EDITORIAL TEODOR BURNAR – Zilele şi nopţile unui jurnalist debusolat

Reprosa un cititor aici, cu putin timp in urma, ca presa romaneasca se degradeaza pe zi ce trece. Eroare. Presa romaneasca post-decembrista se degradeaza de la nasterea ei. Daca cineva e naiv sa creada ca procesul a inceput de ieri de azi, eventual o data cu criza, il invit sa citeasca ziarele din anii 90, cand gaina cu trei capete tinea prima pagina in evz, dupa care sa dea fast forward pana la ogica, magda ciumac si elodia, trecand prin sfarcurile si mai ales popoul simonei sensual din libertatea.

In caz ca nu v-ati prins, Sport Magazin nu mai apare de fix o luna, ultimul numar acoperind inclusiv data de 3 ianuarie. Nu e un deces, cat speram un stand-by, cauzat de o situatie generala proasta in media romaneasca. Publicitate ioc, competitii interne intrerupte, si asa mai departe, o suma de factori care a facut ca una dintre cele mai decente reviste din presa noastra sa isi intrerupa, nolens volens, aparitia. O disparitie nebagata in seama de cei multi, pentru ca daca n-ai tate mari, scandaluri si incesturi pe prima pagina, “talpa tarii” nu te plange cand te evapori.

Greu de descris cum trece o luna de inactivitate pentru un jurnalist obisnuit sa scrie zilnic. Pana la bani (si ei o problema, fiindca de regula jurnalistul e si el un om care mananca o paine si sta la bloc pe baza de intretinere), e vorba de starea pe care ti-o da repausul fortat. Esti ca un leu in cusca, turbat ca nu faci ce ar trebui sa faci. La tv, demagogie si cretini. Iti simti creierul paralizat si inutil. Prietenii, inclusiv din presa, sunt si ei intr-o situatie similara, daca nu chiar mai proasta. Revolta, frustrare, stres. Cam asa trec zilele si noptile unui jurnalist debusolat in Romania lui 2010.