EXCLUSIV Dan Petrescu: ‘Arestati-i’

Dan Petrescu este unul dintre tinerii antrenori care a înţeles că, pentru a ajunge un tehnician reputat, e nevoie să îţi asumi experienţe difi cile la echipe fără nume. contractul dintre o formaţie mică şi un tînăr antrenor, fost mare fotbalist, este reciproc avantajos: dacă are stofă, antrenorul îi construieşte echipei un nume, iar, pe de altă parte, rezultatele acesteia îl fac faimos pe fostul mare fotbalist în noua sa postură. După ce s-a remarcat antrenînd gaşca nebună de la sportul studenţesc, cel poreclit „Bursucul” a trecut prin momente mai puţin fericite la Rapid, ghinionul urmărindu-l şi la formaţia poloneză Wisla Cracovia. Petrescu nu a reuşit să cîştige titlul cu această formaţie şi s-a apărat susţinînd că în campionatul polonez există o mulţime de jocuri de culise. oricum ar fi stat lucrurile, fostul internaţional şi echipier al lui chelsea a ajuns la urziceni, unde cu unirea, o echipă inventată de un patron orgolios, s-a comportat promiţător în sezonul trecut şi l-a început bine pe cel în curs

SportM: Dane, Bogdan Stancu, jucătorul pe care îl antrenezi la Unirea Urziceni, a înscris pentru naţionala de tineret în amicalul cu Anglia. Cum caracterizezi evoluţia lui?
Dan Petrescu: Golul lui Stancu mi-ar fi plăcut şi mai mult dacă ar fi fost dintr-o execuţie directă. Oricum reuşita lui Bogdan a fost una frumoasă, dar pînă să intre în poartă, mingea a lovit transversala, după care a ricoşat în spatele portarului englez. Oricum este bine că acest jucător de doar 20 de ani confirmă şi la reprezentativa de tineret.

SportM: Crezi că Stancu ar putea reprezenta în viitor o soluţie pentru naţionala mare?
Dan Petrescu: Eu de cînd am ajuns la Urziceni şi l-am văzut la antrenamente, am spus că acest băiat are valoare de echipa naţională. Important este să înţeleagă că pînă acum nu a realizat nimic şi că este la început de drum. Are foarte mult talent , asta e clar, dar trebuie să muncească şi să fi e cuminte, să nu şi-o ia în cap şi să mă asculte. Cînd antrenam la Sportul Studenţesc, am spus că Mazilu, Bucur, Lazăr şi Bălan vor ajunge la naţională, ceea ce s-a şi întîmplat, pentru că, pe lîngă valoarea lor, ascultau şi de mine. După ce am plecat eu de acolo, nu au mai dat însă acelaşi randament. Ei bine, Stancu este mai talentat decît cei pe care i-am pomenit, dar fără muncă şi sacrifi cii nu o să-şi pună potenţialul în valoare.

SportM: Şi te ascultă, munceşte aşa cum îi ceri?
Dan Petrescu: Pînă acum da. Este chiar prea cuminte, Stancu e un tip mai retras, mai introvertit. Mi-e teamă doar că mediatizarea excesivă i-ar putea dăuna, l-ar putea face să creadă că este o vedetă, ceea ce nu ar fi bine deloc.

SportM: Trecînd la naţionala mare, ce şanse are România să se califi ce la Campionatul European de anul viitor?
Dan Petrescu: Cred că avem cele mai mari şanse de a prinde locul întîi dintre cele trei formaţii fruntaşe, noi, Olanda şi Bulgaria. La ce lot are echipa naţională acum şi la cum văd eu că se prezintă jucătorii, nu avem cum să ratăm califi carea. Deja elevii lui Piţurcă au ajuns la o maturitate care este un atu în plus pentru a ajunge la Europene.

