EXCLUSIV Helmuth Duckadam: Zapata e urmasul meu in poarta Stelei

Helmuth Duckadam (foto) a încercat emoţii diferite la meciul Sevilla – Steaua: s-a bucurat de revenirea pe arena unde cucerea pentru “militari” Cupa Campionilor în 1986, dar s-a întristat de eşecul formaţiei actuale. El l-a remarcat pe Robinson Zapata, despre care spune că îi e un urmaş demn în poarta “roş-albaştrilor”

SportM: Cum a fost revenirea în oraşul şi pe stadionul talismanic de la Sevilla?
Duckadam: Dulce şi amară în acelaşi timp! Dulce, pentru că am fost foarte bine primiţi, a fost o plăcere să ne revedem noi, cei din generaţia ‘86, dar şi cu alţii ca Sătmăreanu, Sameş, Pavlovici sau Aelenei. Amarul a fost provocat din păcate de rezultatul consemnat pe tabelă la finalul întîlnirii.

SportM: Unde să căutăm explicaţiile pentru eşec?
Duckadam: E foarte simplu, nu e nici un secret. Diferenţa de valoare şi-a spus cuvîntul. Nu sîntem la nivelul Sevillei, care e una dintre maşinile de fotbal nu doar ale continentului, ci ale mapamondului.

SportM: Analizînd un pic, ce n-am avut noi şi au avut spaniolii?
Duckadam: Ei au avut şi au superjucători de minimum zece milioane, maeştri ai mingii, noi defilăm pe prima scenă a fotbalului european cu jucători de cîteva sute de mii de euro. Dacă jucăm cu ei de cîteva ori la rînd, abia dacă îi batem cînd prindem o zi bună! Sevilla transferă fotbalişti de pe tot globul, noi de unde îi luăm? Hai să spunem lucrurilor pe nume: prin tot ce avem, le sîntem inferiori.

SportM: Dică a fost discret, ca să nu spunem inexistent. I-a lipsit Stelei mintea limpede?
Duckadam: Hai să nu punem tunurile pe Dică. Într-adevăr, a fost şters, dar şi spaniolii au ştiut să-l anihileze. Sevilla nu ne-a lăsat să ne desfăşurăm, nimeni n-a ieşit în evidenţă. Nici Dică nu putea avea loc. A jucat în nota echipei.

SportM: Ce impresie v-a lăsat apărarea?
Duckadam: Fundaşii centrali au rezolvat cîteva situaţii extrem de delicate, nu acolo a fost problema. Buba a fost pe părţile laterale, unde apărătorii noştri, Emeghara şi Petre Marin, au fost total depăşiţi.

SportM: Zapata a fost providenţial în cîteva rînduri. E un urmaş demn pentru dumneavoastră?
Duckadam: Da, Zapata este un urmaş de care sînt mîndru. A dovedit că este o achiziţie reuşită prin intervenţiile la sacrificiu, agilitatea şi spiritul lui combativ. Şi la echipa naţională a Columbiei va ajunge cît de curînd titular.

SportM: I-a deconcertat pe stelişti şi prima imensă pe care jucau?
Duckadam: Chiar credeţi? Eu zic că nu s-au gîndit la bani. Puteau să joace şi pe 50.000, poate şi pe 100.000. Cînd evoluezi în Cupa Campionilor sau în Ligă, cum e denumită acum, nu la bani îţi stă mintea, ci la ochii pe care îi simţi aţintiţi la tine. Este o rampă de lansare fabuloasă, dacă faci o figură frumoasă aici, “străinătate şi o viaţă nouă” scrie pe tine.

SportM: Steaua ‘86 era echipa “viteziştilor”. Cum aţi cataloga Steaua 2007?
Duckadam: Mă tem că nu îi pot da nici un nume. Noi eram vitezişti nu neapărat prin rapiditate, ci datorită circulaţiei excelente a mingii. La ei se pierde un tempo, fiecare mai face o exhibiţie şi strică faza. Au băieţii calităţile lor, dar fanii sînt mai în măsură decît mine să le dea un supranume.

SportM: V-a plăcut cineva la acest meci? Dar “trompeta”, cui i-aţi acorda-o?
Duckadam: Zapata mi-a plăcut cel mai mult. L-aş remarca şi pe marcator, Ovidiu Petre. “Trompeta” evit să o dezvălui, ţin numele pentru mine, e mai diplomatic aşa. Nu sînt eu în măsură să critic echipa.

