EXCLUSIV Cristiano Bergodi: Poate voi mai antrena Rapidul!

Plecat de la Rapid la capătul unei tevaturi deja clasice în Giuleşti, tehnicianul italian Cristiano Bergodi (foto) este nerăbdător să se întoarcă la lucru pe banca unei formaţii din Liga I. Galant, el nu exclude în viitor nici o revenire la trupa de sub Podul Grant

SportM: Aţi luat o pauză forţată de la antrenorat. Cît mai durează ea?
Cristiano Bergodi: În acest moment sînt fără echipă şi nu am o dată certă pentru revenirea mea. Oricum, cred că în scurt timp mă voi întoarce la treabă. Nu ştiu dacă în România sau în Italia. Încerc să profit de micul concediu care s-a ivit şi să mă delectez în sînul familiei. Ce vine pe lîngă e binevenit.

SportM: Regretaţi despărţirea de Rapid?
Bergodi: Nu regret nimic din ce am făcut, dar mă doare ceea ce s-a întîmplat, întorsătura pe care au luat-o lucrurile. Mă doare că am fost înlăturat. Cu mai multă comunicare între mine şi domnul Copos, după meciul cu Nurnberg, toată mascarada de mai tîrziu putea fi evitată.

SportM: Pînă la urmă, cine a fost regizorul acestei farse?
Bergodi: Se ştie foarte bine cine a fost, acel personaj din conducere de care nici nu vreau să-mi mai amintesc. Acel aşa-zis oficial, care ar trebui să apere interesele angajaţilor clubului. Dar ce a făcut domnul Zotta? A ieşit în ziare, dezvăluind clauze secrete din contractul meu. Şi a făcut-o cu un scop clar. Să mă determine să clachez. M-am supărat la culme, pentru că în viaţa mea n-am pomenit aşa ceva, ca un coleg de-al tău să-ţi arate contractul unui ziar! Ştiţi ce e cel mai trist? Că în faţă îmi ziceau mereu: “Cristiano, eşti cel mai bun, ai făcut cele mai bune lucruri, ca nimeni altul dinainte”. Şi în spate mă atacau şi lucrau la eliminarea mea. Am greşit cînd i-am crezut oameni buni. Sînt oameni cu două feţe.

SportM: Credeţi că eliminarea din Cupa UEFA a fost principalul motiv al destituirii?
Bergodi: Cu siguranţă a fost unul dintre motivele importante. Sau motivul hotărîtor. Dar n-are rost să mai încercăm să dezgropăm trecutul. Poate eram dat afară şi dacă îi califi cam. Riscurile meseriei.

SportM: Jucătorii Rapidului vă plîng şi acum. Mai ţineţi legătura cu ei?
Bergodi: Nu, absolut deloc. Am avut o relaţie excelentă cu jucătorii, erau ca nişte copii pentru mine, nu e o metaforă cînd spun că formam o familie. Discutam cu ei orice, le eram aproape la greu. Însă drumurile noastre s-au despărţit, iar eu sînt o persoană corectă şi nu vreau să trec peste antrenorii de acolo. Cred că lucrurile frumoase pe care le-am făcut alături de acea trupă le vor rămîne fotbaliştilor întipărite în minte.

SportM: Vă tentează o revenire în Liga I?
Bergodi: Normal! Eu zic că am lucrat foarte bine în România, m-am purtat corect în raporturile cu toată lumea. Rezultatele au fost şi ele bunicele, nu? Atunci, dacă primesc o ofertă bună, de la un club cu un proiect ambiţios, de ce să nu mă întorc? Nu mă tem de nimeni, poate altora le e frică de Bergodi!

