EXCLUSIV/ DOREL ZAHARIA: ”A FOST GREU SA MA DESPART DE STEAUA”

0
119

Poate că fotbalul este cel mai frumos, dar nu şi cel mai drept sport. O demonstrează povestea lui Dorel Zaharia. Steaua s-a lepădat prea uşor de golgheterul ei, singurul om care a marcat în poarta lui Arsenal în acest sezon al Ligii Campionilor

SportM: Dorel, de la un gol pe “Emirates”, în Champions League, la lupta pentru evitarea retrogradării. Nu e o diferenţă prea mare?
Dorel Zaharia: Nu, eu zic că nu trebuie să privim lucrurile aşa. E o nouă provocare pentru mine, cel mai important lucru în acest moment era să continui să joc la nivelul Ligii I. Nu aveam cum să evoluez la echipa a doua a Stelei, şi de aceea am ales să merg la UTA.

SportM: Alte variante din campionat n-ai avut?
Zaharia: Ba da, am avut, însă, din cauza faptului că nu s-au înţeles cluburile, nu s-a realizat nimic. Era vorba de un împrumut, ceea ce n-ar fi fost o soluţie de durată.

SportM: La un moment dat, ai fost foarte aproape de un transfer la Tianjin, chiar ai mers în China, dar afacerea a căzut. De ce?
Zaharia: Poate o neşansă. În principiu, totul era finalizat. Dar discuţiile dintre cluburi pot spune că m-au depăşit. Două-trei săptămîni transferul a fost în stand-by, după care a picat.

SportM: Cît de greu a fost să pleci din Ghencea? Ai regrete?
Zaharia: A fost greu, pentru că eu spun că a fost o perioadă frumoasă. Sînt regrete, inevitabil, pentru că am fost un jucător care a ajutat echipa, am pus suflet, cel puţin aşa consider şi probabil că faptele stau mărturie. Să contribui la calificarea Stelei în Liga Campionilor nu e puţin. Să dai şapte goluri în meciuri oficiale este, de asemenea, o realizare. Cred că am lăsat în urmă amintiri frumoase, iar suporterii m-au apreciat, şi pentru asta le mulţumesc din suflet. Oricine a jucat în Ghencea are regrete la despărţirea de Steaua. Publicul care există acolo nu se compară cu nimic în Liga I. Este unic. Sînt şi regrete, cum spuneam, normal că fiecare fotbalist vrea să îşi prelungească cariera la un club mare, aşa cum este Steaua. Dar aşa ne aduce viaţa uneori, trebuie să mergem în faţă, să privim înainte, fără resentimente faţă de nimeni. Dumnezeu le aranjează pe toate aşa cum crede el. Sînt recunoscător pentru experienţa pe care mi-a oferit-o la Steaua.

SportM: Care ar fi cea mai dragă amintire în tricoul Stelei?
Zaharia: Ar fi de fapt două amintiri plăcute, diametral opuse: golul cu Arsenal, pe un stadion modern, frumos, în faţa unei asistenţe fantastice, şi golurile cu Zaglebie Lubin, respectiv BATE Borisov, acestea din urmă avînd o valoare mai mare pentru că au parafat calificarea Stelei în elita continentului. Dar, bineînţeles, din punct de vedere sentimental, reuşita de pe “Emirates” ocupă primul loc. Un gol cu atît mai important cu cît, ulterior, cine a venit la Londra în Champions League, în speţă Milanul, n-a reuşit să înscrie în poarta “tunarilor”.

SportM: Dur contactul cu realitatea de la Arad?
Zaharia: Nu, deoarece pînă la urmă joc tot în Divizia A. Eu n-am jucat toată viaţa la un nivel aşa înalt, am luat contact şi cu Divizia B. Este evident o diferenţă între UTA şi Steaua, dar cel mai important lucru pentru un jucător este să se adapteze. Mai ales acum, cînd nu mai este prea mult timp. Este o situaţie care ne forţează şi nu e vreme de lamentări.

