-o perioadă nu foarte liniştită pentru roş-albaştri?
Gabi Popescu: Solicitarea lui Cosmin Olăroiu. Eu şi Oli sîntem prieteni buni, nu doar pentru că am colaborat la FC Naţional, ci şi în viaţa de zi cu zi. Încă de anul trecut eu am avut ofertă de la Steaua, dar atunci am refuzat-o, pentru că în viaţa mea aveau loc diferite schimbări. Astă-vară am acceptat pentru că am vrut să îl ajut pe Oli într-o perioadă marcată de demiteri, plecări, nesiguranţă. Eu aveam ceva timp liber, aşa că am decis, în virtutea prieteniei noastre, să mă implic.

SportM: Te gîndeşti să revii cîndva la Steaua? De fapt, cum îţi vezi tu viitorul, alături de fotbal sau în afara lui?
Gabi Popescu: Cu siguranţă mă voi mai implica în fotbal, dar la ora asta mi-e greu să îmi dau seama cînd se va întîmpla acest lucru. Depinde doar de evoluţia mea viitoare, iar de asta îmi voi da seama în timp. În ceea ce priveşte Steaua, niciodată nu se ştie, orice este posibil, dacă se va crea o anumită conjunctură, aş putea reveni acolo. Momentan este prematur să vorbesc despre aşa ceva.

SportM: În ce postură te vezi în viitor? Antrenor, manager? Ce ţi-ar conveni mai mult?
Gabi Popescu: În nici un caz nu aş vrea să fi u antrenor. Nu mi se potriveşte absolut deloc, aşa că este exclus să aleg un astfel de drum. Ca antrenor trebuie să cheltui foarte mult timp pentru a te pregăti, pentru a studia, trebuie să te preocupe în totalitate acest fenomen. De fapt, este necesar să-ţi închini viaţa fotbalului, iar eu, crede-mă, nu mai vreau să fac acest lucru. Am jucat atîţia ani fotbal, am evoluat la atîtea echipe, încît la ora actuală nu mai am dispoziţia necesară să mă ocup doar de aşa ceva.

SportM: Trecînd în alt registru, Adrian Mititelu a spus că intenţionezi să cumperi Universitatea Craiova. Este adevărat?
Gabi Popescu: Eu l-am sunat pe un prieten foarte bun, apropiat al Universităţii Craiova, să îl întreb cam care va fi viitorul acestei echipe. Atît. Nu am spus nimic mai mult şi nici nu am chef de controverse cu tot felul de oameni.

SportM: Dar, după părerea ta, cam care ar fi viitorul Ştiinţei, avînd în vedere că se afl ă într-o situaţie nu tocmai comodă?
Gabi Popescu: Eu cred că soarta Craiovei depinde exclusiv de cei care îi conduc acum destinele. Ei vor trebui să se bucure de apreciere pentru eventualele rezultate bune, dar şi să răspundă pentru eşecuri.

SportM: Care ar fi şansele Stelei să obţină măcar un loc trei în grupa din Liga Campionilor în care evoluează?
Gabi Popescu: Există şanse. Steaua trebuie să ştie cum să gestioneze fi ecare meci care a trecut, chiar dacă a fost înfrîngere sau victorie, dar şi meciurile care urmează. Odată ajunsă în Liga Campionilor, echipa poate realiza orice dacă are încredere. Mai demult spuneam că nu avem faţă de Champions League, dar acum, cînd sîntem acolo, nu mai contează decît standardele pur fotbalistice. Evident că există formaţiii foarte valoroase, care au bani, suporteri, mentalitate, dar atunci cînd eşti faţă în faţă cu ele, ai şansele tale să te impui.

Continuarea in Sport Magazin numarul 80 (8 – 14 octombrie 2007)