Te asteptam si pe retelel sociale

Liga Europa

EXCLUSIV: Interviu Costin Lazar

După ce ani la rîndul echipele româneşti au abordat cu prea multrespect confruntările cu echipele din vestul Europei, mijlocaşul Rapidului Costin Lazăr consideră că a venit vremea ca formaţiile noastre de club să îşi schimbe mentalitatea în una de invingător

SportM: Pentru unii suporteri rapidişti derby-urile cu marile rivale Steaua şi Dinamo sînt deseori cele mai importante momente ale sezonului. Pentru tine personal, o participarea în cupele europene este mai importantă decît un trofeu intern? Costin
Lazăr: Ne se pot neglija nici unul din cele două aspecte, dar orice fotbalist tînjeşte la o calificare în fazele superioare ale unei competiţii internaţionale. Pentru asta ne zbatem în cantonamente un an întreg.

SportM: E o rampă de lansare pentru voi?
Lazăr: Da, îţi pot face un nume. E mult mai uşor să fii remarcat la un meci contra unei echipe de top din Europa, decît la partidele din campionatul intern. O prestaţie bună în Cupa UEFA ar reprezenta un plus în CV-ul fiecaruia.

SportM: Financiar nu este totuşi o competiţie rentabilă, nici pentru club, nici strict pentru voi fotbaliştii…
Lazăr: Oarecum e adevărat, putem cîştiga mai mult din primele de joc de la partidele din Liga I, dar dacă faci performanţă cu adevărat întodeauna vei fi răsplătit cum se cuvine.

SportM: Este Cupa UEFA o competiţie de mîna a doua, cum sugerează unii?
Lazăr: Nu. Şi aici există formaţii puternice, unele provin chiar din Liga Campionilor. Nu plecăm însă din postura de victime sigure în faţa niciunui adversar, indiferent de nume.

SportM: Vă consideraţi ghinionişti în urma tragerii la sorţi?
Lazăr: Vom vedea concret pe teren cît de norocoşi sau nu am fost. Cert este că FC Nürnberg este o echipa bună dintr-un campionat foarte valoros.

SportM: Care crezi că este punctul lor forte?
Lazăr: Omogenitatea, evoluează de ceva vreme împreună. Au totuşi şi cîţiva jucători experimentaţi care pot decide un meci. Să nu uităm că în linia ofensivă îl au pe grecul Charisteas, un fost campion european, iar la centru pe cehul Galasek, unul dintre cei mai importanţi jucători din naţionala Cehiei.

SportM: Antrenorul germanilor, Hans Meyer, spunea după tragerea la sorţi că şi-ar fi dorit un adversar mai cu nume pentru că acest lucru ar fi adus mai mulţi suporteri la stadion. V-a deranjat această ironie?
Lazăr: Asemenea declaraţii nu fac decît să ne mobilizeze mai mult. Dacă ar fi totuşi să analizăm obiectiv lucrurile, cred că la ora actuală Rapidul e o echipă mai cu nume decît FC Nürnberg.

SportM: Anul trecut aţi fost aproape de semifinale, dar visul s-a năruit după eliminarea dramatică în dauna Stelei. Aţi dori o revanşă anul acesta împotriva Stelei sau a lui Dinamo?
Lazăr: Nu cred că e bine pentru fotbalul românesc să ne batem între noi. Frumos ar fi însă dacă ne-am duela în finală.

SportM: În această ediţie a Cupei UEFA am avut la start trei echipe, dar am rămas cu una singură, Dinamo. Cum ai carcateriza per ansamblu evoluţia celor de la CFR Cluj şi Oţelul?
Lazăr: E bine teoretic să avem cît mai multe formaţii înscrise în cupele europene. Referindu-mă strict la Rapid, sincer, pe noi ne dezavantajează acest lucru deorece ne scade coeficientul ca ţară şi putem pierde astfel un traseu favorabil către grupele Ligii Campionilor, unde ne dorim cu toţii să jucăm cît mai curînd.

Sport Magazin numarul 77 (17 – 23 septembrie 2007)

Citeste mai multe!