Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

EXCLUSIV COSMIN OLAROIU/ ”Vreau sa ajung la o echipa mare din Europa”

Cosmin Olăroiu a reuşit recent cea mai mare performanţă a carierei lui, cucerirea eventului în Arabia Saudită. Reuşitele lui din Golf sînt peste titlul cu Steaua, pentru că succesul lui Al Hilal a fost obţinut nu cu ajutorul, ci în ciuda conducerii federaţiei şi peste semifinala cu Middlesbrough, deoarece drumul terminat oferă mereu mai multă satisfacţie decît un spectacol grandios oprit la un pas de final. Catalogat de impostori preţioşi drept „antrenor de locul trei”, Olăroiu a demonstrat că poate privi orice clasament de pe prima poziţie. La vîrsta lui, puţini tehncieni se pot mîndri cu două titluri cucerite în campionate diferite, iar din deşert Oli nu aruncă praf în ochi, ci promisiunea unei cariere de excepţie: naţionala Arabiei Saudite şi o echipă de top din Europa vor să îl aibă pe bancă din vară

SportM: A fost cel mai bun an din cariera ta de antrenor?
Cosmin Olăroiu: Aşa se pare. A fost însă şi un an extrem de greu, pentru că a trebuit să smulg în ultimul meci ceea ce am fi meritat să obţinem mai devreme. Am ştiut însă că vom reuşi ceea ce neam propus, pentru că am muncit foarte bine.

SportM: Poţi să faci o scurtă descriere a competiţiei?
Olăroiu: Am fost tot timpul în grafic. Din păcate, şicanele din partea conducerii federaţiei de aici nu au lipsit, aşa că am ajuns să avem mereu restanţe şi să fim urmăritori, nu lideri. Din punctul meu de vedere, este o postură care te dezavantajează şi care conferă o presiune mai mare decît atunci cînd eşti lider şi ai o strategie în care mai poţi să accepţi şi paşi greşiţi. Aşa, cînd trebuie să ajungi un lider distanţat şi ştii că dacă pierzi un meci ţi se diminuează drastic şansele, e mult mai greu.

SportM: Ultimul meci cum a fost?
Olăroiu: Aici pot să spun că am avut noroc. Din trei rezultate posibile, doar victoria ne făcea campioni. Prima repriză am jucat foarte slab, dar am reuşit să o terminăm la egalitate. Jucătorii m-au ascultat şi am marcat după pauză, iar golul a fost suficient pentru victorie şi pentru titlu. Încîntat de jucători

SportM: Ce ştiai despre fotbalul saudit cînd ai ales să vii aici?
Olăroiu: Destul de multe. Cînd am jucat în Asia, în Coreea şi în Japonia, aveam destul de multe meciuri cu echipele din Golf în competiţiile internaţionale intercluburi. Le ştiam stilul, aşa că nu a fost o problemă. În plus, am găsit aici jucători extrem de receptivi şi dispuşi să înveţe.

SportM: Cum te înţelegi cu ei?
Olăroiu: Dacă te referi la limbă, atunci e ok pentru că am translator un fost fotbalist arab care a jucat la Sportul Studenţesc. Dacă e vorba despre altfel de comunicare, atunci lucrurile stau la fel de bine, pentru că eu nu sînt un dur în vestiar. Încerc mereu să le explic jucătorilor de ce e bine să facă aşa cum le spun eu, nu să îi oblig. Ei acceptă mai uşor sacrificiile, pentru că viaţa cu mine nu a fost deloc uşoară. Nu erau obişnuiţi să aibă două antrenamente pe zi, dar au priceput că trebuie să facă şi aşa ceva.

SportM: Ce statut au jucătorii, sînt profesionişti sau semi-amatori?
Olăroiu: Profesionişti, dar au şi funcţii în armată sau în alte departamente controlate de stat, pentru a obţine pensie mai tîrziu.

A fugit de pe Magheru

SportM:Cu viaţa austeră de la Riad te-ai obişnuit?
Olăroiu: Nu mi se pare deloc austeră. Eu şi la Bucureşti ies rar, aşa că aici mi se pare un mediu foarte bun. Am familia cu mine, condiţiile sînt excelente, de ce să mă plîng? Mi-aduc aminte că am fost odată pe Magheru după doi ani în care nu mai fusesem în centru şi m-am speriat de ce am văzut. Am fugit acasă, pentru că nu îmi place genul acesta de viaţă.

SportM: Te mai uiţi la ceea ce se întîmplă în România?
Olăroiu: Destul de rar. Mă preocupă competiţia în care joacă echipa mea.

„Nu antrenez pentru bani”

SportM: Cît mai rămîi la saudiţi?
Olăroiu: Nu ştiu, ei vor să îmi prelungească înţelegerea. Mai am şi alte oferte, o să vedem. Eu nu mă bucur de o sumă mai mare, pentru că nu antrenez pentru bani. Am aproape opt ani de muncă în domeniu şi paşii mei au fost calculaţi în funcţie de perspective profesionale, nu de sume. Niciodată nu am negociat pentru contractul meu, am semnat pe cît mi s-a propus.

SportM: Ce alte variante mai ai?
Olăroiu: Mi s-a propus naţionala Arabiei Saudite, dar şi din Europa am o ofertă interesantă, de la un club extrem de cunoscut. Să vedem ce va fi, asta se va stabili peste circa două luni.

SportM: Eşti un antrenor care se simte mai bine la o echipă de club sau la naţională?
Olăroiu: La club. Nu pot să suport liniştea, pauzele prea mari pe care ţi le impune munca la reprezentativă nu sînt pe gustul meu. Dar nu voi refuza nici o ofertă de la o echipă naţională.

SportM: Care ar fi punctul maxim pe care ţi l-ai propus în carieră?
Olăroiu: Să ajung la o echipă foarte mare.

SportM: Nu o cupă europeană sau vreun titlu cu o reprezentativă?
Olăroiu: Nu mă gîndesc aşa de departe, dar poate că se va întîmpla şi aşa ceva.

SportM: E vreun jucător de la Al Hilal pe care l-ai lua în Europa şi despre care eşti convins că se poate adapta la orice echipă?
Olăroiu: Da, Yasser Al Qahtani.

Prieten cu Sir Alex Ferguson

SportM: Ai vreun model în carieră?
Olăroiu: Nu, dar încerc să iau de la fiecare cîte ceva. Ultima impresie extrem de puternică mi-a produs- o Sir Alex Ferguson. A venit aici pentru meciul de retragere al lui Sami Al Jaber şi am stat mult de vorbă cu el. M-a acceptat şi la nişte antrenamente ale lui, e impresionant omul. Din cînd în cînd vorbim la telefon, este un antrenor uriaş.

SportM: Te mai întorci în România în scurt timp, pentru a antrena?
Olăroiu: Nu. Următorii mei paşi vreau să îi fac la o echipă mare din Europa.

Citeste mai multe!