EXCLUSIV/ BOGDAN MARA: La Urziceni unitatea grupului a fost decisiva

0
149

Revenit în fotbalul românesc, Bogdan Mara şi-a dorit să îşi relanseze cariera, alegînd pentru acest lucru nu Bucureştiul, ci Provincia. După un tur la UTA, în 2006, el a ajuns la Unirea Urziceni, cu care, în primul an, a reuşit salvarea de la retrogradare, iar în al doilea an a mers pînă la calificarea în cupele europene. El dezvăluie acum secretele succesului echipei ialomiţene

SportM: Bogdan, ce obiective crezi că pot fi atinse la Urziceni în următorii ani?
Bogdan Mara: Depinde foarte mult ce investiţii se vor face! Noi am demonstrat că putem aduce performanţă în scurt timp la Urziceni. Dar acest lucru nu este suficient pentru succesul unui club, este necesar să fie investiţi foarte mulţi bani, să fie create proiecte de viitor şi aduşi antrenori valoroşi.

SportM: Poate Unirea să devină o prezenţă obişnuită în cupele europene?
Bogdan Mara: Ne dorim foarte mult să jucăm în fiecare an în competiţiile europene. Bineînţeles că Liga I este foarte importantă şi ne dorim s-o cîştigăm, dar este foarte mult de muncă. Trebuie timp să clădeşti o echipa puternică, aşa cum s-a făcut la CFR în ultimii ani.

SportM: Aţi ajuns în finala Cupei României şi veţi înfrunta pe CFR Cluj. Ce pronostic ne poţi oferi?
Bogdan Mara: Putem cîştiga! Am eliminat pe Rapid şi pe Steaua, deci putem face o figură frumoasă.

SportM: Au reapărul aranjamentele în fotbalul românesc sau nici n-au apucat să dispară?
Bogdan Mara: Sînt de părere că mai mult se vorbeşte, decît se face, despre aranjamente. Ar trebui să nu mai existe atîtea discuţii, pentru ca jucătorii să-şi vadă de munca lor.

SportM: Ar trebui pedepsiţi oficialii pentru declaraţiile pe care le fac?
Bogdan Mara: Aceasta este o problemă cu două tăişuri. Degeaba sînt sancţionaţi financiar, pentru că nu îi afectează prea mult. Dacă ar fi echipele depunctate din cauza lor, ar suferi jucătorii, care nu ar avea nici o vină. Trebuie găsită o soluţie de mijloc, care să mai potolească scandalurile care apar în fotbalul românesc.

SportM: La începutul sezonului, vă aşteptaţi să aveţi o evoluţie atît de bună?
Bogdan Mara: Obiectivul de la începutul sezonului a fost clasarea pe un loc care să ne ducă în Cupa UEFA. Echipa deja era formată, vă amintiţi returul foarte bun din campionatul trecut, iar în acest sezon am cules roadele muncii.

SportM: Care a fost secretul Unirii Urziceni, o echipă care nu a stîrnit controverse, dar care a adunat multe puncte?
Bogdan Mara: În primul rînd, unitatea grupului a fost decisivă. În plus, la Urziceni nu sînt scandaluri ca la alte echipe, deci am avut parte de foarte multă linişte. Am putut să lucrăm şi să ne concentrăm, să punem osul la treabă şi să dăm tot ce avem mai bun. La Unirea nu sînt vedete, ci doar un grup foarte bine sudat de Dan Petrescu.

SportM: Totuşi, pe final de sezon, echipa a scîrţîit…
Bogdan Mara: Presiunea de pe umerii jucătorilor a fost foarte mare. Toată lumea începuse să vorbească despre Unirea Urziceni, pentru că ne apropiasem de primele locuri. Mulţi dintre jucători nu erau obişnuiţi cu astfel de tensiuni, dar aşa este la nivel înalt, iar ei se adaptează! Trebuie menţinut un ritm echilibrat, pentru ca evoluţiile să fie constante şi să nu mai existe căderi.

SportM: V-aţi simţit dezavantajaţi de arbitraje?
Bogdan Mara: În retur, am pierdut doar două meciuri, dar am făcut prea multe egaluri. Dacă tragem linie acum, nu e aşa de rău, dar am fi putut şi mai bine. Cu Steaua şi cu Farul am avut penalty-uri neacordate, iar asta m-a deranjat. Totuşi, acestea sînt singurele meciuri în care am simţit că am fost dezavantajaţi. În rest, am pierdut puncte pe mîna noastră.

SportM: Crezi că experienţa lui Bogdan Stelea sau a ta a fost decisivă?
Bogdan Mara: Nu cred ca am avut o influenţă foarte mare, însă am încercat să-i motivăm pe colegii noştri. Amîndoi am venit cu experienţe diferite, Bogdan a jucat în Spania, dar cea mai importantă a fost munca întregii echipe.

SportM: Dacă tot am ajuns la experienţele internaţionale, ai repeta episodul Tianjin?
Bogdan Mara: Sincer vă spun, dacă nu mergeam în China, mi-ar fi părut foarte rău! În România, fotbalul din China nu este tocmai bine privit, însă nivelul acestuia a crescut considerabil în ultimii ani, se investeşte foarte mult şi sînt aduşi jucători din întreaga lume. M-am simţit extraordinar acolo, chiar m-aş întoarce să mai joc un an.

SportM: Unde te vezi peste cinci ani?
Bogdan Mara: Cu siguranţă o să rămîn în fotbal şi cred că o să mă apuc de impresariatul sportiv. Mă atrage foarte mult acest domeniu. La antrenorat nu m-am gîndit, dar nu cred că aş avea suficientă răbdare. Dar niciodată nu ştii ce ţi se poate întîmpla în viaţă!

SportM: Care este cel mai frumos moment din cariera ta?
Bogdan Mara: Ţin minte că în 2002- 2003 am jucat un meci împotriva lui Real Madrid, pe “Santiago Bernabeu”. Atunci eram la Deportivo Alaves şi vă spun că am rămas uimit, îmi tremurau picioarele în faţa a 80.000 de spectatori. Este superb, nu pot descrie sentimentul!

SportM: Cum vezi evoluţia României la Euro 2008?
Bogdan Mara: Avem un lot foarte valoros, majoritatea sînt jucători tineri, dar toţi au foarte multă experienţă! Ştiu că România este privită ca un outsider, dar putem face o figură frumoasă în “grupa morţii”. Iar dacă toate lucrurile merg bine, valoarea jucătorilor români va creşte considerabil după campionatul european. Am mare încredere în trupa lui Piţurcă!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here