SportM: Toată lumea îşi doreşte o califi – care la un turneu fi nal, dar odată ajunsă acolo ar trebui ca prima reprezentativă să aibă o comportare măcar onorabilă. Avem şanse să reuşim aşa ceva?
Dan Petrescu: Eu zic că, dacă ne califi căm la Campionatul European, nu avem cum să nu ajungem măcar pînă în sferturi. De data asta chiar putem spune că avem o echipă competitivă, nu cred că am putea avea probleme pînă în sferturi. Din această fază lucrurile se mai schimbă şi depinde şi de noroc, formă de moment etc.

SportM: Ai antrenat şi în Polonia, ţară a cărei campioană este Zaglebie Liubin, echipa care a fost eliminată de Steaua în drumul spre Liga Campionilor. Unii au spus că Zaglebie ar fi cîştigat oarecum dubios titlul. Sînt jocuri de culise şi în Polonia?
Dan Petrescu: În Polonia au fost arestaţi o grămadă de oameni din fotbal, arbitri, conducători de club etc., tocmai pentru că au fost mari probleme de corupţie. Ştim bine că şi la noi s-au întîmplat astfel de lucruri, numai că, din păcate, în România nu a fost nimeni arestat. Eu am simţit pe pielea mea starea de lucruri din campionatul polonez, pentru că am fost dezavantajat, am spus-o, dar lumea m-a crezut nebun. Faptul că nimeni de la Wisla nu a fost arestat în scandalurile de corupţie arată că acea echipă nu se angrenase în jocuri de culise.

SportM: Cum ai regăsit campionatul românesc după întoarcerea din Polonia?
Dan Petrescu: Am regăsit o competiţie peste cea a Poloniei, în primul rînd, dar şi una peste nivelul celei din care plecasem eu. E clar că lucrurile stau mult mai bine acum, mai ales că s-au investit mulţi bani, au crescut pretenţiile, au venit şi antrenori de afară sau care au jucat afară, cu o altă mentalitate şi alt nivel de experienţă. Începutul acestui campionat demonstrează creşterea valorică şi prin spectaculozitatea meciurilor. Nu ştiu cine, acum cîţiva ani, s-ar fi uitat la Unirea Urziceni – „U” Cluj, partidă care în această ediţie s-a terminat 3-2 pentru noi, după ce am revenit de la 0-2. Este bine că diferite echipe mici, mai ales din provincie, propun jucători pentru naţionala de tineret. Dacă analizezi om cu om reprezentativa Under 21, stăm foarte bine, mai rămîne ca echipa să crească şi în joc. În orice caz, e difi cil pentru un tînăr fotbalist astăzi să se impună, avînd în vedere cîţi jucători străini au fost aduşi în Liga I.

SportM: Cum colaborezi cu Meme Stoica?
Dan Petrescu: De la foarte bine în sus. Eu am fost cel care am cerut ca Meme să fi e adus la Urziceni, pentru că mi-am dorit să lucrez cu el. De obicei, managerul general este cel care alege antrenorul, de data asta a fost însă invers, antrenorul l-a ales pe el.

SportM: Ce şanse au echipele româneşti să continue în cupele europene?
Dan Petrescu: Întîi de toate vreau să spun că eu ţin cu orice echipă românească angrenată într-o competiţie. Numai că, după părerea mea, CFR Cluj nu mai are nici o şansă de calificare, însă cred în Oţelul, care are 50% şanse să meargă mai departe. După ce am văzut meciul de la Roma, cu Lazio, cred că Dinamo ar putea trece de italieni cu probabilitate de 25%, chiar dacă mulţi au spus că românii sînt favoriţi după egalul din deplasare. Steaua are 99% şanse de a ajunge în grupele Ligii Campionilor. Anul acesta steliştii pot face mai multe în această competiţie, au un lot mai bun, experienţă şi eu cred în calităţile de antrenor ale lui Hagi.

Sport Magazin numarul 74 (27 august – 2 septembrie 2007)