EXCLUSIV/ Alin Stoica: ”Mi-as dori sa ma intorc in Il Calcio”

Am învăţat foarte multe din experienţa mea la Siena, chiar dacă am stat acolo destul de puţin. Însă contactul cu „Il Calcio” a fost fascinant pentru mine ca jucător, oferindu-mi nişte lecţii pe care le-am aplicat ulterior şi pe care sper să le valorific în continuare. Italienii au o şcoală de fotbal extraordinară, nu degeaba sînt campioni mondiali şi au fost şi campioni europeni de-a lungul vremii. La tactică sînt profesori. Vorba aceea, dacă ştii să stai bine în teren, nici nu trebuie să alergi foarte mult. Am rămas cu o amintire plăcută de acolo şi mi-ar plăcea să repet experienţa pe viitor! Nivelul din Cizmă e bun, se joacă fotbal de calitate. Simpatizez cu Roma, Milanul, chiar dacă a prins şi un declin, normal după părerea mea în urma atîtor succese, dar şi cu Fiorentina, unde avem un român de-al nostru.

Serie A e un campionat care mă pasionează. Prin pregătire, prin viziunea lor despre fotbal, peninsularii sînt unici, deşi acum Premier League face legea în Europa.

Cum spuneam, contactul cu Italia te schimbă enorm. Uitaţi-vă la ce nivel a ajuns Adi Mutu, cel mai bun jucător al nostru acum. Este atît de matur, de inteligent, de disciplinat tactic. Şi-a găsit mediul ideal de creştere.

La Excelsior e momentan ok, după cum se ştie am venit aici pentru a-l ajuta pe Enzo Scifo şi pentru a juca, pentru a avea o şansă la Euro. Însă acesta e deja un subiect încheiat. Nu mai sper să fiu convocat în lotul pentru Campionatul European, vă mărturisesc. Noi să fim sănătoşi, pentru că viaţa ne oferă destule alte motive de bucurie.