EUROPA LEAGUE: STEAUA – UJPEST/ Steaua, arata-ne calea!

Cu o zi înainte ca sorţii de la Nyon să hotărască adversarele europene ale lui FC Timişoara şi FC Vaslui, echipa din Ghencea are obligaţia să deschidă cu dreptul sezonul continental al echipelor româneşti, printr-o victorie convingătoare în faţa lui FC Ujpest

Victimă sigură sau buturugă mică? Ujpest a divizat suflarea fotbalistică din România în două tabere. Optimiştii, care nu sunt întotdeauna cei mai mari cunoscători, prevestesc o victorie la scor a Stelei. Cei mai circumspecţi îi sfătuiesc pe “roş-albaştri” să abordeze meciul cu seriozitate şi să tranşeze, dacă pot, calificarea din meciul tur.

Dincolo de aceste diferenţe de opinie, ceea ce rămâne dincolo de orice îndoială este că trupa budapestană a ieşit sezonul trecut vicecampioana Ungariei, ţară cu şanse mari de calificare la Cupa Mondială, că a fost inclusă de Celtic Glasgow într-un parteneriat şi că suporterii ei sunt recunoscuţi pentru pasiunea dusă nu de puţine ori la extrem. O serie dintre jucătorii noştri care au evoluat în campionatul maghiar (Tibor Moldovan, Şumudică, Andrasi) au avertizat că deşi fotbalul vecinilor nu dispune de jucători tehnici, compensează prin dăruire şi spirit de luptă. Adică exact calităţile care i-au lipsit Stelei în vasta majoritate a sezonului trecut.

Schimbare la faţă?

Probabil că o necunoscută mai mare decât Ujpest este însă pentru fanii stelişti chiar Steaua. După trei sezoane în care Goian & Co. i-au obişnuit cu peisajul de vis al Ligii Campionilor, fanii “roş-albaştrilor” au fost readuşi pe pământ în stagiunea precedentă, în care formaţia favorită a fost umilită în Champions League (cinci înfrângeri din şase) şi a încheiat campionatul, printr-un noroc chior pe poziţia a şasea, după nişte prestaţii de divizii inferioare. Calificată în Europa mai degrabă pe prostia oltenilor lui Mititelu, Steaua s-a trezit, sau a părut că se trezeşte, după încheierea campionatului. L-a pus din nou în vitrină pe Lăcătuş, instalându-l “pronto” pe italianul Bergodi. Omul de la care se aşteaptă schimbarea la faţă.

Fotbal responsabil

Cum însă vântul crizei economice n-a permis decât nişte transferuri ieftine până la proba contrarie (Grzelak, Bibişkov), misiunea italianului se anunţă destul de grea. Sigur, efectul noului tehnician se simte, dovadă cele trei victorii din patru posibile înregistrate în stagiul austriac. Dar sezonul este lung, iar pentru a rezista în funcţie, Bergodi are nevoie de soldaţi disciplinaţi. Până în grupele Europa League, sunt opt partide!

“Am o relaţie bună cu jucătorii, însă ei trebuie să priceapă că nu pot evolua toţi, că interesul grupului primează. Nu trebuie să fie supăraţi. Am nevoie de o echipă omogenă, dublată pe posturi. Cu noile achiziţii, sunt convins că vom trece de Ujpest, apoi vom vedea ce vom face. Stagiunea este lungă şi startul ei, dificil, aşa că trebuie să fim foarte responsabili”, consideră fostul căpitan al lui Lazio.

Găini bătrâne, lupi tineri

Cu două formaţii s-a “jucat” Bergodi în această scurtă pauză de vară, iar ambele au fost un amestec de tinereţe şi experienţă. De fapt, aceasta pare să fie formula magică a Stelei, cu condiţia ca relaţiile de joc să se fi închegat, pe cât posibil, până la ora meciului cu Ujpest. Dacă antrenorii de dinaintea lui aveau titulari de drept, Bergodi este un democrat – promovează şansele egale. Tătăruşanu şi Zapata şi-au împărţit frăţeşte meciurile în stagiul din Austria, iar “lupii tineri” Bicfalvi, Ochiroşii, Lucian Filip, Andrei Ionescu, Onicaş şi Vlad Rusu au primit cadou de la italian minute bune de joc. Ei vor fi aruncaţi cu siguranţă în luptă în dubla cu Ujpest, chiar dacă joi seară, cel mai probabil, pentru că nu îşi permite surprize, Bergodi îl va titulariza între buturi pe Zapata, iar în câmp va trimite din primul minut mai multe “găini bătrâne”, jucători consacraţi de genul lui Petre Marin, Goian, Ghionea şi Nicoliţă.