SportM: De ce crezi că există această situaţie la UTA?
Zaharia: Nu pot emite eu judecăţi, problemele existente sînt mai vechi, iar situaţia s-a înrăutăţit pe finalul turului. Am doar două-trei săptămîni la echipă şi tot ce pot spune este că UTA are o formaţie care merită să joace în Liga I. Ceea ce doare este însă dezinteresul autorităţilor locale. E greu ca un singur om, domnul Bara, să susţină un simbol al Ardealului, cum este UTA. Un teren decent, echipamente, toate acestea sînt lucruri mici, dar importante, pe care, cu un pic de bunăvoinţă, edilii locali ni le-ar putea furniza. UTA este un simbol al comunităţii din Arad şi ar trebui preţuită ca atare. Din păcate, situaţia este alta.

SportM: Care ar fi calea de urmat pentru evitarea retrogradării?
Zaharia: În opinia mea, cheia salvării sînt îndeosebi meciurile de acasă, dar sîntem capabili să producem surprize şi afară.

SportM: În weekend, UTA a jucat în Ghencea…
Zaharia: Într-adevăr, un meci special, cu Steaua, pe un stadion unde am trăit clipe unice. Dar acum sînt la UTA, sînt profesionist, prin urmare am dat şi voi da totul pentru “Bătrîna Doamnă”.

SportM: Cum comentezi demiterea lui Marin Barbu?
Zaharia: Nu sînt eu în măsură să vorbesc despre acest aspect. Fiind venit recent la echipă, nu cunosc plusurile şi minusurile dumnealui, dar evident că plecarea dînsului a fost un şoc. Să sperăm că viitorul va aduce şi momente mai fericite.

SportM: Rezistai fără cei dragi în toată această perioadă dificilă?
Zaharia: Cu siguranţă, nu! Aşa este, din ianuarie şi pînă acum, în această perioadă de incertitudine, familia m-a ţinut la suprafaţă, ca să spun aşa. Mi-a ţinut moralul ridicat. Familia este cel mai important lucru, nu poţi face nimic fără ea, în orice domeniu ai activa. Dar mai ales în fotbal, unde intervin neplăceri, chiar nedreptăţi. Familia mi-a dat mereu încredere în propriile puteri şi forţă de muncă. Mai ales că eu, nefiind un jucător foarte tehnic, am nevoie de un moral ridicat, ca să mă pregătesc exemplar, să muncesc mult. Sotia si fetita lui Dorel Zaharia (UTA)

SportM: În februarie, ai trăit o experienţă extraordinară, naşterea fetiţei tale”¦
Zaharia: Da, acest eveniment pot spune că a fost raza de lumină care a risipit toţi norii din viaţa mea. Ştiţi ceva? Din cauza programului, am apucat să o văd abia a treia zi după naştere, doar o jumătate de oră! Sînt sacrificii mari. De-abia aştept să le văd, şi pe ea, şi pe soţia mea. Ele sînt la Constanţa, distanţa e mare, dar cel puţin o perioadă trebuie să ne sacrificăm. E greu. Alesia-Gabriela, micuţa, şi soţia mea, Claudia, sînt cele mai importante fiinţe pentru mine. Acum, după meciul cu Steaua, am o mini-vacanţă şi le voi revedea. Sînt foarte emoţionat.

SportM: UTA are un final de campionat teribil”¦ meciuri cu CFR Cluj, Unirea, Rapid şi Dinamo. Patru finale?
Zaharia: Probabil o să fie patru finale şi pentru noi, şi pentru ei. Spun asta fiindcă pe măsură ce ne apropiem de finalul sezonului lupta pentru titlu şi cupele europene se înteţeşte. Nu doar pentru UTA vor fi importante respectivele confruntări. Dar poate că pînă la ora acelor jocuri situaţia noastră se va schimba şi nu vom depinde de acele rezultate.

SportM: Eşti optimist în ceea ce priveşte viitorul?
Zaharia: Da, eu sînt optimist, mereu am fost. Am avut şi urcuşuri şi coborîşuri în carieră şi am învăţat să le iau ca atare. Cred că a ajunge la Steaua la vîrsta de 29 de ani nu este un lucru mic. La fel de bine ştiu şi ce înseamnă să joci la o echipă mică, să nu fii în lumina reflectoarelor. În tot acest timp, cred că atuul meu a fost că n-am abandonat niciodată lupta. Dacă te lupţi să îţi împlineşti visul, pînă la urmă iese soarele şi pe strada ta.

           

Integral in numarul 103
(25-31 martie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here