EXCLUSIV/ Catalin Burlacu: “Mi-am dorit dintotdeauna sa joc in Italia”

0
190

Considerat cel mai bun produs al baschetului masculin românesc în ultimul deceniu, Cătălin Burlacu a dat marea lovitură şi în străinătate cucerind recent Cupa Italiei împreună cu Air Avellino, formaţie la care s-a transferat în 2007

SportM: La începutul sezonului, Cupa Italiei era un obiectiv pentru echipa ta?
Cătălin Burlacu: Formaţia a fost gîndită în totalitate de antrenorii Matteo Boniciolli şi Gianluca de Gennaro. Se vroia o clasare pe la mijlocul clasamentului, să evităm retrogradarea. Boniciolli e un tehnician bun, ce a stat în spatele lui Bogdan Tanjevic şi a învăţat multe de la el. Aşa că a pus o singură condiţie: să fie şi managerul echipei. A primit mînă liberă din partea patronului Ercolino şi a crezut tot timpul în noi.

SportM: Ţinînd cont şi de faptul că turneul Final 8 s-a disputat la Bologna, poate fi considerată o surpriză victoria lui Air Avellino?
Burlacu: Dacă te uiţi în clasament, surpriza e eliminarea lui Montepaschi Siena. Sigur că noi am vrut mult să cîştigăm cupa, însă nici unul nu a avut puterea să facă această afirmaţie răspicat.

SportM: Cum v-au primit suporterii după cîştigarea trofeului?
Burlacu: Imediat după meci, am fost sunat din Avellino de nişte amici să-mi spună că lumea ieşise în stradă să sărbătorească. Au fost artificii, s-a cîntat şi s-au desfăcut şampanii. La finală au venit şase autocare cu suporterii şi alte sute de maşini din Avellino. A fost o mare victorie pentru întreg oraşul.

SportM: Într-un sondaj făcut înainte de startul competiţiei pe site-ul oficial al echipei, 57% dintre votanţi credeau în posibilitatea ca voi să vă impuneţi în Final eight. Totuşi, Air Avellino nu mai cîştigase niciodată vreun trofeu, de unde atîta încredere?
Burlacu: E adevărat, dar noi am fost consideraţi de toată presa de specialitate ca fiind singura echipă ce se manifestă pe teren ca un grup. Cît despre suporteri, e normal să voteze pozitiv în momentul în care ei se identifică cu echipa, iar echipa cu oraşul în sine.

SportM: Ce a fost mai greu să cîştigi: Campionatul României, FIBA Eurocup Men sau Cupa Italiei?
Burlacu: Toate trofeele pe care le-am obţinut în cariera mea, fie cu echipa sau individuale, s-au datorat numai şi numai întregii echipe cu care le-am obţinut la momentul respectiv. În viaţa asta de sportiv nimic nu se cîştigă usor. Deşi lumea te poate uita repede, aceste realizări rămîn în sufletul meu ca nişte trăiri fără margini şi rezultatele unor sacrificii pe care mulţi nu au cum să le înţeleag㔦

SportM: Cum aţi reuşit să vă sudaţi atît de rapid?
Burlacu: Din echipa de anul trecut, au mai rămas doar trei jucători, şi aceia mai puţin importanţi. Nu vreau să spun vorbe mari, dar aici sînt jucători capabili să se adapteze foarte repede la un sistem creat de antrenor, să respecte cu stricteţe un program riguros. E practic doar baschet şi atît. Avellino nu e un oraş în care ai prea multe opţiuni. Şi, în plus de asta, presiunea din partea tuturor e foarte mare şi nu-ţi permiţi niciun moment să te relaxezi, pentru că în orice clipă ai putea fi înlocuit, indiferent de ce nume porţi”¦

SportM: Aveţi forţa să produceţi surpriza şi în campionat?
Burlacu: E la fel ca şi înainte de Final 8 Cup, dar aş vrea să fiu totuşi rezervat. Deşi am iritat multă lume din Italia, echipa noastră îşi păstrează şansele la o semifinală, de ce nu la o finală… Dar, pînă atunci, pe hîrtie favorită rămîne Montepashi Siena, urmată de Lottomatica Roma.

