EXCLUSIV: Interviu Emeric Ienei

Probabil că, atunci cînd Emeric Ienei (foto) începea fotbalul la Flamura Roşie Arad, nimeni nu se gîndea că acesta avea să devină unul dintre cei mai importanţi antrenori din istoria fotbalului românesc. Întîi, arădeanul a evoluat ca mijlocaş pentru Steaua în 275 de meciuri în Divizia A, reuşind nouă goluri, dar mai ales cucerirea a trei titluri şi patru cupe. De asemenea, Ienei a jucat pentru echipa naţională în 12 partide, el afl îndu-se în lotul primei reprezentative la Jocurile Olimpice din 1964, de la Tokyo. Cariera sa de antrenor, pe care a îmbrăţişat-o după ce a renunţat la activitatea de jucător, l-a legat definitiv de Steaua, club pentru care a lucrat în mai toate funcţiile şi la mai toate nivelurile, începînd cu echipele de juniori şi culminînd cu echipa mare. De altfel, Ienei este tehnicianul care a reuşit cea mai mare performanţă cu o echipă de club din România, după ce roş-albaştrii au cîştigat Cupa Campionilor în 1986. De asemenea, venerabilul tehnician a fost ultimul care a condus de pe bancă echipa naţională la un turneu final, la Campionatul European din 2000. Deşi Victor Piţurcă a fost cel care a calificat atunci prima reprezentativă la Euro, Ienei a antrenat România în timpul competiţiei, iar de atunci nici un tehnician român nu a mai avut ocazia să conducă tricolorii într-o competiţie de asemenea nivel

SportM: Domnule Ienei, nu a fost cam lungă aşteptarea unei noi calificări a naţionalei la un turneu final?
Emeric Ienei: Este o calificare îndelung aşteptată, într-adevăr, şi din nou fotbalul vine să îndulcească o situaţie nu prea roză care se regăseşte la nivel general în întreaga ţară. Este interesant că noi nu prea am avut calificări lipsite de emoţii, cu două etape înainte de finalul preliminariilor, pentru că noi, de obicei, tremuram pînă la final. Acum am tranşat situaţia mult mai rapid, pentru că am profitat şi de jocul rezultatelor, aşa cum eu am sperat că o să se întîmple. În orice caz, după meciul dintre Albania şi Bulgaria s-a văzut că vecinii de la sud de Dunăre nu au echipă de Europene. Ei au avut o generaţie foarte bună în 1994, dar nu au reuşit să o înlocuiască nici pînă în prezent, în timp ce noi am reuşit o calificare prin puterile unor jucători tineri care merită toată lauda.

SportM: Cam ce pretenţii ar putea avea naţionala la Campionatul European de anul viitor? Aveţi vreo preferinţă în ceea ce priveşte tragerea la sorţi pentru grupele competiţiei?
Emeric Ienei: Noi ne bucurăm mereu cînd urmează să înfruntăm formaţii mai puţin puternice, ne rugăm pentru grupe uşoare, dar ca să dovedim că sîntem o forţă în Europa trebuie să demonstrăm că putem trece de marile echipe ale continentului. E foarte frumos că ne-am calificat, dar o performanţă de excepţie s-ar realiza atunci cînd vom reuşi să ajungem într-o semifinală de Campionat European. În 2000 am reuşit să trecem de o grupă extrem de dificilă, cu două campioane mondiale, Germania şi Anglia, plus Portugalia. Anul viitor eu sînt convins că putem face nişte partide istorice.

SportM: Următorul meci din preliminarii, chiar dacă nu mai contează pentru noi în cărţile calificării, este cel de la Sofia. Merită să ne ducem acolo cu prima garnitură pentru a ne lua o revanşă morală, după toate jignirile bulgarilor?
Emeric Ienei: Trebuie să ne ducem în Bulgaria cu garnitura de bază pentru că e nevoie ca echipa noastră să fie cît mai omogenă pentru Campionatul European şi sînt sigur că Victor Piţurcă aşa va proceda. Ultimele două meciuri din aceste preliminarii sînt foarte utile, pentru că sînt un fel de repetiţii pentru Euro. În plus, noi trebuie să ne demonstrăm superioritatea faţă de bulgari.

Continuarea in numarul 82 al Sport Magazin (22 – 28 octombrie 2007)

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...