Epoca de Aur/Meciuri celebre: Explozia hunedoareană

În 1982, Corvinul Hunedoara a apărut surprinzător pe tabloul Cupei UEFA. În turul II al competiţiei, românii au prins un meci de senzaţie în faţa iugoslavilor de la FK Sarajevo. Au fost conduşi cu 2-0, s-au distanţat la 4-2, fiind apoi egalaţi în final

Ediţia de campionat 1981-1982 a fost una mai specială. Într-un fotbal dominat de sistemul totalitar în care Dinamo şi Steaua îşi împărţeau punctele şi “sateliţii” a apărut Corvinul. Echipă nesusţinută de puterile vremii, însă care a devenit o adevărată forţă prin aglomerarea de valori fotbalistice de lîngă Combinat. A fost un campionat cu cîntec. Dinamo a ieşit campioană, locul secund fiind ocupat de Universitatea Craiova. Surprinzător, pe trei, poziţie de participare în Cupa UEFA, a apărut Corvinul Hunedoara, deşi jocurile erau făcute pentru FC Olt, echipa clanului Ceauşescu. Astfel, hunedorenii Andone, Rednic, Klein, Gabor şi Dumitrache au luat cu asalt necunoscuta Europă. În primul tur, Corvinul a remizat cu Grazer, chiar în Austria, cîştigînd fără probleme, cu 3-0, la Hunedoara. A urmat dubla cu FK Sarajevo, echipa din Iugoslavia fiind una dintre forţele momentului. Stadionul de lîngă Combinat a fost luat cu asalt de către hunedoreni. Se spune că acel meci fantastic a fost urmărit de către Bogdan Lobonţ, care avea doar patru ani, de la geamul apartamentului, iar tatăl său îi spune cine sînt autorii golurilor.

Trei goluri în şase minute
Despre această partidă îşi aminteşte cu plăcere Romică Gabor, unul dintre cei mai valoroşi atacanţi ai acelei perioade. “A fost, într-adevăr, un meci senzaţional. Aveau echipă tare de tot iugoslavii. Noi, nici nu ne aşezasem bine în ghete că, în minutul 17, ne conduceau cu 2-0. “Treziţi-vă!”, ni s-a strigat de pe bancă. Şi chiar ne-am trezit. Am privit spre Ando, spre Rednic şi Mateuţ, apoi i-am făcut cu ochiul lui Dumitrache. Am avut şase minute în care nu cred că vreo echipă din Europa ne-ar fi putut sta în cale. Corvinul a fost ca un tăvălug. “Mopsul” n-a stat pe gînduri şi a redus din handicap. Apoi, în două minute, Andone şi Petcu ne-au adus în avantaj. În fine, la zece minute după pauză, Mateuţ a urcat scorul la 4-2. A fost însă o descătuşare de energii care ne-a doborît fizic. Am mai încasat două goluri stupide în final, dar meciul în sine a fost unul superb. În retur ne-au zdrobit la Sarajevo, dar a fost ceva necurat la mijloc. Eu şi Dumitrache am fost eliminaţi şi astfel s-a pierdut o calificare care ar fi putut deveni memorabilă”, povesteşte Gabor.
RAUL MIHAI

Corvinul – FK Sarajevo 4-4
22 octombrie 1982, stadion “Corvinul”, spectatori: 18.000
Au marcat: Dumitrache (37), Andone (41), Petcu (43), Mateuţ (54)
Corvinul: Ioniţă – Rednic, Andone, Dubinciuc, Bogdan – Oncu, Mateuţ (88 Tîrnăveanu), Petcu, Gabor – Dumitrache, Nicşa (56 Klein)

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 12 martie 2007

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...