EXCLUSIV: Interviu Adrian Porumboiu

0
106

După ce antrenorul lui FC Vaslui, Dorinel Munteanu, a absentat de la antrenamentele echipei în ultimele două săptămîni, fi ind convocat la echipa naţională, patronul moldovenilor, Adrian Porumboiu (foto), s-a arătat îngrijorat de situaţia creată la club

SportM: În acest debut de sezon, Vasluiul a reuşit să devină lider al Ligii I pentru prima dată în istoria clubului. Care este cheia succesului la formaţia pe care o patronaţi?
Adrian Porumboiu: Nu se poate vorbi despre o reţetă a succesului pentru că au trecut doar cîteva etape şi a fost vorba şi despre un concurs de împrejurări.

SportM: Aţi decupat clasamentul din ziar şi l-aţi pus în ramă?
Porumboiu: Nu sîntem chiar aşa de complexaţi. Va fi un campionat echilibrat, cele trei mari forţe din capitală nu mai deţin supremaţia, influenţele din “epoca de aur”nu mai există. Mulţi ani granzii campionatului au fost cu nasul pe sus uitînd probabil că de fapt s-au aprovizionat cu jucători tot din această zonă defavorizată a Moldovei. Ora exactă nu se mai dă la Bucureşti !

SportM: La un moment dat eraţi tentat să renunţaţi la sprijinul financiar către echipă. Aţi fi regretat acest lucru?
Porumboiu: Am fost într-adevăr foarte aproape de a face acest pas. Indiferent în ce domeniu am activat, sport sau afaceri, nu mi-a plăcut să fiu un om de pluton, care să colcăie la mijlocul clasamentului şi să facă jocurile altora.

SportM: Suspiciunile care au planat asupra meciului cu Steaua din ultima etapă au fost principalul motiv?
Porumboiu: Prefer să nu mai vorbesc despre acest capitol dureros. Ştiu tot ce s-a întîmplat şi din păcate pot spune că de fapt nu ştiu nimic. Cert este că dacă se va mai întîmpla aşa ceva, s-ar putea să fiu foarte imprevizibil şi atunci va fi show…

SportM: Cînd aţi pornit la drum cu FC Vaslui, care a fost scopul pentru care aţi ales să vă implicaţi financiar la acest club?
Porumboiu: Trăind atîţia ani în fotbal, am vrut să îmi satisfac un hobby. Pasiunea a fost dublată însă şi de dorinţa de a mai îndulci puţin viaţa concetăţenilor mei, care nu au prea multe bucurii în viaţa de zi cu zi.

SportM: Să înţeleg că a fost vorba şi de orgoliu la mijloc?
Porumboiu: Da, televiziunile au creat o obsesie în a prezenta această zonă numai în culori negre. Peste tot numai ştiri despre fata exorcizată la mînăstirea Tanacu sau despre tipa aia care o face cu 60 de bărbaţi. Am vrut să arăt că nu asta este adevărata faţă a acestei regiuni frumoase a României.

SportM: Are Vasluiul forţa financiară să absoarbă la echipă jucătorii de valoare de la alte formaţii din primul eşalon?
Porumboiu: Cu siguranţă, pofta vine însă mîncînd. Dacă vor apărea rezultate, nu vom sta cu mîna în sîn şi vom acţiona ca atare. Avem însă un lot foarte tînăr, care are potenţial să progreseze valoric.

SportM: Trecem acum la un alt subiect important, Dorinel Munteanu. Cum v-a venit ideea să-l aduceţi la echipă ? A fost ceva spontan sau îl aveaţi de mult în vedere?
Porumboiu: M-a luat prind surprindere plecarea lui Hizo. De fapt, nici în ziua de azi nu ştiu de ce s-a supărat. Are şi el un merit important la formarea acestei echipe, dar fiecare cu suceala lui…Normal că a trebuit să acţionez repede şi să îmi fac rapid o listă de posibi tehnicieni.

SportM: Au mai fost şi alte nume pe care le doreaţi la Vaslui?
Porumboiu: Acum pot recunoaşte că da. L-am vrut pe Hagi şi pe Zenga la Vaslui, dar m-am gîndit că o să mă refuze şi nu le-am mai înaintat nici o propunere.

SportM: De ce v-aţi oprit la Dorinel?
Porumboiu: Am mizat pe două lucruri: valoarea care a demonstrat- o la CFR Cluj şi dorinţa de revanşă după episodul mai puţin fericit de la FC Argeş.

SportM: Nu aţi riscat puţin ţînînd cont de lipsa lui de experienţă ca antrenor? Porumboiu: Nu, nici nu am luat în calcul acest lucru şi timpul a demonstrat că am avut dreptate cînd am crezut în el. Evoluţia noastră bună din acest debut de sezon i se datorează în mare parte.

SportM: Cum vedeţi convocările repetate ale lui Dorinel la echipa naţională?
Porumboiu: Eu credeam că îmi luasem antrenor, dar văd că în ultimele două săptămîni m-am trezit fără…

SportM: Cînd aţi semnat contractul, aţi luat în calcul şi această variantă?
Porumboiu: Sincer nu, i-am făcut un contract ca antrenor, iar ca jucător Dorinel încasează doar primele de joc. Am fost totuşi înţelegător pentru că familia lui este la Köln şi meciul amical din Germania a fost un prilej pentru el să se revadă cu cei dragi.

SportM: Păreţi totuşi deranjat de situaţia creată la echipă…
Porumboiu: Este decizia lui în totalitate, Dorinel trebuie să îşi asume în întregime responsabilitatea rezultatelor. Dacă totul iese bine în aceste etape, atunci înseamnă că mi-am făcut griji degeaba.

SportM: Procentual, cît la sută este util echipei Dorinel Munteanu ca antrenor şi respectiv ca jucător?
Porumboiu: Iniţial mă bazam pe el ca antrenor în proporţie de saptezeci la sută, dar ultimele lui evoluţii ca jucător m-au surprins plăcut şi raportul s-a mai schimbat. Parcă pe zi ce trece, el întinereşte şi se apropie de treizeci de ani…

SportM: Selecţionarea lui Dorinel pentru aceste meciuri cu Belarus şi Germania a produs şi o premieră pentru FC Vaslui, primul jucător din istoria clubului care ajunge la echipa naţională…
Porumboiu: Este într-adevăr un motiv de satisfacţie pentru noi, dar Dorinel este deja un jucător consacrat şi vom fi mîndri cu adevărat cînd un jucător crescut de noi va fi selecţionat la lot. Sînt convins totuşi că măcar doi dintre tinerii talentaţi vor ajunge în curînd sub comanda lui Victor Piţurcă.

SportM: Din postura de jucători la FC Vaslui sau al unei alte echipe din Liga I?
Porumboiu(rîde): Înţeleg unde baţi, dar pot spune cert că pe Mardare, spre exemplu, nu-l vînd decît în străinătate.

Sport Magazin numarul 77 (17 – 23 septembrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here