Elfsborg – Dinamo / Momentul adevarului

Ora concluziilor pentru Dinamo vine joi, cînd echipa lui Zenga va încerca o calificare miraculoasă în grupele Cupei UEFA, pe terenul lui Elfsborg, după 1-2 la Bucureşti

Înfrîngerea şocantă din meciul tur le lasă o singură variantă campionilor: trebuie să bată în Suedia la minimum două goluri diferenţă, dacă vor să meargă pentru al treilea sezon consecutiv în grupe. Problema care se pune, în lumina evenimentelor recente de la club, nu este „Pot?”, ci „Mai au motivaţie?”. Zilele trecute, conflictul mocnit dintre galerie şi jucători, respectiv oficiali, a degenerat într-un război deschis. Virulenţa protestelor de la victoria cu „U”. Cluj, scor 2-1, nu are precedent în istoria „alb-roşiilor”. În timp ce formaţia lor învingea, suporterii le-au reproşat violent favoriţilor că au luat bani de la Gigi Becali în celebra partidă cu CFR Cluj, că sînt mercenari şi că au distrus Dinamo. „Ştefan Cel Mare” era sufocat de bannere contestatare, iar corul intimidant de fluierături şi injurii i-a bulversat pe Danciu & Co. „Sîntem în doliu, aţi omorît Dinamo”, „Vă vom urî toată viaţa. Sînteţi vinovaţi de înaltă trădare”, „Ne e ruşine de voi”, sînt mesaje sugestive pentru atmosfera din „Groapă”. După joc, nemulţumiţii au venit să-şi facă dreptate la vestiare. I-au provocat pe jucători şi au scandat îndelung: „Toţi banii unui cioban nu-l cumpărau pe Hîldan”. Dacă fanii se limitau la atît, era încă bine, însă frustrarea ieşise din matcă şi aşa au început ameninţările cu moartea. N-au fost cruţate nici piesele grele: Lobonţ, Ştefan Radu, Ionel Dănciulescu, Claudiu Niculescu sau Cătălin Munteanu. Afectaţi de tratamentul ostil al suporterilor, fotbaliştii vor să plece în grup, la iarnă! „Sînt la Dinamo de la 7 ani, am trecut pe la toate grupele de copii şi juniori, am crescut în Ştefan cel Mare, însă acum vreau să plec! Nu pot să cred că am fost înjuraţi de propriii suporteri. Repet, nu o spun la nervi, vreau să plec”, şi-a mărturisit dezamăgirea fundaşul Ştefan Radu, curtat de Genoa, Roma şi Leverkusen. La fel de supăraţi sînt şi colegii lui. „N-am luat nici un ban de la nimeni. Chiar n-avem nici un pic de credibilitate? Decît să fim acuzaţi şi înjuraţi în asemenea hal, mai bine plecăm la iarnă”, a spus amărît Mărgăritescu.

Renaşte Dinamo?

Deşi ulterior furtuna s-a calmat iar liderii galeriei au ajuns la o reconciliere cu jucătorii, este evident că moralul „cîinilor” se află la un nivel scăzut. Factorul psihologic este cheia duelului cu Elfsborg, şi tocmai la acest capitol dinamoviştii sînt cel mai vulnerabili. La urma urmei, nu poţi aştepta minunea de la nişte fotbalişti care intră în teren fără nici o tragere de inimă, cu gîndul doar la ziua în care vor izbuti să scape de supliciu! Pe de altă parte, o victorie de senzaţie cu Elfsborg ar proba revirimentul pretins de fani şi ar lăsa în spate tunelul cel negru traversat în ultima perioadă. Prin urmare, joi, la Boras, sînt posibile două scenarii: 1. o nouă demonstraţie de neputinţă a lui Dinamo, explicabilă, dar impardonabilă în ochii fanilor. Şi 2. o reacţie de orgoliu, care să închidă gura tuturor criticilor şi să o trimită iar pe Dinamo în urna de la Nyon.

Niculescu forţează

Golgheterul Claudiu Niculescu a fost afectat de o leziune musculară la coapsă, dar ar trebui să prindă returul cu Elfsborg. El speră să facă faţă pe gazonul artificial de la Boras. „Claudiu va forţa pentru că avem nevoie de el. Este un meci de a fi sau a nu fi, o finală”, a explicat Zenga.

Keene mai vrea goluri

Killer-ul lui Dinamo la Bucureşti, englezul James Keene, apreciază că Elfsborg e favorită la accederea în grupe şi are o dorinţă specială: „Succesul în deplasare ne dă prima şansă. Aşa e în fotbal. Aş vrea să mai înscriu în poarta dinamoviştilor”.

Învinşi acasă

La ultimul joc acasă înaintea partidei cu Dinamo, Elfsborg a capotat, 1-2, în faţa lui Hammarby, în etapa a 22-a a campionatului suedez. Gazdele au deschis scorul prin Svensson, dar dubla lui Eguren a trimis punctele în curtea „alb-verzilor”.

Sport Magazin numarul 79 (01 – 07 octombrie 2007)