Te asteptam si pe retelel sociale

Campionate externe

EXCLUSIV Costel Gilca: Espanyol e peste Real

Constantin Gîlcă (foto) nu poate uita perioada superbă petrecută la Barcelona. El crede că fosta lui echipă are forţa de a o învinge sîmbătă pe Real Madrid

SportM: Realul lui Schuster zdrobeşte tot în debutul de sezon. Va lua sfîrşit invincibilitatea sa în Catalunia?
Gîlcă: Eu aşa cred, şi cînd spun asta mă gîndesc la faptul că Espanyol funcţionează excelent de doi ani, are un lot tînăr, capabil de fapte mari. Finala Cupei UEFA, jucată sezonul trecut, stă mărturie. Cît despre Real, chiar dacă au momentan rezultate, nu mă impresionează, jocul lor nu e foarte bun. Nu sînt o echipă.

SportM: Espanyol a mai făcut victime celebre în ultimele runde, Sevilla şi Valencia…
Gîlcă: Şi a fost vorba chiar de succese în deplasare! Într-adevăr, la meciurile disputate, la forma arătată şi la dispoziţia de joc excelentă, Espanyol se poate impune, poate cîştiga derby-ul. Pentru că în fond este un derby între două formaţii de tradiţie. Repet, Espanyol e favorită, graţie ritmului şi intensităţii superioare Realului.

SportM: Vă place cum evoluează echipa lui Valverde?
Gîlcă: Sincer, da. El a făcut o treabă bună, a şlefuit tot ce a avut la dispoziţie, s-a adaptat bine la situaţie cu jucătorii disponibili. Pe Valverde l-am avut coechipier. Îi place contraatacul, şi Espanyol exemplifică această filosofie a lui.

SportM: Va fi Tamudo vs. Sneijder, Van Nistelrooy…
Gîlcă: Tamudo e un fotbalist înzestrat, cu care am şi jucat, deşi el a fost împrumutat şi pe la Alaves şi Lleida. Ulterior a revenit, însă trebuia să plece la Glasgow. Au fost probleme cu examenul medical, astfel că din fericire a rămas la club. Poate fi decisiv în orice moment, trage echipa după el. Şi Real are individualităţi extraordinare, dar parcă se bazează prea mult pe olandezii ei.

SportM: Va conta faptul că Espanyol n-are obligaţii europene?
Gîlcă: Da, vor fi mai proaspeţi, mai concentraţi pe campionat. Anul ăsta trebuie să prindă măcar loc de Cupa UEFA.

SportM: Cine vi se pare urmaşul dumneavoastră în linia lor mediană?
Gîlcă: Greu de zis! E acolo un sîrb, Lola, dar… Să nu fiu înţeles greşit, departe de mine vanitatea, însă deocamdată nu văd pe nimeni care să-mi fie asemănător. Important e că mijlocaşii au calităţi.

SportM: Cum arată „Montjuic” la o confruntare cu Real?
Gîlcă: Fanii fac presiune, încurajează frenetic echipa. Sînt al 12-lea jucător, e ceva impresionant. Ei fac deseori diferenţa, să ştiţi. Rivalitatea cu spaniolii e mare, dar şi civilizaţia e mare. Există destui barcelonezi care vin să susţină Madridul, fără probleme.

SportM: Ce amintiri aveţi de la meciurile cu Real Madrid?
Gîlcă: Sînt amintiri foarte plăcute, au fost partide strînse, ori i-am bătut noi, ori ne-au bătut ei, la scoruri foarte strînse, de cîteva ori a fost şi egal. Un joc de acest gen te montează suplimentar, dar şi satisfacţiile sînt imense. În mai 1998 ştiu că am bătut Realul acasă cu 1-0, şi peste vreo săptămînă Real a luat Liga Campionilor în finala cu Juventus.

SportM: Cu cine mai ţineţi legătura din foştii coechipieri?
Gîlcă: Nu prea mai am cu cine, cam toţi sînt în altă parte. Mai vorbesc cu Sergio, care e acum la Deportivo la Coruňa.

SportM: Un pronostic?
Gîlcă: Îmi doresc să bată Espanyol, care ocupă un loc special în inima mea. Îi e superioară Realului şi are forţa s-o învingă.

Continuarea in Sport Magazin numarul 81 (15 – 21 octombrie 2007)

Citeste mai multe!