SportM: Şi totuşi, v-aţi întoarce într-un campionat supus “influenţelor oculte”, după cum aţi declarat?
Bergodi: Foarte adevărat. Există multe treburi în neregulă la nivelul fotbalului românesc. Dar eu sînt un pasionat, un luptător chiar cu morile de vînt, dacă vreţi! Influenţe şi interese vor fi întotdeauna, şi în Serie A. Am avut şi noi scandaluri în Il Calcio, deci cunosc cum stau lucrurile. Îmi doresc să revin în Liga I, pentru că eu consider că am adus un suflu nou, un profesionalism care lipsea. Şi am făcut performanţă. Am ajuns în finala Cupei cu FC Naţional, o echipă fără bani şi fără suporteri. Am dus Clujul în Cupa UEFA, cu alte cuvinte am rescris istoria acelui club. Iar la Rapid, după numai o lună, am cîştigat Supercupa. Poate am supărat pe mulţi cu realizările astea. E posibil, invidioşi sînt destui. Dacă cineva dintre ei nu vrea să mă întorc, să-mi spună deschis şi nu revin.

SportM: Aţi primit recent vreo ofertă de a antrena din România sau Italia?
Bergodi: Sincer, vă spun că nu am primit nimic. Aştept şi voi evalua orice propunere.

SportM: S-a zvonit că aţi fi dorit de Dinamo. Aţi merge vreodată la “alb-roşii”? Dar la Steaua?
Bergodi: Povestea cu Dinamo am aflat-o şi eu de pe internet. E o invenţie, o speculaţie a jurnaliştilor voştri. În România, imediat după ce am terminat-o cu Rapid, m-a contactat “U” Cluj. Pentru mine nu era o problemă să merg la ultima clasată, dar în acea clipă eram încă sub efectul rupturii de giuleşteni şi am preferat să îmi iau o vacanţă. Să răspund însă la ce m-aţi întrebat. Eu sînt profesionist. Dacă, vreodată, Dinamo sau Steaua mă vor solicita, le voi analiza oferta şi le voi da un răspuns. Conştientizez riscurile la care m-aş expune, deoarece în România antrenorii se schimbă foarte uşor.

SportM: Vă stimulează faptul că alţi doi tehnicieni din Cizmă, Zenga şi Napoli, pregătesc formaţii româneşti?
Bergodi: Nu direct. N-am nici o problemă cu ei, cu Walter chiar sînt prieten. E bine să vezi figuri familiare, dar pentru mine cea mai bună motivaţie este proiectul clubului cu care semnez.

SportM: Între o echipă de Serie C sau B, şi una de Liga I, ce aţi alege?
Bergodi: Echipa românească, logic! Dacă ar fi în balanţă o grupare medie din Serie B, fără ambiţii imediate de promovare, şi o formaţie bună din România, aş opta pentru cea din urmă. Ceea ce s-a şi întîmplat. Să vă dau un exemplu. În vară mă contactase Grosseto, abia promovase în Cadetteria. În acelaşi timp negociam cu Rapid, pe care i-am preferat din motive evidente: tradiţia, palmaresul, participarea în Cupa UEFA…

SportM: Veţi mai colabora cu Renzo Rossi la următorul club?
Bergodi: De ce nu? Ştiu că Renzo a fost acuzat de diverse fapte, după ce am părăsit noi Giuleştiul. Eu afirm că e un colaborator bun, un băiat cu suflet mare. Întotdeauna a făcut bine, şi la Cluj, şi la Rapid. A lăsat o amintire frumoasă, bag mîna în foc că jucătorii îl apreciază.

SportM: E posibil să vă revedem în viitor la cîrma Rapidului? N-ar fi prima împăcare cu cîntec”¦
Bergodi: Niciodată să nu spui niciodată! Viaţa te aduce în situaţii nebănuite, de ce să fiu ipocrit? Am făcut lucruri bune la Rapid, care nu cred că se vor uita aşa uşor. N-am plecat de acolo pentru că am ratat calificarea sau pentru că am vrut, aş fi fost nebun. În campionat eram neînvins. Am plecat învins de jocurile unor personaje meschine.

SportM: E zgîrcenia cel mai mare defect al lui George Copos?
Bergodi: Nu ştiu dacă e zgîrcit. Cert este că George Copos e afacerist, investeşte cu măsură. Am colaborat bine cu el, dar m-a deranjat cum a procedat în cele din urmă. M-am răzgîndit eu, nu s-au răzgîndit ei. S-a vrut îndepărtarea mea, dar nu de către jucători, cum s-a sugerat. Dacă nu omul din interior a dezvăluit clauza mea din contract presei, atunci de ce nu există nici un proces împotriva “Gazetei Sporturilor”?