SportM: De ce crezi că s-a detaşat Montepaschi Siena în clasament?
Burlacu: Pentru că e o echipă formată din cei mai buni jucători de pe continent, care nu au fost cooptaţi încă în loturile lui CSKA Moscova sau Panathinaikos. Au un buget imens şi beneficiază de jucători de mare calitate, care dezvoltă multă agresivitate pe teren.

SportM: Eşti mulţumit de rolul pe care ţi-l dă antrenorul în echipă şi de prestaţia ta de pînă acum?
Burlacu: În primul rînd, sînt bucuros că fac parte din această echipă minunată şi din acest campionat nebun, frumos şi de alt nivel. Ca să rezişti aici, trebuie să asculţi şi să executi cu sfinţenie indicaţiile antrenorului. Deşi unii mă credeau nebun cînd spuneam asta, mi-am dorit dintotdeauna Italia, să arăt că pot juca şi altundeva decît în România. Am vrut să demonstrez că am putere de adaptabilitate, că poţi însemna ceva pentru echipă şi dacă nu sînt neapărat MVP.

SportM: Să înţeleg că vei continua aşadat la Air Avellino şi în sezonul următor?
Burlacu: Normal, am fost foarte mulţumit atunci cînd antrenorul a venit la mine înainte de finala cupei şi mi-a zis că se bazează pe serviciile mele şi la anul. Vom juca şi în Cupa ULEB în sezonul următor, astfel că toate merg bine.

SportM: De ce ai ales să joci cu numărul 20 pe tricou?
Burlacu: Hmm… tot timpul am jucat cu 10. Cînd am venit la Avellino, am cerut tricoul cu acest număr, dar era luat de Simon Petrov, un sloven ce a fost dat afară între timp. Acum e purtat de Danielle Cavalliero, care este şi component de bază al naţionalei Italiei, şi mi-am spus că de două ori 10 ar fi perfect…

SportM: Virgil Stănescu spune că cel mai bun baschet din Europa se joacă în Rusia. Îl contrazici?
Burlacu: Nu, pentru că fiecare la rîndul lui ştie mai bine ce se joacă în campionatul unde este.

SportM: Dacă tot am pomenit de Virgil, coechipierul tău din naţională, crezi că actuala generaţie are forţa să revină în prim-planul competiţiilor europene sau mondiale?
Burlacu: Nu. Punct…

SportM: Apropo de CSU ASESOFT, Mladen Jojic a fost concediat şi în locul său a fost numit antrenor fostul tău coechipier Dado Arnautovici. Cum vezi această schimbare?
Burlacu: Dado e la început de drum şi trebuie să profite din plin de aceasta oportunitate mare care i s-a ivit în condiţiile date. În zilele astea, performanţa se cere repede şi nimeni nu are timp să aştepte pe nimeni. Eu îi urez o cariera cît mai lungă, frumoasă şi încununată de succese.

SportM: Ce părere ai despre parcursul Asesoftului în ULEB Cup?
Burlacu: A fost o evoluţie absolut încîntătoare. E de lăudat ce au făcut Sebi Ghiţă şi Alex Iacobescu atît pentru Ploieşti, cît şi pentru România

SportM: În ultima perioadă, românii sînt priviţi destul de prost în Italia. Ai avut probleme din cauza acestui lucru la echipă sau pe stradă?
Burlacu: Sînt priviţi destul de rău şi de către mine, nu numai de italieni. În schimb, nu am avut probleme la echipă, pentru că ei ştiu prea bine din ce mediu provin.

SportM: Amicul tău Pancone s-a întors în România. Ai şi tu de gînd să-i urmezi exemplul şi să îţi închei cariera în ţară, poate chiar tot la Rapid?
Burlacu: Nu cred că-şi va încheia cariera la Rapid. Dacă eu aş fi avut unele din calităţile lui, aş fi putut juca poate chiar în NBA. E un caracter prea puternic şi va ajunge acolo unde merită, eu sper în Anglia.

           

Continuarea in numarul 98
(19 – 25 februarie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here