test

EUROPA LEAGUE: PSV – CFR Cluj/ Stingeti-le becul!

Gazda CFR-ului din a doua etapă a Europa League este gruparea unui celebru producător olandez de electronice. Să sperăm că formaţia clujeană va intra joi în cercul select al echipelor care au reuşit să stingă lumina pe “Philips Arena”.

Chiar dacă a pornit bine, luând cele trei puncte în faţa lui FC Copenhaga, CFR Cluj rămâne cu picioarele pe pământ. “În ciuda rezultatului, PSV rămâne favorita grupei. Noi trebuie să câştigăm meciurile de acasă şi să luăm cât mai multe puncte în deplasare”, şi-a expus planul de bătaie tehnicianul ardelenilor, Antonio Conceicao.

Aşadar, deşi ar putea să se uite de la înălţime la PSV, măcar prin prisma poziţiei în grupă, CFR nu o face, şi bine procedează. Ar fi fost o greşeală fatală, fi indcă PSV nu trebuie judecată după remiza obţinută “in extremis” la Praga în runda inaugurală. În Eredivisie, de pildă, echipa lui Fred Rutten a dictat tempo-ul în primele etape şi este mare favorită la titlu, după ce ediţia precedentă a terminat pe un decepţionant loc patru.

Cu toate că rezultatul scos pe terenul Spartei ar putea sugera altceva, PSV nu neglijează Europa League. Din contră, “ţăranii”, aşa cum sunt porecliţi în Olanda cei de la PSV, sunt genul de echipă care îşi dă sufletul şi pentru o cupă pusă în joc la un turneu de pregătire. Acest spirit provine dintr-o îndelungată tradiţie internaţională a clubului din Eindhoven. Pe lângă laurii colecţionaţi acasă (21 de titluri, 8 Cupe şi tot atâtea Supercupe), “alb-roşii” au câştigat Cupa UEFA (1978), Cupa Campionilor Europeni (1988) şi, aşa cum spuneam, o sumedenie de cupe poate insignifi ante ca titulatură, dar relevante pentru pofta de glorie a olandezilor: Cupa Preşedintelui, Cupa Păcii sau Cupa Căilor Ferate Ruse.

Popescu şi Stângă, printre gloriile lui PSV

Românii care au prins trenul de Eredivisie ar umple o garnitură de personal, dar numai doi au mers cu intercity-ul până la Eindhoven. Este vorba despre Gică Popescu, care a fost transferat la PSV în 1990 de regretatul Bobby Robson şi a stat acolo până în 1994, respectiv Ovidiu Stângă, care a evoluat pe “Philips Arena” între 1996 şi 2001. Între fostele glorii ale lui PSV se regăsesc nume uriaşe: Gullit, Romario, Ronaldo, Stam şi nu în ultimul rând Ruud van Nistelrooy.

A căzut Kromkamp

Mara sau Culio răsuflă uşuraţi, deşi în fotbal ca şi în viaţă nu este bine să te bucuri de răul altuia. Fred Rutten, antrenorul celor de la PSV, în schimb, este supărat, deoarece şi-a pierdut unul dintre cei mai buni fundaşi: Jan Kromkamp, nevoit să se opereze la genunchiul stâng pentru a-şi scoate un os care îi făcea probleme. Kromkamp (29 de ani) a mai trecut pe la AZ Alkmaar, Villarreal şi Liverpool, şi a strâns şi unsprezece selecţii pentru “Portocala Mecanică”. El va absenta, în cel mai bun caz, două luni.

Aleargă în Superligă

Ca şi Barcelona, PSV este mai mult decât un club. De aceea, a decis să se implice şi în alte domenii, cum ar fi … sporturile cu motor! Echipa olandeză a intrat în Superleague Formula, un sport similar Formulei 1 dar în care concurentele sunt patronate de câte o mare grupare de fotbal din lume. La întrecerea auto, însă, PSV nu are acelaşi succes ca în sportul rege: după primele patru etape, se afl ă pe penultimul loc (18) în ierarhia generală, mai slabă decât ea fiind FC Sevilla, altă adversară a românilor în actuala ediţie a cupelor europene.

PSV Eindhoven – CFR Cluj,
joi, 20:00, în direct la Sport.ro
Arbitri: Tommy Skjerven – Erik Raestad, Kim Andre Johnsen – Brage Sandmoen, Ken Henry Johnsen (toţi Norvegia)

“CFR Cluj a jucat sezonul trecut în Liga Campionilor, şi asta spune cam totul despre forţa şi valoarea românilor. Şi noi şi ei ne dorim să ajungem în primăvara europeană”
Danny Koevermans (atacant PSV Eindhoven)

Stiri recente

Slovacia, adversară a României la Euro 2024, a anunţat un lot lărgit de 32 de jucători

Slovacia, adversară a României la Euro 2024, a anunţat un lot lărgit de 32 de jucători. Cei 32 de jucători...