“Bergodi a creat o atmosferă foarte bună şi suntem cu toţii motivaţi pentru că avem şanse egale de titularizare. Vrem să tranşăm calificarea încă de la Bucureşti”
Romeo Surdu, atacant Steaua

Cei trei care au speriat Ghencea

Atacantul împrumutat în ediţia trecută de campionat la FC Braşov, Romeo Surdu, a fost cel mai bun fotbalist al Stelei în stagiul de pregătire din Austria. El a reuşit două goluri în victoria cu 3-0 împotriva lui NK Celje şi unica reuşită a eşecului cu ŢSKA Sofia, scor 1-2. Aceste prestaţii l-au readus în graţiile fanilor, alături de Juan Carlos Toja şi de Janos Szekely, marcatorii în succesul cu Bohemians Praga (2-0), criticaţi din toate părţile sezonul trecut pentru evoluţiile sub standard.

REZULTATELE STELEI ÎN AMICALELE DIN AUSTRIA

3-0 vs. NK Celje (Slovenia) pe 1 iulie
Marcatori: Surdu (2) şi Andrei Ionescu
2-0 vs. Bohemians Praga (Cehia) pe 3 iulie
Marcatori: Szekely, Toja
1-0 vs. Dinamo Zagreb (Croaţia) pe 5 iulie
Marcator: Kapetanos
1-2 vs. ŢSKA Sofia (Bulgaria) pe 7 iulie
Marcator: Surdu

Partidă de risc maxim

Apropierea de România va determina, din câte se pare, o veritabilă invazie maghiară pe stadionul din Ghencea. Clubul din Budapesta şi-a încurajat fanii să vină în număr cât mai mare la Bucureşti, cei mai mulţi urmând să sosească pe tren, după o călătorie de peste zece ore. FC Ujpest a primit circa 2000 de bilete din partea oficialilor stelişti, dar numărul fanilor “alb-violeţilor” va depăşi această cifră, la partidă fiind aşteptaţi şi sute de conaţionali din zona Ardealului. Şi cum animozităţile dintre români şi unguri sunt binecunoscute, poliţia şi jandarmeria vor face tot posibilul să evite un război al galeriilor. În noiembrie 2008, suporterii unguri au fost implicaţi într-o bătaie generală la o partidă în Slovacia. Şi joi seară va fi un duel de risc maxim.

Kabat, vânat sau vânător?

Ca orice echipă care se respectă, Ujpest are o “armă letală”. Dacă Steaua îl are pe Kapetanos, formaţia din capitala Ungariei se bazează la Bucureşti pe inspiraţia lui Peter Kabat, un atacant de 31 de ani care este şi vedeta lui “Lilak”, fiind singurul fotbalist al lui Ujpest din circuitul naţionalei. Kabat a evoluat de-a lungul carierei în mai multe campionate străine – Bulgaria (pentru Levski Sofia), Turcia (sub culorile lui Goztepe, respectiv Denizlispor) şi Austria (pentru nu mai puţin de trei grupări – FC Karnten, Pasching si Austria Karnten). Acum opt ani, Kabat ieşea golgheter al Ungariei, iar în 2002 a câştigat titlul în Bulgaria. La naţională, Kabat a strâns 16 selecţii, cu începere din 2000, fără a marca însă nici un gol.

Stiri recente

Chapeau bas, fetelor!

Chapeau bas, fetelor! - Editorial de Cristi Mîndru La tragerea la sorti de la ,,Tiriac Open” de ieri am incheiat...