SportM: În Italia se întîmplă aşa ceva, ca un patron să-şi dezbine echipa?
Bergodi: În nici un caz. Şi în Italia se pune presiune, dar în sensul de motivare, nu de ameninţare sau presiune psihică. În Calcio există multă comunicare, fiecare îşi cunoaşte atribuţiile, şi singurul criteriu de menţinere sau înlocuire a antrenorului e performanţa. Apoi, independenţa tehnicianului e indiscutabilă. Nu vine nimeni să îţi spună: “Bagă-l pe Bozovici, chiar dacă a chefuit noaptea în club”.

SportM: Copos a sugerat că se gîndeşte să se retragă de la conducerea “feroviarilor”. Ar face bine Rapidului?
Bergodi: Nu cred că se va retrage prea curînd. L-a prins Rapidul, nu se poate lăsa aşa uşor. Dacă ar fi un beneficiu retragerea lui Copos? N-am cum să îmi dau cu părerea, e un subiect pe care doar românii şi fanii Rapidului, în particular, îl pot dezbate. Aşa cum e, Copos a investit bani la Rapid, a dat milioane de euro pentru transferuri şi cheltuieli.

SportM: S-a discutat despre preparatorul fizic, banii de mîncare, venituri de 184.000 de euro…
Bergodi: Diversiuni! Acel cineva din conducere a vrut să-mi facă rău, să-mi murdărească imaginea. Cu mîncarea era un exemplu, dar s-a interpretat pe dos. Iar atîţia bani, sincer, nu am încasat în patru luni la Rapid.

SportM: Rednic a fost fair-play, nu v-a atacat în nici un fel. Apreciaţi gestul lui?
Bergodi: Da, Rednic s-a comportat frumos. A demonstrat respect pentru un coleg de breaslă. E firesc să nu îţi judeci şi să nu îţi ataci predecesorii.

SportM: Zenga se simte pe jumătate român. Dumneavoastră cum vă simţiţi?
Bergodi: Eu am spus-o şi o voi spune mereu: pentru mine România este “acasă”. În două ore ajung de la Roma la Bucureşti. Antrenez în prima ligă de doi ani şi jumătate, am trecut pe la trei echipe, e normal să mă simt şi eu aproape român. Plus că există afinităţi istorice între neamurile noastre, ne leagă multe. Italianul e frate cu românul.

Cristiano Bergodi despre…

Fanii Rapidului: Formează probabil cea mai frumoasă galerie din România. Sînt sufletul echipei şi mă bucur să aflu că încă îmi scandează numele. M-am ataşat de ei foarte repede. Sînt băieţi umili şi inimoşi.

CFR Cluj: Merită să fie primul loc. Sînt de cîteva ori mai tari ca sezonul precedent, în mandatul meu. Au transferat nişte jucători excelenţi. Au un plus faţă de granzii bucureşteni. I

Iuliu Mureşan: Îl respect pentru ce face la Cluj. Dar cînd mai devine maliţios, să îşi aducă aminte că şi eu am scris istorie în Gruia, calificînd echipa în Cupa UEFA.

Naţionala României: Va face o figură frumoasă la Euro 2008, fiind propulsată de o generaţie specială. Numai să nu daţi iar de Italia în sferturi, ca în 2000. Mi-aş dori o finală România – Italia la Euro!

Bucureşti: Un oraş frumos, trepidant, asemănător din acest punct de vedere cu Roma. Românii sînt oameni calzi, ca toţi latinii.

Integral in numarul 85 al Sport Magazin (12 – 18 noiembrie 2007)

Stiri recente

Aroganță vs. respect în tenis, cu Victor Hănescu. Cazurike Djokovici și Nadal

https://www.youtube.com/watch?v=gzImbMVRDU0&t=1089s Victor Hănescu a spus în cadrul Podcastului Business Philosophy despre atitudinea de aroganță vs. respect în tenis, analizând comportamentele...