EXCLUSIV/ Interviu cu Jose Mourinho

A fost un simplu translator, dar a devenit antrenor. A cistigat in doi ani consecutivi Cupa UEFA si Liga Campionilor cu FC Porto. Banii lui Roman Abramovici si valoarea campionatului englez l-au atras Si a ajuns la Chelsea. In primul sezon pe banca formatiei londoneze a cucerit titlul de campion, lucru pe care l-a repetat si anul următor. Comportamentul sau si felul de a privi si trata adversarii l-au transformat intr-unul dintre cei mai controversati si detestati tehnicieni din lume. Sezonul acesta a ratat pentru a treia oara Liga Campionilor, dar si titlul in Premier League. Cu toate acestea, se declara multumit si ii felicita pe jucatorii sai. Iubit de unii, contestat de altii, acesta este Jose Mourinho

kicker: Cum a fost acest sezon, in care ati ratat Liga Campionilor si titlul in Premier League, dar ati cistigat Cupa angliei si Cupa Ligii?
Jose Mourinho: Cred ca jucatorii mei trebuie sa fie foarte mindri ca nu au cucerit doar Cupa Angliei, ci primul trofeu pe noul stadion „Wembley”, impotriva unei echipe, Manchester United, foarte puternice. A fost un moment istoric. De asemenea, si eu sint foarte mindru ca Chelsea este formatia care a cistigat si ultima finala de Cupa care s-a disputat pe vechea arena „Wembley”. In trei sezoane noi am obtinut cinci trofee pe plan intern: doua campionate, o Cupa a Angliei, o Cupa a Ligii si o supercupa.

kicker: Totusi, nu a fost un sezon dezamagitor, daca il comparam cu primele doua?
Mourinho: Primul meu an la Chelsea a fost foarte bun pentru ca am triumfat in campionat dupa o pauza foarte lunga. In al doilea sezon ne-am aparat titlul, dar, privind in urma si luind in calcul jucatorii accidentati din ultimul an, cred ca ultimul campionat a fost mai reusit decit precedentul. nu sint vreun magician sa stiu dinainte ca baietii mei se vor accidenta aproape la fiecare meci.

kicker: Vorbiti des cu Roman Abramovici?
Mourinho: Vorbesc cu domnul Abramovici cind am vreun motiv. El este patronul clubului meu. Bineinteles ca lucram cu totii pentru suporteri, dar pina la urma el e proprietarul, deci lucram pentru el. Exista insa un presedinte si un director general care se ocupa de problemele care apar zilnic. Nu pot sa ma duc pentru orice la domnul Abramovici. Stiu unde bateti, dar, daca ati fi citit programul finalei Cupei Angliei, ati fi vazut ce am declarat despre el. Iar daca m-am gindit la el inainte de o asemenea partida, inseamna ca nu sintem dusmani, cum s-a tot scris in ultima perioada. Stati linistiti, ne vom revedea in august la Supercupa.

kicker: Cu alte cuvinte, ramineti la Chelsea si sezonul viitor?
Mourinho: Nu am nici un motiv sa plec de aici. Daca cei din conducerea clubului nu ar fi fost multumiti de mine, as fi fost primul care ar fi aflat. Sezonul urmator debuteaza pe 8 iulie la turneul din Los Angeles, iar eu voi fi acolo.

kicker: Ati vorbit despre importanta cistigarii Cupei Angliei, dar credeti ca Chelsea a meritat sa cucereasca trofeul?
Mourinho: Bineinteles, si spun asta nu doar pentru ca am jucat mai bine decit Manchester United, ci si datorita felului in care am evoluat pe intreaga durata a acestei competitii. Am eliminat o formatie foarte puternica, Blackburn, in semifinale, iar in sferturi am trecut de Tottenham, chiar daca ne-am chinuit mult. Deci, am meritat, pentru ca aceasta echipa s-a confruntat cu foarte multe probleme in actuala stagiune. Pina la urma, am cistigat doua trofee, am fost eliminati in semifinalele Ligii Campionilor la penalty-uri, iar in campionat am terminat pe locul doi.

kicker: Cum v-ati pregatit jucatorii pentru un meci ca cel din finala, impotriva lui Manchester?
Mourinho: In saptamina premergatoare jocului le-am cerut elevilor mei sa aleaga intre a se bucura de meci sau de finalul partidei. Ei mi-au spus ca prefera sa fie multumiti si fericiti la premiere. Din acest motiv, un asemenea meci nu poate fi foarte spectaculos, pentru ca fotbalistii sint foarte obositi din punct de vedere psihic.

kicker: Cum vedeti sezonul viitor? Va fi dominat Premiership tot de Manchester, Chelsea, Arsenal si Liverpool?
Mourinho: Am dominat competitiile interne in ultimii trei ani si am citigat multe trofee, iar campioana ultimei stagiuni este Manchester United, deci e normal ca noi si ei sa fim principalele favorite. Cu toate acestea, in lupta care va avea loc cred ca se va implica si Tottenham, avind in vedere valoarea fotbalistilor si a jocului practicat de ei.

Continuarea in Sport Magazin – powered by kicker – numarul 67 (din 4 iunie)