EXCLUSIV/ Anghel Iordanescu: „Se va umbla la butoane”

Anghel Iordănescu este, fără îndoială, marea surpriză a anului politic 2008. Numit senator PSD după retragerea lui Teodor Filipescu, fostul selecţioner este una dintre loviturile de imagine ale unui partid deşirat de lupte interne, dar dornic de înnoire. Pedant pînă la viciu în cariera de antrenor, Iordănescu nu pare altfel nici ca senator. Interviurile le acordă la sediul partidului, chiar dacă fundalul sonor este asigurat de un canal de sport, iar munca reporterului este întreruptă ori de cîte ori dinspre televizor se aude „Steaua”

SportM: Cum e în politică, domnule Iordănescu?
Anghel Iordănescu: Vă spun sincer că de-abia acum mă acomodez. Eu sînt dedicat acestei activităţi, vreau să învăţ cît mai multe.

SportM: Prin comparaţie cu fotbalul?
Iordănescu: Cele două domenii seamănă, pentru că, ştiţi cum se spune, la fotbal şi politică se pricepe toată lumea. Se deosebesc prin faptul că în prima profsie tactica era la vedere, iar acum se petrec destul de multe lucruri prin vestiare, ca să spun aşa. Oricum, sînt mult mai puţin stresat faţă de perioada în care eram antrenor. Nu vreau să se înţeleagă că acum sînt în concediu, dar obligaţiile cotidiene erau mai presante în fotbal.

SportM: De ce la PSD?
Iordănescu: Sînt bun prieten cu Gabriel Oprea. Amîndoi provenim din armată, sîntem vechi prieteni, rude prin alianţă, vecini”¦ După cum vedeţi, foarte apropiaţi. El m-a rugat să vin aici şi pentru el am făcut-o. Însă m-a prins politica şi îmi place foarte mult ceea ce fac.

SportM: Dacă Oprea era la alt partid, vă duceaţi acolo?
Iordănescu: M-am gîndit şi la asta şi pot să vă spun că mă simt atras de doctrina stîngii. Noi, ca fotbalişti şi mai tîrziu ca antrenori, nu prea am avut probleme materiale, dar uitaţi-vă ce e în ţară acum. PSD este un partid al celor mulţi şi cred că îi poate ajuta.

SportM: Nu vă deranjează declaraţia de avere? În fotbal nu era nevoie de ea, era mai puţină transparenţă.
Iordănescu: Nu mă deranjează. Banii mi i-am făcut cinstit, am avut contracte foarte bune şi afaceri din care am cîştigat suficient. „Acum nu mă mai gîndesc la fotbal”

SportM: Nu greşiţi dimineaţa cînd vă îmbrăcaţi şi vă treziţi cu treningul în loc de costum?
Iordănescu: Nu… Am dat, într-adevăr, treningul pe costum, şi aşa va rămîne multă vreme. Nu mă gîndesc acum la fotbal.

SportM: Indiferent de ofertă?
Iordănescu: Indiferent! Şi vă rog să mă credeţi că o spun foarte serios.

SportM: Ce modele aveţi în politică?
Iordănescu: Îl admir foarte mult pe Ion Iliescu. El m-a făcut general, adică el a semnat decretul din 1994. De asemenea, nu pot să uit că Adrian Năstase era preşedintele partidului cînd am intrat eu, în 2004. Apropo de această dată, observaţi că am intrat cînd eram la guvernare şi am rămas şi în opoziţie. Nu m-am transferat, ca să zic aşa.

SportM: Dar aţi avut oferte?
Iordănescu: Să zicem doar că am mulţi prieteni buni în toate partidele importante.

„Ion Iliescu m-a ajutat enorm”

SportM: Ce s-a discutat la celebra întîlnire dintre dumneavoastră şi Ion Iliescu, acum mai bine de zece ani, cînd v-aţi plîns de blaturile din campionat?
Iordănescu: E o chestiune trecută şi n-aş vrea să o mai reluăm.

