EXCLUSIV/ Allez Romania!

Pe 5 iunie va debuta pe stadionul “Arcul de Triumf” din Capitala cel mai puternic turneu de rugby gazduit vreodata de Romania, IRB Nations Cup. inaintea acestei competitii foarte importante pentru rugby-ul romanesc, managerul tehnic al nationalei, francezul Robert Antonin (foto stinga), a acceptat un dialog inedit despre cei patru ani de activitate la cirma nationalei

Reporter: Reprezinta organizarea acestui turneu un test pentru rugby-ul romanesc?
Robert Antonin: Putini romani stiu ca, in ultimii opt ani, nivelul international a suferit modificari majore. Este asadar un prilej excelent sa descoperim ce inseamna rugby-ul adevarat. Va fi un test util prin care vom putea masura diferenta intre noi, care avem 4.000 de jucatori, si alte natiuni, precum Africa de Sud, care are 500.000 de practicanti ai acestui sport.

Reporter: Ce obiective ne putem propune la IRB Nations Cup?
Antonin: Este o mindrie sa intilnim asemenea echipe, dar trebuie sa fim realisti, nu putem emite multe pretentii. Ma multumesc si cu o singura victorie, deoarece principalul meu scop este sa le insuflu baietilor un spirit de echipa, sa creez o armonie intre jucatorii care evolueaza in Franta si cei din campionatul intern.

Reporter: Veti folosi echipa standard cu care veti aborda Cupa Mondiala?
Antonin: Nu, avem citiva titulari accidentati: Mersoiu, Tonita sau Florea, iar altii, precum Gontineac sau Petru Balan, sint inca angrenati in campionatul francez cu echipele de club. Sincer, nu imi pasa. Este o foarte buna oportunitate sa vad la lucru jucatori tineri care au dorinta de lupta. Sper sa existe asa ceva…

Reporter: V-a oferit campionatul intern solutii viabile pentru echipa nationala?
Antonin: Nu, deloc. Doar meciurile din Challenge Cup ale Selectionatei Bucurestiului m-au ajutat sa ma edific asupra potentialului individual al jucatorilor din intrecerea interna.

Reporter: Care este nivelul rugby-ului romanesc la ora actuala?
Antonin: Sintem foarte departe de fortele din emisfera sudica si de echipele din Turneul celor sase Natiuni. Cunosc insa foarte multi oameni din anturajul echipei nationale care cred ca putem bate pe oricine. Nu pot fi de acord cu astfel de idei. Sint complet nebuni! Nu ne mai putem lupta de la egal la egal cu Franta ca acum doua, trei decenii. Ei au trenuri TG V, pe cind noi am ramas cam cu aceeasi infrastructura. in viitor, ne va fi din ce in ce mai greu sa obtinem rezultate bune impotriva unor tari ca Samoa, Fiji, Tonga, Canada, Japonia, Namibia sau Georgia.

Reporter: Ce valoare are Romania comparativ cu celelalte echipe participante la IR B Nations Cup?
Antonin: Toate echipele sint foarte puternice, exceptind Georgia, care se situeaza la nivelul nostru. Imi aduc aminte de o partida contra Namibiei, pe care am cistigat-o extrem de dificil, cu 34-29, pe vremea cind antrenam Franta A. Este o formatie care preia mult din stilul vecinilor din Africa de Sud si sint periculosi. Despre Italia A si Argentina A pot afirma doar ca diferenta intre noi si ei se face exact la nivelul campionatului intern, iar noi, din pacate, nu avem decit doua echipe cu adevarat puternice, Dinamo si Steaua.

Reporter: Cum vedeti noua generatie din rugby-ul autohton?
Antonin: Talente exista, asta e clar, iar federatia le asigura celor din elita toate conditiile necesare progresului. Exceptind supervalorile, ar fi benefic ca ceilalti jucatori sa evolueze in Romania. Faptul ca lucrurile nu progreseaza este o consecinta a lipsei de mentalitate a unor manageri de cluburi, care nu cunosc fenomenul.

Reporter: In ultimii patru ani, ati lucrat intens la dezvoltarea rugby-ului romanesc. Cum ati aprecia rezultatele obtinute pina acum?
Antonin (ride): Desi sint la o virsta inaintata, sint sigur ca nu mi-am pierdut timpul aici. Dupa 35 de ani de munca in Franta, Argentina, Africa de Sud si in alte colturi ale lumii, am gasit noi provocari si in Romania. Rugby-ul aici nu este o problema de oameni, ci de baza materiala. Mentalitatea se mai poate schimba, desi unii antrenori din vechea generatie au metode depasite. Timpul va cistiga impotriva lor… Obiectivul meu imediat urmator este insa crearea unor centre regionale de rugby in Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Suceava si Brasov, care sa fie manageriate de studenti ai Academiei Nationale de Rugby. Sint convins ca Romania reprezinta o tara mica din punctul de vedere al numarului de practicanti, dar este o mare natiune a rugby-ului pe plan cultural.

Continuarea in Sport Magazin – powered by kicker – numarul 67 (din 4 iunie)

Stiri recente

David Popovici, înainte de CE de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni: Este foarte important să inspire copii şi să promoveze un stil...

David Popovici a declarat înainte de Campionatele Europene de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni că pentru el...