EURO 2008: Grupa care ne-a speriat

0
129

“De ce ţi-e frică nu scapi!”, spune un proverb. Nu întotdeauna valabil, însă de data aceasta – da. După stabilirea celor patru urne pregătite pentru tragerea la sorţi desfăşurată duminică, în Elveţia, la Lucerna, toată lumea considera ca fiind cea mai dificilă serie varianta cu Olanda, Italia şi Franţa. Exact aşa am picat! Acum, trăirile se împart în două: unii tremură cu gîndul la adversarii “de foc”, alţii se bucură că vom juca meciuri foarte grele şi că doar aşa vom avea ocazia să (ne) demonstrăm dacă sîntem sau nu o forţă a Europei fotbalistice.

Tragerea la sorţi a debutat cu repartizarea în grupele C şi D a ultimilor doi capi de serie (urna întîi), ştiut fiind faptul că selecţionatele ţărilor co-organizatoare, Elveţia şi, respectiv, Austria, erau deja montate în primele două serii. Au intrat Olanda în C, iar campioana europeană en-titre, Grecia, în D. S-a trecut apoi la ultima urnă valorică, alcătuită din Franţa, Polonia, Rusia şi Turcia. Franţa a fost extrasă a treia, conturînd primul mare meci al grupelor, contra Olandei. Atenţia s-a concentrat apoi asupra vasului în care ne aflam şi noi, al treilea valoric, alături de forţe ale continentului, respectiv Germania, Spania şi Portugalia, pe care ne bucuram că nu le putem întîlni în prima fază. După ce Portugalia a fost trimisă alături de Elveţia şi de Turcia, iar Germania, lîngă vecinele sale, Austria şi Polonia, noi şi spaniolii aveam variantele Olanda+Franţa sau Grecia+Rusia. Să nu fim ipocriţi: oricine şi-ar fi dorit a doua posibilitate. S-a extras bileţelul cu numele ţării noastre şi apoi nedoritul C3, adică poziţia din grupa ce se contura deja ca fiind “de foc”.

Nu a fost însă ultimul oftat “tricolor”. Oricînd se poate şi mai rău… Urma să tremurăm în aşteptarea adversarului din urna a doua valorică: Cehia, Croaţia, Italia şi Suedia, “trase” în această ordine. Evident, Italia – cea mai nedorită. “Macaronarii” au ieşit cu C2 şi, astfel, ne-am trezit în grupa “nebună”. Olanda pare acum cea mai accesibilă şi ne vom duela din nou cu ea, după lupta cîştigată (greu) în grupa G preliminară. Contra Italiei şi împotriva Franţei aveam programate partide amicale înainte de turneul final, ultima dintre ele fiind adversara noastră şi în viitoarele calificări pentru Campionatul Mondial din 2010.

OLANDA

Campioana europeană din 1988 şi semifi nalista de alte patru ori la CE este, deja, o bună cunoştinţă a noastră. După ce am pierdut preliminariile pentru CM 2006 în faţa ei (două înfrîngeri) şi a Cehiei, ne-am luat revanşa acum, terminînd grupa G primii, după 0-0 la Rotterdam şi 1-0 la Constanţa. Selecţionerul Marco van Basten nu prea este agreat acasă la el, însă probabil că va pleca abia după turneul fi nal. Dacă mai este nevoie, amintim cîţiva jucători cu renume ai “Portocalei”: Van der Sar, Van Bronckhorst, Robben, Seedorf, Sneijder, Van der Vaart, Van Persie, Kuyt, Van Nistelrooij. Dar lista este mai lungă…

ITALIA

Ţara care deţine Cupa Mondială şi Liga Campionilor, prin AC Milan. Selecţioner este Roberto Donadoni, un antrenor fără palmares încă. S-a califi cat cu emoţii uriaşe şi cu mult noroc, din grupă cu Franţa. Italienii au obţinut biletele pentru EURO în prelungirile meciului disputat în Scoţia (gol Panucci), după ce, în minutul 88, la 1-1, gazdele rataseră o ocazie imensă. Iar dacă britanicii nu ar fi pierdut în Georgia, acum ne-am fi bucurat de un adversar mai accesibil la turneul fi nal. Italienilor nu le-am mai marcat vreun gol dinainte de 1990, cînd i-am învins la Sibiu, cu 1-0 (Sabău), într-o partidă amicală. Anul acesta, în februarie, trebuia să le facem o vizită “prietenească”, însă jocul a fost anulat din motive obiective. Staruri: Buff on, Fabio Cannavaro, Panucci, Gattuso, Pirlo, Filippo Inzaghi, Toni.

FRANŢA

Campioană mondială în 1998, campioană europeană în 1984 şi în 2000. Selecţioner: Raymond Domenech. Pentru că Italia a cîştigat pe terenul scoţienilor (în faţa cărora francezii au pierdut ambele jocuri), “cocoşii” s-au calificat şi cu o remiză, în ultima etapă, în Ucraina. Nici cu “Les Bleus” nu avem amintiri plăcute. Ei sînt finaliştii Campionatului Mondial de anul trecut, unde au fost învinşi de… italieni, după celebrul “episod” Zidane – Materazzi. Coupet, Gallas, Mexes, Makelele, Ribery, Anelka, Djibril Cisse, Govou, Henry sînt cele mai răsunătoare nume care au “pus umărul” la calificare.