SportM: Se profilează cel mai slab sezon al “roş-albaştrilor” din ultimii ani. Se mai poate redresa Steaua?
Duckadam: Noi întotdeauna avem resurse să renaştem. N-am fost grozavi cu Sevilla, dar dacă ne uităm ce rezultate au fost prin Europa, un 1-2 pe “Pizjuan” nu e chiar dezastruos. Referitor la campionat, eu spun că Steaua va încheia sezonul în primele trei locuri.

SportM: Mai există şanse de calificare în primăvara europeană?
Duckadam: Un egal acasă cu Sevilla ar fi un tonic excelent în perspectiva partidei cu Slavia Praga. Nu ne putem împiedica de praghezi. Sîntem peste ei, iar rezultatul din tur îl consider un accident, nimic mai mult.

SportM: Gigi Becali i-a titularizat pe Surdu şi pe Croitoru, dar ei n-au jucat mai nimic. Sînt normale aceste intervenţii ale patronului peste antrenor?
Duckadam: Avem certitudinea că aşa s-a întîmplat? Mă feresc să aplec urechea la zvonuri, nu cred decît ce cunosc direct. Evident că, la modul general, antrenorul trebuie să aibă o autonomie. Dar şi omul cu banii mai are idei, şi atunci trebuie să existe un consens.

SportM: Ce părere aveţi despre faptul că Bădoi, Bicfalvi sau Baciu n-au fost folosiţi deloc?
Duckadam: Bicfalvi e încă tînăr, e necopt. Dacă Pedrazzini risca cu Eric, poate juca şi el cum a făcut-o Surdu şi atunci ieşea mai rău. Cît despre Bădoi, n-aş zice că a convins pînă acum în tricoul Stelei. La Rapid mi-a plăcut mult, dar aici mai are de demonstrat, durează pînă revine la forma care l-a consacrat.

SportM: Cum aţi caracteriza prestaţia atacanţilor?
Duckadam: Ineficientă. În atac e o problemă clară! Victoraş Iacob s-a zbătut, dar ce să facă singur? Vali Badea a făcut stagiunea precedentă lucruri mari, dar anul ăsta e mult sub nivelul din campionatul trecut.

SportM: În condiţiile jocului prestat pe “Pizjuan”, poate Steaua să emită pretenţii pe Ghencea?
Duckadam: Absolut! Acasă ai publicul în spate, eşti obligat să dai ce ai mai bun. Bine, e nevoie şi de un pic de şansă, pentru că şi în Andaluzia, cu ceva noroc în partea secundă, puteam “fura” un punct.

SportM: Dani Alves a spus că Steaua are faţă de Liga Campionilor. Sînteţi de acord?
Duckadam: Avînd în vedere că sîntem la a doua participare consecutivă în Champions League, cum să nu avem faţă? Problema e că deocamdată doar de grupe. În timp, cu răbdare şi investiţii, putem să visăm şi la fazele superioare. Momentan, nu ne-am făcut de rîs. Cine ne-a bătut? Lyon, Real, Arsenal, Sevilla… nume tari. Asta ne e valoarea, trebuie să fim realişti, să ne vedem lungul nasului. Steaua are şapte milioane bugetul pe tot sezonul, Real de banii ăştia îl plăteşte pe Van Nistelrooy.

SportM: Arsenal a zdrobit Slavia, 7-0. Să ne temem?
Duckadam: Nu trebuie să ne fie frică. Am mai jucat o dată cu ei şi le-am ţinut piept. Nici la Londra nu văd să fie altfel, dacă ne vom păstra atitudinea din tur, putem chiar spera la un egal. Un punct cu Sevilla, trei cu Slavia şi unul pe “Emirates”. Şi ieşim iar în primăvară! Sînt convins că Steaua e peste Praga şi îi vom scoate din joc.

Integral in Sport Magazin numarul 83 (29 octombrie – 4 noiembrie 2007)

Stiri recente

Atletico, Lazio, Dortmund şi Barcelona s-au calificat în optimile Ligii Campionilor

Atletico Madrid, Lazio Roma, Borussia Dortmund şi FC Barcelona s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor.. Într-un meci...