EXCLUSIV Interviu Cristian Danalache

Din copil de mingi pe „Giuleşti”, golgheter (e drept, de moment) al campionatului. nu este un scenariu pentru varianta românească a fi lmului „Goal!”, ci povestea lui Cristian Dănălache, surpriza plăcută din atacul Unirii Urziceni. Şi-a făcut ucenicia în Divizia C, a bifat pe drum şi „B”-ul, iar acum, la 25 de ani, culege roadele pe stadioanele Ligii I

SportM: Cristi, la un an de la debutul în Liga I ai început să faci ravagii, patru goluri în trei etape…
Dănălache: Mulţumesc pentru apreciere, însă e mult spus „ravagii”. Am pornit cu dreptul în acest sezon, alături de echipa mea. Asta mă bucură nespus. Unirea a dovedit că poate face o fi gură frumoasă, că are jucători devotaţi, care se dăruiesc pe teren.

SportM: Ţi-ai dorit dintotdeauna să joci fotbal?
Dănălache: Da, ca orice băiat. Mă jucam toată ziua prin cartier, pe maidane, cu copiii de vîrsta mea. Practic, nu greşesc dacă spun că am crescut cu mingea la picior.

SportM: Fiind din Bucureşti, nu te-a tentat să dai probe la Steaua sau Dinamo?
Dănălache: Nu, n-am încercat la nici una din ele. Ci sub Podul Grant. Tata m-a luat de mînă şi m-a dus la Rapid, unde am fost junior şi, normal, copil de mingi. La un moment dat, m-am antrenat cu echipa mare, şi cam atît. N-a fost să fi e.

SportM: Acum patru sezoane erai în Divizia C… cum ai făcut saltul?
Dănălache: Într-adevăr, am început cu Divizia C, la o echipă frumoasă, CS Otopeni. Am promovat acolo în Divizia B şi pot spune că de atunci a început povestea mea ca fotbalist. Am jucat două sezoane în eşalonul secund, am dat zece goluri şi anul trecut a venit oferta de la UTA. Am plecat la Arad, n-aveam cum să dau cu piciorul ocaziei de a evolua în prima ligă. Apoi, am trecut la Unirea.

SportM: Îţi imaginai un asemenea start de sezon?
Dănălache: Nici nu îndrăzneam să visez la ce s-a întîmplat. Am avut şi noroc, a contat şi pregătirea din intersezon. Şi trebuie să subliniez că eu nu le consider nişte reuşite personale, ci nişte reuşite de grup. De ce vorbeşte lumea de mine? Ştiţi cum e cu atacanţii – fi ind în faţă, la fi nalizare, atragem mai multe blitz-uri. Atîta tot.

SportM: De ce ai dat, în vară, Aradul pe Urziceni?
Dănălache: Pot spune că la UTA n-am arătat toate lucrurile de care sînt în stare. Prin urmare, s-a ivit varianta unui împrumut pe un an la Urziceni. Vom vedea ce va fi după. În eventualitatea în care sînt dorit iar la Arad, vom discuta la fi nalul sezonului. Oricum, experienţa căpătată la „Bătrîna Doamnă” m-a ajutat extraordinar. Contactul cu aerul Ligii I maturizează enorm orice fotbalist.

SportM: Unirea înscrie multe goluri, dar şi primeşte. Nu e cam riscant?
Dănălache: Este, sigur! Dar noi nu jucăm la risc, nu e ceva ce ne propunem dinainte. În primele trei etape aşa a ieşit.

SportM: La Urziceni se vorbeşte despre o cupă europeană. E un ţel realist?
Dănălache: În opinia mea, da. În campionat situaţia stă aşa: cinci formaţii, în speţă granzii Capitalei, şi două din provincie, CFR şi Poli, se bat la titlu. Imediat vine alt pluton, de cinci-şase trupe, care aspiră la UEFA. Aici ne încadrăm şi noi. Măcar un loc 5-6, de Intertoto, ne este la îndemînă.

SportM: Pe cînd prima „bombă”?
Dănălache: Steaua ne face o vizită etapa a 6-a şi promitem să le punem în probleme acasă celor din Ghencea. Sîntem obligaţi să facem un joc memorabil cu ei.

SportM: Cum te înţelegi cu Mihai Stoica şi Dan Petrescu? Te-au lăudat după golurile marcate?
Dănălache: Relaţia cu dumnealor este excelentă. Amîndoi sînt oameni care pun sufl et în ceea ce fac, profesionişti, de la care ai ce învăţa. Şi da, m-au felicitat şi mi-au urat să continui tot aşa.

SportM: Îţi propui vreo normă de goluri în acest campionat?
Dănălache: Nu, tot ce îmi doresc este să fi u sănătos. Dacă voi fi sănătos şi antrenorul va conta pe serviciile mele, sper să îi răsplătesc încrederea cu alte evoluţii satisfăcătoare.

SportM: Selecţionerul Piţurcă stă cu ochii şi pe jucătorii din provincie. Tragi nădejde la o convocare, pe viitor?
Dănălache: Bine zis pe viitor. Normal, cine nu se gîndeşte la echipa naţională? Dar acum nu îndrăznesc să ridic ochii aşa sus. Să cresc în Liga I, să am prestaţii constant bune şi poate Dumnezeu mă va aduce şi la acel nivel. Cînd eşti mic şi te bucuri la victoriile naţionalei, inevitabil îţi trece prin cap şi gîndul ăsta: „O să ajung şi eu vreodată ca Hagi, să scot lumea în stradă?”.

SportM: Cel mai mare vis?
Dănălache: Să ajung să joc în UEFA Champions League. Mai e mult pînă departe, ştiu, dar visurile nu ni le poate lua nimeni. Poate, în cîţiva ani…


Sport Magazin numarul 73 | 20-26 august 2007