SportM: V-a ajutat preşedintele de atunci sau nu prea?
Iordănescu: Sînt multe lucruri care nu pot fi spuse, dar discuţia a fost una extrem de utilă. Probabil că, dacă nu o aveam, nu aş mai fi fost aşa decis să continui ca antrenor la naţională.

„Aş fi luat mulţi jucători de acum la World Cup ‘94″

SportM: Cum comentaţi cearta între Generaţia de aur şi cea de acum?
Iordănescu: Nu prea am urmărit subiectul. Din ce mi-am dat eu seama, cei de acum s-au supărat pentru că au fost criticaţi, dar dacă părerile vin din partea unor fotbalişti importanţi, cum au fost Hagi, Popescu sau Balint, atunci nu poţi să te superi. Oricine poate avea o opinie, dar cînd ea vine de la cineva care e doctor în fenomen, atunci trebuie să o iei în seamă. Bineînţeles că şi cei de acum trebuie să vorbească, dar în teren. După ce se retrag, pot să aibă şi ei atitudinea de acum a generaţiei lui Hagi.

SportM: Ce facem la Euro?
Iordănescu: Oricine are şanse. E extrem de important primul meci.

SportM: Aţi fi convocat pe cineva din naţionala de acum în lotul pentru America ‘94?
Iordănescu: Da. Şi nu unul singur. Aş fi chemat destul de mulţi jucători de acum, să ştiţi.

„Sper ca butoanele să nu funcţioneze”

SportM: Poate CFR Cluj să ia titlul?
Iordănescu: Eu cred că da. E foarte important ca returul să fie corect, dar eu cred că destule echipe vor încerca să umble la butoane, cum văd că se spune mai nou. E în principal sarcina federaţiei şi a ligii ca butoanele să nu funcţioneze. Nu e vorba doar de CFR şi urmăritoare, dar şi de echipele care sînt mai jos în clasament.

SportM: Cine o poate ajunge pe CFR?
Iordănescu: Din ce am văzut în această perioadă de pregătire, Steaua mi s-a părut tare.

SportM: Vă luaţi după rezultatele din amicale?
Iordănescu: Nu neapărat, deşi au şi ele importanţa lor. Amicalele sînt importante pentru moralul jucătorilor, dar numai atît. Antrenorii ar trebui să stea liniştiţi şi să evalueze corect potenţialul fotbaliştilor. Nu sînt de speriat rezultatele rele din amicale.

SportM: Cum vi se pare importul masiv de fotbalişti care se practică în ultima vreme?
Iordănescu: Nu toţi sînt buni. Îmi plac cîţiva, de la Cluj, Rapid şi Steaua, dar în rest nu prea sare nimeni în ochi.

SportM: De ce această criză, cu o echipă formată din cvasinecunoscuţi dominînd campionatul?
Iordănescu: Criza o provoacă conducătorii cluburilor. Ei cer nişte preţuri care te fac să te întorci către ofertele din străinătate.

SportM: Ce credeţi că s-a întîmplat la Dinamo?
Iordănescu: E greu de crezut că doar un eveniment cum a fost cel de la meciul cu CFR Cluj, din campionatul trecut, poate destabiliza o echipă care mergea aşa bine. Cauzele cred că au fost complexe, dar nu pot să vorbesc despre o situaţie pe care nu o cunosc din interior. Dar nu-i plîngeţi pe dinamovişti, au şi lot bun, şi conducere puternică. O să vedeţi că revin rapid.

SportM: Aţi antrenat la campionate mondiale şi europene. Nu vă tentează actuala faţă a Cupei Campionilor Europeni?
Iordănescu: Am condus Steaua şi la această competiţie. Acum vreau doar să fac lucruri bune ca senator.

Stiri recente

Marian Drăgulescu, printre giganți, pe terenul de baschet: A fost ultimul turneu Sport Arena Streetball înainte de marea finală din septembrie

Legendarul gimnast Marian Drăgulescu a fost prezent în weekend la ultimul turneu din circuitul național de baschet 3x3 Sport...