EXCLUSIV Alexandru Piturca: Vreau la Steaua!

Alexandru Piţurcă (foto), acest mic Jordi Cruyff al României, susţine că în ciuda eşecurilor suferite de-a lungul carierei, mai are multe de arătat în fotbal şi visează o întoarcere-bombă la clubul care l-a lansat.

SportM: Alex, cum e viaţa în oraşul lui Brâncuşi?
Alex. Piţurcă: Slavă Domnului, e o viaţă bună. Târgu Jiul este un loc familiar pentru mine, pot spune că am copilărit aici, unde am multe rude, aşa că n-am întîmpinat nici o problemă de adaptare. Plus că pe mulţi din actualii coechipieri i-am mai avut colegi la Caracal sau Craiova.

SportM: E mai bine la Tîrgu Jiu, în tihnă, decît la Bucureşti sau Sofia?
Alex. Piţurcă: Într-un fel, da. Cînd joci în capitala unei ţări, la o echipă cu nume, presiunea te mai face să dai rateuri. Momentan, aveam nevoie de linişte pentru cariera mea şi de-asta am ales în vară Pandurii.

SportM: Calci pe urmele tatălui tău, joci şi tu la Pandurii, dar în prima ligă…
Alex. Piţurcă: Toată familia noastră se mîndreşte cu acest aspect. În special tata. Este modelul meu şi în carieră şi în viaţă, m-aş bucura să realizez măcar o mică parte din ce a izbutit el.

SportM: Ai găsit în sfîrşit ce căutai?
Alex. Piţurcă: Am găsit o formaţie la care mi se dă şansa să joc. Dacă stau să mă gîndesc prin cîte am trecut, nu e puţin lucru. Îmi doresc cu disperare să evoluez, să mă remarc şi să îmi ajut echipa să urce în clasament.

SportM: Şi apoi?
Alex. Piţurcă: Nu ascund faptul că vreau să ajung iar la un club mare, să fiu fotbalist adevărat. Am mai fost la Steaua, la ŢSKA Sofia, dar la nici una nu mi s-a oferit ocazia să arăt ce ştiu. A fost frustrant.

SportM: Gurile rele au spus că ai fost transferat prin intervenţia tatălui tău, care este văr cu antrenorul Eugen Neagoe.
Alex Piţurcă: Gurile rele vorbesc să se afle în treabă. În orice caz, acel zvon este o inepţie. Tata mă respectă şi ştie că m-aş simţi jignit dacă m-ar împinge de la spate. Eu vreau să îmi fac o reputaţie în fotbal prin forţele mele, nu ajutat de faima numelui.

SportM: “Pandurii” arată un fotbal frumos, în debutul sezonului.
Alex. Piţurcă: Cu acest colectiv de valoare, purtaţi pe sus acasă de miile de fani din tribune, şi dacă ne vom păstra capul, putem fără probleme să ne clasăm în primele 8. Ba chiar ne gîndim cu seriozitate la Cupa UEFA Intertoto. Gloria Bistriţa şi Oţelul au demonstrat recent că se poate, noi de ce n-am putea?

SportM: Timpul ţine cu tine, ai doar 24 de ani. Care sînt planurile tale de viitor?
Alex. Piţurcă: 24 de ani, neîmpliniţi! Mai e pînă în octombrie… Dacă vorbim despre viitor, trebuie să spun că am semnat cu Pandurii un contract pe patru ani. Totuşi, sper ca durata şederii mele aici să fie mai mică. Acum, să nu fiu înţeles greşit. Îmi place la Târgu Jiu, oamenii sînt calzi şi mi-au întins o mînă de ajutor la greu. Dar venirea la “Pandurii” am gîndit-o ca o trambulină spre ceva mai mare.

SportM: În ţară sau în străinătate?
Alex. Piţurcă: În primă fază, la noi. Şi în Liga I există cîteva trupe consacrate, care aprind imaginaţia oricărui fotbalist.

SportM: Steaua?
Alex. Piţurcă: Steaua a fost, este şi va fi întotdeauna marea mea iubire. Nu trăiesc în trecut, însă momentul cînd am debutat la Steaua rămîne una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa mea. Am intrat cu gol, la 17 ani şi opt luni, contra Argeşului, în ultima etapă. Stadionul era ca un vulcan, mi-a scandat numele… a fost ceva absolut unic.

SportM: Nu te-a surprins să fii convocat de tatăl tău la acel meci?
Alex. Piţurcă: Deloc, deoarece fusesem golgheter la toate grupele de vîrstă ale Stelei şi trebuia să vină şi “botezul”. Deşi anumite ziare au pus tot placa cu “Piţurcă şi-a promovat băiatul”.

SportM: Te încearcă regretul că ai plecat?
Alex. Piţurcă: Cuvîntul nu e regret, ci “tristeţe”. Dacă era după mine, nu plecam niciodată! Aşa e viaţa, uneori nu ţi se dă dreptul să alegi.

SportM: Ce-ar însemna pentru tine o întoarcere în Ghencea?
Alex. Piţurcă: Ar fi un vis devenit realitate. Ar fi ca o întoarcere acasă, după o călătorie lungă şi obositoare. Ştiu că sună fantezist, însă îmi doresc să joc iar la Steaua! Dacă îmi voi face treaba sub culorile Pandurilor…dar deja privesc prea departe.

SportM: Mai ţii legătura cu colegii tăi din “vechea gardă” de la Steaua?
Alex. Piţurcă: Din păcate, nu. Pe fiecare ne-a purtat soarta în diferite părţi, a fost imposibil să păstrăm contactul. Altfel, cu foştii colegi de la Sofia, Trică şi Florentin, vorbesc destul de des.

SportM: Ai discutat vreodată cu Victor Piţurcă despre o eventuală convocare la lot?
Alex. Piţurcă: Nici în glumă nu mi-am permis să fac aşa ceva! M-a antrenat la Steaua, dar nu există şanse să mă antreneze şi la naţională. Cred că aş fi ridicol să declar altceva. Nu visez cai verzi pe pereţi. Ţelul meu acum e să prind un club puternic, naţionala e o utopie.

Sport Magazin numarul 77 (17 – 23 septembrie 2007)

Stiri recente

Steaua şi Minaur Baia Mare şi-au aflat adversarele din optimile European Cup la handbal masculin

Steaua Bucureşti şi Minaur Baia Mare şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile European Cup, după tragerea la sorţi de...