EXCLUSIV: Interviu Daniel Herlea

În toiul scandalului dintre preşedintele Federaţiei Române de Hochei, Janos Kurko, şi rivalul său de la Steaua, Cristian Cîrlan, fostul antrenor al echipei naţionale, Daniel Herlea (foto), lansează cîteva săgeţi din Elveţia către şeful forului autohton

SportM: Domnule Herlea, aţi părăsit echipa naţională de cîteva luni. Cum este noua slujbă de antrenor secund la HC Basel?
Daniel Herlea: Este ceva cu totul deosebit, pentru că prima ligă elveţiană este unul din cele mai puternice campionate din lume, iar din punct de vedere fi nanciar este cu siguranţă pe podium. A fost o surpriză pentru mine oferta pe care mi-a făcut-o conducerea acestui club. Erau în căutarea unui tehnician cu experienţă internaţională, care să cunoască totodată bine hocheiul elveţian, şi aşa m-au găsit pe mine. În urmă cu doi ani, mai fusesem la Basel pentru un interviu de angajare la grupele de juniori şi se pare că am făcut o impresie bună.

SportM: Cum aţi caracteriza clubul HC Basel?
Herlea: Bine organizat, cu un buget anual de peste şase milioane de euro. În lot avem doi jucători de prima reprezentativă Thomas Nüssli şi Patric Della Rossa, iar lor li se adaugă patru canadieni şi un american, ultimul fi ind un veteran care a făcut parte în trecut şi din echipa naţională a Statelor Unite. Aşadar, am pe mînă material de valoare.

SportM: Care este însă situaţia din clasament în acest moment?
Herlea: Din păcate, sîntem pe ultimul loc din 12 echipe, principala cauză fi ind numărul foarte mare de accidentări. Obiectivul nostru este califi carea în play-off şi personal sînt optimist că putem încheia sezonul regulat în primele opt formaţii din Elveţia.

SportM: Aţi mai ţinut legătura cu oameni din hocheiul românesc după despărţirea de echipa naţională?
Herlea: Mai vorbesc cu fostul meu secund, Ioan Martin, cu antrenorul de la Steaua, Marius Gliga, şi cu Iuliu Becze, actualul secretar general al federaţiei. Sînt aşadar la curent cu tot ce se întîmplă în hocheiul românesc şi sînt profund dezamăgit de haosul care domină în campionatul naţional.

SportM: La ce vă referiţi concret?
Herlea: Participarea formaţiilor din Harghita în campionatul Ungariei dă peste cap calendarul intern. Sport Klub şi HC Csikszereda stau mai mult pe afară decît în ţară şi neglijează astfel meciurile din România în dauna celor din Borsodi Liga.

SportM: Faptul că au meciuri mai multe în picioare, în faţa unor formaţii puternice, nu reprezintă totuşi un avantaj?
Herlea: Poate fi nanciar este o aface re bună, dar nu ajută cu nimic nivelul campionatului intern. Ciucanii vin obosiţi din Ungaria şi folosesc aici cu precădere jucătorii de rezervă.

SportM: Preşedintele federaţiei, Janos Kurko, este un susţinător declarat al acestei idei că echipele româneşti ar trebui să evolueze şi în alte campioante…
Herlea: Pentru mine nu e nici o surpriză. De cînd îl cunosc, nu l-a interesat decît soarta echipelor din Harghita şi nimic mai mult.

SportM: Pe durata mandatului dumneavoastră la echipa naţională, aţi întîmpinat probleme legate de convocarea unor jucători de la Sport Klub Miercurea Ciuc sau de la Csikszereda?
Herlea: Din păcate, mai mereu şi foarte rar a fost vina jucătorilor. Eu am avut o relaţie bună cu ei, am jucat chiar împreună cîţiva ani pînă să mă las. Îşi doreau să vină la lot, dar nu erau lăsaţi de conducători, printre care şi domnul Kurko.

Continuarea in numarul 82 al Sport Magazin (22 – 28 octombrie 2007)

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...