Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

EXCLUSIV Cosmin Contra: Pisica din Carpati

Cosmin Contra a primit de la coechipieri o poreclă inedită după ce a apărat poarta lui Getafe în ultimul sfert de oră al partidei cu Atletico Madrid, fără a încasa vreun gol!

SportM: Ce faci Cosmin, te reprofilezi?
Cosmin Contra: (rîde) Ce să fac, dacă echipa are nevoie de ajutorul meu, joc şi portar, şi atacant, orice! La restrişte mă bag oriunde, pe orice post. Important e să îi fie bine formaţiei mele.

SportM: A fost o etapă absolut specială pentru tine. De ce tocmai tu ai intrat în poartă?
Contra: Păi cîţi nebuni sînt la Getafe? Pur şi simplu aşa am simţit, a fost nebunia mea de moment. Abbondanzieri a fost eliminat în minutul şaptezeci şi ceva, Laudrup făcuse toate schimbările, aşa că am sărit imediat şi i-am luat mănuşile şi tricoul lui Pato. Consider că nu am făcut nimic special, deşi toată lumea acum mă felicită şi îmi laudă calităţile de goalkeeper.

SportM: Acelaşi lucru i s-a întîmplat lui Pancu acum cîţiva ani în Turcia, contra lui Fener. Iar după meci, clubul a scos la vînzare tricouri special inscripţionate. Se repetă povestea şi la voi?
Contra: Depinde de club, dacă riscă, poate rămîn cu ele nevîndute! Însă ca amuzament, e ok, din punctul meu de vedere, e o amintire frumoasă şi pentru mine, şi pentru fani. Păcat doar că n-am egalat în acest joc nebun.

SportM: E cea mai memorabilă experienţă pentru tine, în 2007?
Contra: Da, în planul ăsta mai glumeţ, cu siguranţă. Pe plan sportiv, cea mai memorabilă experienţă rămîne calificarea la Euro 2008 cu naţionala, bineînţeles. Dar, ca anecdotă, episodul din partida cu Atletico e pe prima poziţie.

SportM: Are Bogdan Lobonţ motive de îngrijorare?
Contra: N-are, n-are, cel mult la antrenamente o să îi iau locul, aşa, în glumă. E cam tîrziu să îmi schimb specializarea.

SportM: Te-ai aflat într-o ipostază complet nouă. Cum se vede jocul din poartă, faţă de linia de fund?
Contra: E cam nasol, ca s-o zic pe româneşte! La prima minge cel puţin mi-a fost greu, am ieşit la ofsaid, obişnuit cu atribuţiile mele defensive, noroc însă că am boxat. Ce să zic, ai altă perspectivă, vezi jocul în ansamblu, cum se desfăşoară, dar, faţă de rolul din apărare, e cu totul alt film.

SportM: Ai repeta experienţa?
Contra: Cum spuneam, la nevoie fac orice în beneficiul clubului. Acum, am dubii că se vor mai ivi ocazii să joc între buturi. Oricum, singurele mele calităţi ca portar sînt că am un joc bun de picior şi intru fără frică la minge…

SportM: Au fost şi emoţii?
Contra: Mai ales în primele minute, cînd abia trecusem la noua postură, auzeam ce spun spectatorii de pe „Calderon”, unii glumeau, alţii mă încurajau. Cu timpul, emoţiile au lăsat locul concentrării, şi consider că per total a ieşit o amintire de colecţie, mai ales că n-am luat gol!

SportM: Ţi-ai luat mănuşile acasă după meci, să le pui la loc de cinste?
Contra: Poate o să te mire răspunsul meu, dar nu! Abbondanzieri m-a copleşit cu felicitările după joc şi a vrut să-mi dea cadou mănuşile, însă eu l-am refuzat şi i-am spus să le ţină bine, pentru că are mai multă nevoie de ele decît mine.

SportM: Colegii ţi-au dat vreo poreclă?
Contra: Normal, doar sînt nişte băieţi foarte glumeţi. Mi-au spus „Pisica din Carpaţi”!

SportM: A fost şi mai incitant, deoarece ai jucat în faţa fostului tău club?
Contra: În primul rînd, a fost incitant pentru că mi-am trecut în cont prima dispută de Primera în acest sezon, aşadar un moment foarte important. Slavă Domnului, am rezistat atît în minutele jucate în apărare, cît şi în minutele petrecute în poartă. Deci a fost bine.

SportM: Te-au ajutat un pic să nu iei gol şi foştii colegi de la Atletico?
Contra: Fără îndoială. Băieţii de la Atletico sînt buni şi de aceea nici nu s-au prea omorît să şuteze la poartă.

SportM: Getafe n-are griji în campionat. Terminaţi iar în top 10?
Contra: Eu cred că de ani buni demonstrăm că sîntem o echipă de top în Spania, am bătut în atîtea ocazii granzii, prin urmare avem valoare de prima jumătate a Primerei. Ne luptăm şi vom termina acolo sus.

SportM: E mai bine cu Laudrup decît cu Schuster?
Contra: Amîndoi sînt cam la acelaşi nivel, au stil şi profesionalism, diferenţe majore nu există între ei. Tranziţia a fost uşoară, pentru că ambii sînt campioni şi cred că Laudrup va continua trendul ascendent stabilit de Schuster la club.

SportM: Marian Iancu te vrea la Timişoara chiar din această iarnă. Părăseşti Getafe?
Contra:
Eu ţin legătura cu domnul Roşianu, sînt cu el la masa tratativelor. Îţi dai seama că nu o pot refuza din start pe Poli, dar e mai complicat să vin din iarnă.

SportM: Intri în ultimele şase luni de contract cu spaniolii. Ai purtat negocieri de prelungire?
Contra:
Da. Preşedintele lui Getafe mi-a oferit un contract pe încă doi ani, mai mulţi bani, dar eu mi-am dat cuvîntul celor de la Poli că vin la vară şi nu dau înapoi. Mă flatează că sînt dorit la Timişoara mai repede, dar venirea în iarnă mă depăşeşte, e o problemă de acord între grupări. Eu sufleteşte sînt pe Bega, să vedem însă dacă se va ajunge la o înţelegere şi voi „scăpa” înainte de termen.

Integral in Sport Magazin numarul 90 (18 – 24 decembrie 2007)

Citeste mai multe!