EXCLUSIV: Interviu Dusan Uhrin jr.

0
102

Duşan Uhrin jr. (foto) este tehnicianul care, cel puţin în primele etape ale campionatului, a schimbat în bine jocul Politehnicii Timişoara. Antrenorul bănăţenilor a vorbit despre România, Timişoara, oraşul Revoluţiei din 1989, şi despre cum se vede fotbalul românesc prin ochii unui ceh

SportM: Domnule Uhrin, cum vi se pare România, acum că au trecut cîteva luni de cînd pregătiţi Politehnica Timişoara?
Duşan Uhrin jr.: Efectiv, cunosc doar Timişoara, mai puţin restul ţării. Este un oraş frumos, deja m-am obişnuit cu el, sînt mulţumit de condiţiile de aici şi de oamenii din fotbal şi din jurul fotbalului. Singurele lucruri neplăcute sînt cele ce ţin de drumurile dintre oraşe, care sînt catastrofale.

SportM: Există ceva comun între Timişoara şi Praga, de exemplu, ca arhitectură, atmosferă etc?
Duşan Uhrin jr.: Praga şi Timişoara sînt oraşe cu mentalităţi diferite. Aici este o viaţă mai liberă, se trăieşte mult noaptea, mă refer la tineri, bineînţeles, care au o viaţă de noapte foarte activă. Centrul Timişoarei este asemănător cu cel din Praga, sînt locuri aproape identice ca arhitectură cu locuri din capitala ţării mele. Mă gîndesc în special la Piaţa Unirii, care este foarte frumoasă.

SportM: Familia dumneavoastră a venit sau intenţionează să vină, măcar în vizită, la Timişoara?
Duşan Uhrin jr.: Familia mea a venit deja aici, de aproape două luni locuieşte aici cu mine. Eu şi soţia mea avem trei copii, care sînt şi ei aici. Vor fi însă nevoiţi să se întoarcă la Praga, fiindcă acum în toamnă trebuie să meargă la şcoală.

SportM: Ce ştiţi despre oraşul în care trăiţi acum? Ştiaţi că de aici a pornit Revoluţia română anticomunistă din 1989? Mai cunoaşteţi şi alte oraşe din România?
Duşan Uhrin jr.: Că a declanşat Revoluţia care l-a dat jos de la putere pe dictatorul Ceauşescu, este primul lucru pe care îl ştiam despre Timişoara. Oricum, ştiam de mai demult de acest oraş, însă nu aveam informaţii despre oamenii şi viaţa de aici. În rest, mai cunosc, normal, Bucureştiul, am mai vazut şi Clujul, ştiu şi de Arad, evident. La fel, am auzit şi de Constanţa, locul unde joacă naţionala României şi unde, dacă nu mă înşel, România a învins Cehia.

SportM: Aţi experimentat vreun fel de mîncare tradiţională românească? Cum vă împăcaţi cu palinca?
Duşan Uhrin jr.: M-am obişnuit într- o anumită măsură cu obiceiurile culinare de aici, aşa că mănînc cu plăcere din bucătăria tradiţională românească. Îmi plac în special sărmăluţele. Nu am gustat însă palincă pînă acum.

SportM: Trecînd la punctul de interes al meseriei dumneavoastră, care este nivelul fotbalului de club din România? Este, valoric, peste sau sub cel ceh?
Duşan Uhrin jr.: Cred că fotbalul ceh şi cel românesc sînt aproximativ la acelaşi nivel valoric, dar am văzut că aici este o concurenţă mai mare între cluburi. Anul acesta am observat că şi în Cehia se schimbă multe lucruri. O deosebire însă ar fi că în România sînt mai mulţi jucători străini decît în campionatul ceh.

SportM: Credeţi că echipele româneşti au şansa să facă o figură frumoasă în grupele Ligii Campionilor sau ale Cupei UEFA?
Duşan Uhrin jr.: Parcursul lor va depinde foarte mult de formaţiile pe care le vor întîlni în competiţiile în care joacă. Steaua deja este calificată în Champions League, să vedem dacă Dinamo va ajunge în grupele Cupei UEFA, acum că au ratat Liga Campionilor. De asemenea, rămîne de văzut cum se va descurca şi Rapid în UEFA.

SportM: Ce părere aveţi despre naţionala de fotbal a României?
Duşan Uhrin jr.: În ultimii ani, a devenit o echipă foarte valoroasă, cu multă calitate dată de jucători foarte valoroşi şi maturi. După o singură privire îţi poţi da seama că naţionala României are fotbalişti care evoluează la marile echipe ale Europei şi sînt sigur că se va califica la Campionatul European din 2008.

SportM: Dacă România şi Cehia se vor înfrunta la Campionatul European de anul viitor, ce pronostic aţi da de pe acum?
Duşan Uhrin jr.: Aşa da un pronostic favorabil Cehiei, normal. Dar echipa naţională cehă nu este în formă prea bună în ultima vreme şi jocul ei este foarte criticat. După părerea mea, la ora actuală, formaţia României joacă mai bine decît cea a ţării mele.

SportM: Unde aţi poziţiona valoric Poli Timişoara în campionatul românesc? Aveţi şanse la Cupa UEFA? Pe cel loc ar putea termina Poli campionatul ceh? Dar Steaua, Dinamo, Rapid sau CFR?
Duşan Uhrin jr.: Şanse avem tot timpul să terminăm campionatul pe un loc de Cupa UEFA, cel puţin. Doar timpul va arăta dacă vom reuşi să ne clasăm pe un loc care să ne trimită în cupele europene. După aceea va rămîne de văzut cît de departe vom ajunge într-o competiţie europeană. Sînt sigur că Poli s-ar poziţiona în zona superioară a clasamentului, dacă ar evolua în campionatul Cehiei. Trebuie să specific însă că sînt multe formaţii bune în Cehia: Sparta Praga şi Slavia Praga în special, iar în ultima vreme au crescut şi alte formaţii, ca Teplice şi Ostrava.

SportM: Este o pierdere plecarea lui Pleşan de la Timişoara? Aţi fost consultat înainte de a fi vîndut la Steaua?
Duşan Uhrin jr.: Se ajunsese deja la o concurenţă mare pe postul său, iar jucătorul voia să plece. Atunci ne-am gîndit că nu are rost să ţinem cu tot dinadinsul la echipă un fotbalist care nu voia să evolueze pentru acest club.

SportM: Cum aţi comenta ieşirea lui Ganea din meciul cu Rapid, cînd l-a lovit pe tuşierul Mudura? A fost o reacţie normală din partea jucătorului?
Duşan Uhrin jr.: Nu trebuia ca Ganea să îl atingă în niciun fel pe arbitru, dar trebui să luăm în considerare faptul că el nu a comis nicio neregulă şi a fost sancţionat pe nedrept. Totuşi, am observat că jucătorii mei intră foarte tensionaţi pe teren şi de aceea iau atît de multe cartonaşe. Trebuie să vorbim, să vedem ce duce la această stare şi să o eliminăm. Mi se pare totuşi ciudat că în Liga I sînt multe simulări comise de unii jucători, care însă nu sînt sancţionaţi.

Sport Magazin numarul 75 (3 – 9 septembrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here