EDITORIAL TEODOR BURNAR/ La pomul laudat sa nu te duci cu drujba

Dacă nu ştiaţi proverbul ăsta, nici o problemă. Nici nu trebuia, e al meu. Şi am de gând să îl înregistrez la OSIM, cum a făcut recent „Pinalty” cu porecla lui. Ce vrea să însemne? Poate să însemne multe. Dar mă voi opri la a vorbi despre căderea unei echipe mari, unei echipe, pot spune, de suflet din Anglia. E vorba de Newcastle United, care astăzi a retrogradat din Premier League, pentru prima dată din 1989. Voi fi pe cât posibil scurt, dar pentru o analiză mai obiectivă, vă invit să citiţi paginile de Premiership din revista noastră, ale colegului Ştefan Găvan.

Înaintea ultimei etape din Premier League, situaţia în subsol era simplă. West Brom retrogradată, Middlesbrough ca şi retrogradată. Miza era evitarea ultimului loc „roşu”, bătălie dusă între Newcastle şi Hull City.

Newcastle juca pe terenul lui Aston Villa, în timp ce Hull, echipa aflată la un punct distanţă, imediat deasupra liniei, juca acasă cu campioana Manchester United. În condiţiile în care United dispută miercuri finala Ligii Campionilor cu Barcelona, Ferguson n-avea cum să îşi trimită în teren titularii, pe „KC Stadium”. De aici o întreagă cabală despre probabila victorie a lui Hull, una care ar fi trimis-o în Championship pe Newcastle. Însă pentru că Anglia e Anglia, United a bătut la Hull cu echipa de curăţenie, eufemistic fie spus, punându-le „coţofenelor” destinul în propriile gheare. Ce a făcut Newcastle? Şi-a tăiat singură craca de sub picioare, pierzând cu 0-1 pe „Villa Park”. Un singur gol, în condiţiile succesului nesperat al lui United III, echivala cu salvarea. Toon n-a putut!

Spuneam, băieţii lui Shearer şi-au tăiat craca de sub picioare, însă n-a fost tocmai un eşec epic, deoarece copacul era deja pus la pământ. De – readuc în discuţie laitmotivul editorialului – drujba patronului Mike Ashley. Un miliardar (steliştilor, vă sună cunoscut?) care a blufat, a blufat şi iar a blufat până a izbutit să ducă una dintre cele mai iubite formaţii ale Angliei în a doua divizie din Insulă. Să sperăm că Newcastle nu va păţi ce a păţit Leeds, însă este clar că Owen, Martins sau Duff sunt deja cu cutiile de carton la uşă. Pe „St. Jamess Park” s-a stins lumina, şi continuând o paralelă poate terifiantă pentru unii, poziţia din clasament a Stelei anunţă un viitor sumbru şi în „Ghencea”. Pentru că, nu-i aşa Dorinel Munteanu, „la pomul lăudat nici mere nu face”.