EXCLUSIV Ilie Nastase: Avem doi jucatori care ne tin de citiva ani in Grupa Mondiala

0
135

Ilie Năstase nu mai are nevoie de nici o prezentare. Primul jucător de tenis din lume care a ocupat locul I în clasamentul ATP a cochetat şi cu fotbalul la începuturile activităţii sale ca sportiv, discuţia noastră pendulînd în consecinţă între Cupa Davis şi calificarea naţionalei la Campionatul European din 2008, între problemele tenisului românesc şi problemele de la Steaua

SportM: Domnule Năstase, România s-a calificat după opt ani la un Campionat European. Cum comentaţi?
Ilie Năstase: Era momentul să ne calificăm. Însă nu mi-a plăcut atitudinea jucătorilor. Să baţi Olanda, să ai o atitudine extraordinară pînă în ultimul minut, iar la meciul de la Sofia să ai o abordare de meci de pregătire! Noi ne-am văzut cu sacii în căruţă, nu ne mai interesează. Asta e atitudinea noastră? Atunci era nevoie să tragă să nu piardă meciul, pentru a avea un palmares frumos.

SportM: Aţi fost legat tot timpul de clubul Steaua, ce părere aveţi despre ceea ce s-a întîmplat acolo?
Ilie Năstase: Sincer, nu mă mai interesează! Consider ca fiind anormal ceea ce s-a petrecut cu Hagi, i-am spus aceste lucruri şi lui Gigi Becali, dar pînă la urmă este treaba patronului!

SportM: În urmă cu ceva timp, s-a stins din viaţă Nicolae Dobrin. Ce amintiri aveţi cu acesta?
Ilie Năstase: Eu l-am cunoscut mai puţin pe Dobrin, în perioada aceea jucam foarte mult în străinătate, cîte 11 luni pe an. L-am mai văzut din cînd în cînd la cîte un meci cu Dinamo, cu Steaua, la cîte un meci al naţionalei.

SportM: Ioan Chirilă făcea o paralelă între Cruyff şi Năstase”¦
Ilie Năstase: Mie mi-a plăcut cel mai mult Cruyff ca jucător de fotbal. Mi-a plăcut de el pentru că nu era individualist, era omul care întotdeauna juca pentru echipă. Am fost la multe meciuri de-ale lui pe vremea cînd evolua la Barcelona, ne cunoaştem foarte bine, sîntem chiar prieteni.

SportM: Aţi spus de mai multe ori că sînteţi mai iubit la Paris decît la Bucureşti”¦
Ilie Năstase: Nu am spus iubit, am spus mai respectat, mai apreciat. Eu nu pot să mă identific cu poporul francez sau cu alt popor, singurul cu care pot să mă identific e cel român. La noi, cred că oamenilor le e frică să aprecieze pe cineva de valoare, altfel nu-mi explic de ce oamenii de valoare sînt mai puţin respectaţi. Nici pe francezi nu-i înţeleg de ce mă apreciază aşa de mult, dar îmi face plăcere.

SportM: Vă aşteptaţi ca Japonia să ne dea atît de furcă în Cupa Davis?
Ilie Năstase: Nu, eu nu am ştiut, şi nici jucătorii sau antrenorii, valoareaexactă a japonezilor. Au făcut progrese mari în tenis.

SportM: Cum comentaţi faptul că sîntem în Grupa Mondială, deşi avem doar doi jucători în primii 200?
Ilie Năstase: Am avut şi puţin noroc la tragerea la sorţi. Dacă nu picam cu Japonia, cred că nu ne calificam. Noi, ca întotdeauna, am avut condiţii puţine şi am făcut mult. Şi aşa se întîmplă şi acum, avem doi jucători care ne ţin de cîţiva ani în Grupa Mondială.

SportM: Despre meciul cu Franţa, ce puteţi să ne spuneţi?
Ilie Năstase: Va fi greu, pentru că ei pot alcătui trei-patru echipe, în timp ce noi abia putem forma una. Depinde şi de forma lui Pavel, care a jucat destul de bine anul acesta în meciul din Franţa.

SportM: S-a tot discutat despre locul de desfăşurare, că e la Sibiu, că e la Bucureşti”¦
Ilie Năstase: Am avut o propunere de la Sibiu, ca să vedem şi sala lor, ne gîndeam să ducem tenisul şi prin ţară puţin, pentru că în Bucureşti s-au văzut destule meciuri de Cupa Davis. Din păcate, nu s-a putut la Sibiu din cauza regulamentului Federaţiei Internaţionale, care nu permite să se joace într- o sală cu mai puţin de 4.500 de locuri, sala de la Sibiu avînd 2.200 de locuri. Dacă avea în jur de 3.500 de locuri, se mai putea discuta cu ei, dar aşa ne-au spus din start că nu se poate.

