EXCLUSIV: Interviu Cosmin Olaroiu

De curînd, Cosmin Olăroiu a învolburat apele fotbalului românesc cu nişte declaraţii care au fost interpretate ca atacuri fără precedent la adresa lui Gică Hagi şi Gabi Balint. Actualul antrenor al saudiţilor de la Al-Hilal, cu care Steaua a ajuns pînă în semifi nalele Cupei UEFA şi a acces în grupele Ligii Campionilor, spune însă că vrea să se ţină cît mai departe de presa din România. Într-un singur sezon ca technician în Arabia Saudită, Oli cîştigă cît pentru trei în Liga Campionilor, doar salariul său anual la Al-Hilal fi ind de două milioane de dolari, nemaipunîndu-se la socoteală primele pentru îndeplinirea diverselor obiective şi cadourile de lux făcute de şeicii locali. Formaţia pregătită de Olăroiu este cea mai importantă din Arabia Saudită şi una dintre cele mai puternice din întreaga

SportM: Oli, cum a fost contactul cu o cultură diferită de cea europeană, precum cea din Arabia Saudită?
Cosmin Olăroiu: Eu şi ca jucător am luat contact cu o cultură diferită de cea din Europa, atunci cînd am evoluat în Coreea de Sud. Aşa că nu mă simt inconfortabil aici, mai ales că am un program foarte liber, un singur antrenament pe zi şi sînt foarte relaxat. În campionatul saudit nu se efectuează două antrenamente pe zi, încet-încet, în ultima perioadă, am mai făcut din cînd în cînd două şedinţe de pregătire într-o singură zi, în ideaa că o să-I obişnuiesc în viitor pe jucători cu acest ritm.

SportM: În acest caz, la ce nivel e fotbalul arab? S-a spus de multe ori că jucătorii din această zonă nu sînt prea disciplinaţi.
Cosmin Olăroiu: Într-adevăr, aici se lucrează în alt rimt decît în Europa. Cînd am preluat echipa, la primul antrenament am aplicat metodele pe care le foloseam şi la Steaua şi celelalte formaţii pe care le-am pregătit în România. După jumptate de oră însă, jucătorii au început să vină la mine unul cîte unul să spună că nu mai rezistă. Atunci am aflat că antrenorul care pregătise echipa înaintea mea, un brazilian, nu făcuse cu jucătorii, timp de un an, niciun fel de pregătire fizică. Fotbaliştii arabi preferă să lucreze numai cu mingea, de asta sînt foarte apreciaţi antrenorii brazilieni, care pun accentual pe tehnică, dar eu încerc să schimb asta.

SportM: Cum au reacţionat jucătorii la rigoarea antrenamentelor de tip european?
Cosmin Olăroiu: Şeicii mi-au spus că sînt uluiţi, pentru că nu i-au văzut niciodată pînă acum pe jucători să fi e atît de conştiincioşi, de serioşi şi să lucreze la o asemenea intensitate, iar vedete ca Al-Temyat sau Al-Quahtani, jucători în echipa naţională, au pus serios osul la treabă. Bineînţeles, nu toţi sînt la fel. De exemplu, o legendă a fotbalului saudit, Al-Deaye. I-am spus ce exerciţii să facă la un antrenament, după care mi-am văzut de treabă. La un moment dat, m-am întors şi am văzut că, de fapt, portarul se oprise undeva la mijlocul terenului şi stătea de vorbă cu ăeicul şi degeaba i-am spus să treacă la treabă, că, pînă nu i-a spus şi şeicul să se antreneze, nu s-a mişcat. Pe de altă parte, un jucător idolatrizat aici, Sami Al-Jaber, deşi are 33 de ani, a discutat cu conducerea clubului şi a spus că ar vrea să mai evolueze măcar un an. Eu am discutat cu şeicii şi am explicat că am promovat cîţiva jucători talentaţi de la echipa de tineret şi că Al-Jaber nu intră în vederile mele. Ei au insistat însă să îl reţin în lot, dar după cîteva antrenamente a venit el singur la mine să-mi spună că nu rezistă la asemenea intensitate şi că renunţă.

SportM: În România s-a zvonit că ai fi fost interesat de serviciile lui Gigel Coman.
Cosmin Olăroiu: Vreau să spun doar că am la Al-Hilal cîţiva jucători de o valoare atît de mare, că nu găseşti în România niciunul ca ei. Al-Quahtani de pildă, a avut o ofertă de 20 de milioane de euro de la Arsenal. Această zonă nu duce deloc lipsă de fotbalişti talentaţi, doar că ei trebuie disciplinaţi.

SportM: După cum bine ştii, în Ţară s-a spus că Gigi Becali şi-ar fi făcut echipa la Steaua. Şeicul de la Al-Hilal se bagă în treburile care îI revin unui antrenor?
Cosmin Olăroiu: Despre situaţia de la Steaua am făcut declaraţii clare. Aici nu numai că sînt lăsat în pace să îmi fac treaba, dar, şeicul, care este şi ministru al sportului şi preşedintele clubului, a spus că, în lipsa lui, “Oli este, nu numai antrenor, ci şi preşedinte în locul meu”. Deja am oferte din Quatar şi Emirate, dar aici sînt plătit foarte bine, sînt liniştit şi oricum conducătorii clubului nu mă lasă să plec.

SportM: Suporterii cum sînt?
Cosmin Olăroiu: Suporterii m-au poreclit Braveheart. La un meci din Cupa Golfului Persic cu Umm Salal, am fost conduşI pînă în minutul 84 cu 1-0, cînd Al-Quahtani a egalat. ToţI jucătorii s-au bucurat enorm, s-au îmbrăţişat, dar eu am început să urlu la ei să scoată mingea din poartă, să o pună la centru şi să forţăm victoria. Cînd m-au văzut, şeicii au început să-mi facă semne să mă calmez, că şi un egal e bun. Numai că în minutul 91 am reuşit golul victoriei, iar încrederea mea în acel succes i-a impresionat pe suporteri.

Sport Magazin numarul 77 (17 – 23 septembrie 2007)

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...