EXCLUSIV/ Gabi Bostina: “Cu Slovan jucam meciul meciurilor”

În primul său interviu după aproape un an şi jumătate în care a evitat capcanele presei tabloide, mijlocaşul dinamovist Gabriel Boştină vorbeşte deschis pentru Sport Magazin despre dubla manşă cu Slovan Liberec, decepţia ratării titlului, Dario Bonetti, dar şi jucătorul care l-a influenţat cel mai mult în carieră.

SportM: Gabi, urmează o săptămână de foc, cu două meciuri foarte tari: cu Slovan Liberec, şi apoi cu CFR Cluj. Sunteţi pregătiţi?
Boştină: Eu zic că da, avem o mare dorinţă să le câştigăm pe ambele. Meciul cu Slovan Liberec este cel mai important, mai important decât toate celelalte pe care le jucăm în această perioadă. Este vital să ne calificăm în grupele Europa League.

SportM: Ce părere ai despre Slovan Liberec? Un adversar accesibil?
Boştină: Din echipele cu care puteam să picăm, eu spun că Slovan nu este cea mai slab cotată. Cehii au o istorie, au jucat o finală de Cupa UEFA, chiar dacă Intertoto, tot o competiţie europeană este. Aşa că Slovan se anunţă un adversar greu, dar pentru care suntem pregătiţi.

SportM: Jucaţi întâi acasă cu cehii. Ai fi preferat să evoluaţi întâi în deplasare?
Boştină: Orice echipă ar fi preferat să joace primul meci în deplasare, după părerea mea. Pentru că dacă marchezi şi eventual şi câştigi acolo, şansele de calificare cresc vertiginos. Eu unul aş fi preferat să jucăm în deplasare. Dar până la urmă tot asta este. Poate aşa avem ocazia să decidem calificarea încă din “Ştefan cel Mare”.

SportM: Cu puţin noroc eraţi acum în Liga Campionilor, aşteptaţi tragerea pentru grupe. Mai doare ratarea titlului?
Boştină: Eu zic că nici unuia dintre noi nu i-a trecut. O să ne rămână în minte şi în suflet multă vreme, acest eşec. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată să fiu atât de aproape de un titlu şi să îl ratez în ultimele două etape.

SportM: Ce părere ai despre Dario Bonetti? Crezi că o poate duce pe Dinamo acolo unde îşi propune? Multă lume îl contestă.
Boştină: Eu pot spune părerea mea. Este antrenorul meu, un antrenor bun, de la care şi eu, care am treizeci şi de ani, am învăţat multe lucruri. Iar pentru tineri nu mai spun, venirea sa a fost foarte utilă. Este la fel de bun ca Zenga, Rednic, şi vine cu alte idei. Toată lumea se grăbeşte să îl atace acum, când Dinamo trece printr-o perioadă grea. Din păcate domnul Bonetti a picat într-o perioadă grea pentru clubul Dinamo, dar sunt sigur că ne vom ridica împreună.

SportM: De ce are nevoie Dinamo în acest sezon pentru a reuşi, faţă de cel precedent?
Boştină: Nu ştiu, parcă şi arbitrii ne văd altfel în acest sezon…Dar în primul rând cred că avem nevoie de linişte, noi jucătorii, pentru a ne putea vedea de fotbal.

SportM: Eşti în al treilea sezon la Dinamo. Nu te gândeşti la un transfer în străinătate?
Boştină: Hai să îţi zic ceva. În al doilea an cu Dinamo am avut o ofertă din Italia, însă cei de la club mi-au spus că sunt în planul lor de viitor şi m-au rugat să rămân. Pentru mine este destul, înseamnă mult să fiu dorit, sunt mulţumit că pot face faţă foarte bine, din punct de vedere fizic, la nivelul primei divizii. Consider că este prea târziu pentru mine să mă mai transfer în străinătate, dar dacă la un moment dat va apărea o ofertă de nerefuzat şi pentru mine şi pentru club, vom vedea.

SportM: Jucători precum Mara au revenit la naţională în mandatul lui Răzvan Lucescu. Tu te mai gândeşti la o convocare?
Boştină: Nu, nu mă gândesc, deoarece nu am fost selecţionat constant sub tricolor nici când jucam foarte bine. Sunt alţi jucători mai tineri şi mai în formă ca mine în acest moment. Dar pentru mine este o mândrie că am patru selecţii la echipa naţională.

SportM: În Ghencea erai comparat cu Ronaldinho. Ce jucător te-a influenţat cel mai mult de-a lungul carierei?
Boştină: Fără discuţie, Zidane, ca şi persoană, fotbalist şi caracter. Bine, exceptând ieşirea lui din finala Cupei Mondiale din 2006, când l-a lovit cu capul pe Materazzi. Dar pentru mine, Zidane a fost un fotbalist genial. Este greu să îl imiţi pe terenul de joc, şi nu prea încerc să o fac, dar cea mai mare influenţă a fost felul său exemplar de a fi.

“Meciul cu Slovan Liberec este mai important decât toate celelalte pe care le jucăm în această perioadă”

“Nici unuia dintre noi nu i-a trecut durerea după ratarea titlului. Acest eşec o să ne rămână multă vreme în minte şi în suflet”

“În al doilea an cu Dinamo am avut o ofertă din Italia, însă am rămas deoarece clubul avea nevoie de mine”

Stiri recente

Burcă nu mai este antrenorul echipei Dinamo

Clubul Dinamo 1948 Bucureşti a anunţat oficial încetarea raporturilor contractuale, de comun acord, cu antrenorul Ovidiu Burcă. Burcă a început...