SportM: S-a pus problema suprafeţei de joc”¦
Ilie Năstase: Asta depinde de băieţi, ei decid. Noi facem tot posibilul ca să le oferim ce vor ei. Le-am adus şi zgură de la Paris cînd a fost nevoie, dar lucrurile astea nu se văd, oamenii nu ştiu cît de greu e să organizezi un meci de Cupa Davis.

SportM: Vă aşteptaţi ca Hănescu să revină atît de puternic anul acesta, după problemele pe care le-a avut legate de accidentări?
Ilie Năstase: El a fost foarte serios, s-a pregătit şi acum e în primii 80 din lume.

SportM: Avem mai mulţi jucători în preajma locului 200 (Cruciat, Gîrd, Ungur), credeţi că poate vreunul dintre ei să facă saltul spre prima sută?
Ilie Năstase: Depinde de ei, de cît de serioşi sînt. E greu să ajungi şi la locul 200, pentru că sînt foarte mulţi jucători buni. Am văzut că stăm mai bine la fete, avem două în prima sută, iar Sorana Cîrstea e şi ea foarte aproape de a intra acolo.

SportM: Cum se explică faptul că la feminin tenisul românesc a luat-o înaintea celui masculin?
Ilie Năstase: Fetele sînt foarte talentate, iar noi le-am ajutat cît am putut, mai ales cu turneele Futures.

SportM: În ceea ce îi priveşte pe Tecău şi pe Mergea, au fost foarte buni ca juniori, însă la seniori nu prea au rezultate”¦
Ilie Năstase: Nu sînt singurii, au fost mulţi campioni la juniori care s-au pierdut la seniori. Nu toată lumea poate să fie numărul 1, asta e clar! Ei sînt jucători foarte buni, care mai pot progresa, însă am văzut că nu joacă mai deloc la dublu, un lucru greşit din punctul meu de vedere. Joacă doar la Cupa Davis şi, din cînd în cînd, pe la turnee. Dacă vor să fie un cuplu, trebuie să joace tot timpul împreună. Dar asta e opinia mea, poate ei gîndesc altfel.

SportM: Aveţi în plan să organizaţi în România un turneu de fete ceva mai puternic?
Ilie Năstase: Noi avem un contract de sponsorizare cu cei de la Distrigaz- Sud (Gaz de France, în Franţa) pe o perioadă de patru ani. Anul acesta, am organizat un turneu de 25.000 de dolari, la anul probabil va fi unul de 50.000 sau de 75.000 de dolari.

SportM: Ce părere aveţi despre tenisul actual, se joacă mai mult în forţă şi mai puţin tehnic”¦
Ilie Năstase: Nu cred că putem compara tenisul jucat în diferite perioade de timp. Putem spune că au fost perioade cînd au existat campioni şi au jucat într-un stil, iar acum sînt campioni care joacă într-un stil total diferit. Dacă şi noi aveam rachetele astea cum 30-40 de ani, poate şi stilul nostru se schimba.

SportM: Credeţi că se vor face modificări în regulament, de exemplu modificarea dimensiunii mingii?
Ilie Năstase: S-a încercat să se facă mingea mai mare şi mai lentă, a fost un experiment la juniori, însă nu s-a ajuns nicăieri. Singura mişcare bună a fost cînd s-a introdus tie-break-ul, adică prin anii ‘70. Au reuşit să limiteze cît de cît durata unui meci, acest lucru fiind foarte bun pentru jucători.

SportM: Se discută acum că Federer ar fi cel mai mare jucător din istorie. Dumneavoastră ce părere aveţi?
Ilie Năstase: Din ce-am văzut eu acum şi din ce joacă el, da, se poate spune acest lucru. Au fost mulţi talentaţi, Rod Laver, Bill Tilden, Lacoste, dacă ne uităm la rezultate au şapte-opt Wimbledon-uri. Eu cred că trebuie să lăsăm pe fiecare cu perioada lui, aşa ar fi corect.

SportM: Dintre cei care vin în urma lui Federer – Nadal, Djokovic”¦
Ilie Năstase: Nadal cred că e singurul care i-ar putea lua locul, ceilalţi nu ştiu, încă nu au confirmat. Spaniolul a confirmat, a cîştigat trei turnee la Roland Garros, trei turnee la Monte-Carlo, el e acolo, bate la uşă şi a început să-l cam sperie pe Federer. La Wimbledon, după mine, trebuia să bată Nadal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here