EXCLUSIV: Interviu Florin Prunea

0
122

Directorul departamentului Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, Florin Prunea, trage semnalul de alarmă după eşecurile pe linie ale formaţiilor româneşti în Europa şi spune că a venit momentul ca patronii să investească în fotbal

SportM: Domnule Prunea, o toamnă dezastruoasă pentru echipele româneşti în Europa. Cum stăm cu coeficienţii?
Prunea: Stăm prost, dar să nu-l mîniem pe Dumnezeu, pentru că o foarte importantă rivală a noastră, Olanda, a pierdut şi ea patru din cele şase echipe cu care a intrat în competiţiile europene. Mă refer la Ajax, care, după ce a ratat Liga Campionilor, a capotat şi în Cupa UEFA în faţa lui Dinamo Zagreb, la Heerenveen, umilită şi ea ca şi noi de o trupă suedeză, Helsingborg, la Twente, scoasă de Getafe, şi la Groningen, eliminată de Fiorentina lui Mutu. Au mai rămas PSV Eindhoven şi AZ Alkmaar, care, foarte probabil, vor mai aduna puncte pe drum.

SportM: Am scăpat de majoritatea batavilor, însă rămîn alte ameninţări…
Prunea: Aşa este, vom avea probleme cu echipele din Rusia şi cu echipele din Germania. Aceste două ţări şi-au păstrat în luptă toate reprezentantele şi cu siguranţă formaţiile respective vor aduna o recoltă apreciabilă de puncte.

SportM: Care este explicaţia eşecurilor în serie ale echipelor noastre în actuala campanie?
Prunea: Căderea la care am asistat a surprins pe toată lumea, aş spune tot continentul fotbalistic, dar mai ales pe noi, cei din ţară. După două sezoane memorabile în cupele europene, în care am atins o semifi nală de Cupa UEFA şi, mai apoi, am intrat în grupele ambelor competiţii de top, iată-ne readuşi la condiţia iniţială. După părerea mea, o cauză clară a picajului este lipsa totală a infrastructurii la nivelul fotbalului din România. Nu s-a construit nimic pe baza adusă de succesele recente, investitorii s-au culcat pe o ureche şi aurul de la UEFA n-a fost convertit în stadioane, terenuri de antrenament, centre de copii şi juniori.

SportM: E deci vina investitorilor din fotbalul românesc?
Prunea: Este! Să vă dau un exemplu. La meciul Rapid – Nürnberg am condus pe Giuleşti o delegaţie de la UEFA. Oamenii erau pur şi simplu şocaţi de ce au văzut şi mă întrebau ce se va întîmpla dacă Rapid ia campionatul şi trebuie să joace în Liga Campionilor. Pentru ei, o arenă într-o asemenea stare penibilă este o sumbră amintire. E inadmisibil ce se întîmplă în fotbalul românesc! Credeţi că în Ghencea avem stadion de Champions League? Cu chiu cu vai ne-au acordat licenţa, pentru că n-aveau încotro. Vi se pare normal că naţionala are un singur stadion mai acătării, şi acela în provincie?

SportM: Corect, dar…
Prunea: Staţi, că n-am terminat! Patronii se ceartă ca la uşa cortului pe toate canalele tv, ţin prima pagină a ziarelor cu scandaluri şi miştouri ieftine, cînd jucătorii n-au baze de antrenament şi bugetele sînt neglijabile! Ne bazăm pe talent nativ, pe antrenorat nativ, la noi totul e nativ! Nu merge aşa! La ora actuală nu merităm să fi m în lumea bună a fotbalului! Ce buget avea Nürnberg şi ce buget are Rapidul, v-aţi întrebat?

SportM: În sezonul 2008/2009 vom avea campioana direct în grupele Ligii Campionilor, ocupanta locului secund în preliminarii şi patru formaţii în Cupa UEFA…
Prunea: Sper din tot sufl etul ca la anul să recuperăm ce am pierdut în actuala stagiune. Depinde însă de foarte mulţi factori. Trebuie să fi m optimişti şi să credem că într-un an patronilor de la noi le va veni mintea la cap.

Continuarea in Sport Magazin numarul 80 (8 – 14 octombrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here