EXCLUSIV: Interviu Constantin Gache

După ce a promovat Delta Tulcea în Liga I, Constantin Gache (foto) a venit avîntat la Farul, dar s-a împotmolit în nisipul de la malul mării. „Marinarii” au fost ciuca bătăilor în primele etape, fapt pus de tehnician pe seama accidentărilor din lot şi a ghinionului

SportM: Domnule Gache, Farul a ratat complet startul. Cînd încep rechinii să muşte?
Gache: Ar fi trebuit să muşcăm deja, însă ce a fost se ştie şi nu mai putem întoarce timpul înapoi. Sperăm la mai bine, campionatul e departe de a se fi încheiat. Farul nu trăieşte în trecut, aici cuvîntul de ordine, în primul meu an de mandat, este „reconstrucţie”. Iar reconstrucţia nu se face de pe o zi pe alta.

SportM: O înfrîngere categorică, apoi două la limită. Să o luăm drept o ameliorare?
Gache: Dumneavoastră ce ziceţi? Exceptînd dezastrul total de la Craiova, cu Steaua am avut marele ghinion să îi sară lui Dică min gea din tibie fi x în poartă, deci ceva nemai văzut, incredibil. Apoi, la Buzău, am irosit cel puţin şase ocazii clare de gol, numai ca să luăm o boabă de generic de la Ionescu. Concluzia ar trebui să fi e că, după măcelul de pe Oblemenco, am început să ne trezim.

SportM: Unde sînt soluţiile?
Gache: Soluţiile sînt tot în curtea noastră. Dar nu joacă. Vedeţi, problemele medicale cu care ne-am confruntat nu ne-au permis să aliniem echipa de bază. Şi aici vă explic: Nae are hernie de disc lombară, Gerlem a fost de asemenea indisponibil, Otvoş acuză o entorsă, Nanu are ruptură de metatarsian şi stă o lună. O echipă de fotbal e ca o maşină. Nu poţi să mergi fără o roată, darămite fără mai multe!

SportM: Şansa reabilitării vine în meciurile cu Dinamo, Poli Iaşi, CFR…
Gache: Nişte jocuri importante, vrem puncte la fi ecare dintre ele. Dar hai să le dau satisfacţie cîrcotaşilor, o să le pierdem şi pe astea. Chiar dacă, Doamne fereşte!, s-ar întîmpla aşa, n-o să fac o tragedie. Ştiu clar ce misiune am la Farul.

SportM: Patronul Bosînceanu v-a reconfi rmat în funcţie, spunînd că echipa creşte în evoluţii şi se va redresa. Staţi mai liniştit?
Gache: Apreciez gestul lui, dar şi dacă sînt dat afară nu e nici un fel de problemă. Ca antrenor, eşti mereu cu valiza la uşă, nesiguranţa asta vine cu fi şa postului. Mă aştept la orice. Poţi să ai ani de succese în spate, dacă în 2-3 partide ai dat-o în bară, ţi se face vînt. Antrenoratul e una dintre meseriile cu cel mai ridicat grad de risc!

SportM: Ţineţi în probe doi străini. Îi opriţi în lot?
Gache: Am testat un atacant brazilian, Everson Pacheco, de 25 de ani, şi un fundaş portughez de 23 de ani, Paulo Monteiro. Au jucat în amicalul de miercurea tre cută, cu Portul Constanţa, 2-0. Everson a avut în trecut probleme medicale şi pare să nu se fi recuperat, deci nu cred că îl vom opri. Cît despre Monteiro, e un apărător central tînăr şi promiţător. La el există şanse să-l reţinem.

SportM: Ce ne puteţi spune despre Apostu?
Gache: Ce-i cu el? Rămîne la Constanţa pînă îşi găseşte altă „navă”. A încercat să plece în Israel, l-am lăsat, însă varianta respectivă a picat, se pare. Dragoste cu sila nu se poate. Nu pot lucra cu un jucător care are în cap doar să fugă. E o cauză pierdută.

SportM: Mai aveţi „dezertori”?
Gache: La capitolul ăsta stăm bine. Congole zul Disney visează şi el să plece în a doua divizie din Franţa. După ştiinţa mea, nici vorbă de oferte!

SportM: Scapă Farul de „lanternă” pînă la fi nele turului?
Gache: Cine ştie? În fotbal poţi să termini turul pe ultimul loc şi în vară să fi i pe 6. La noi s-a echilibrat mult campionatul, sînt două-trei puncte între zona de UEFA şi „nisipurile mişcătoare”.

Sport Magazin numarul 73 | 20-26 august 2007