EDITORIAL STEFAN LECCA/ Vreti respect?

Vorbesc cu orele pe la televiziuni, deşi au răspunsuri la foarte puţine dintre întrebări, se cred superiori şi se comportă ca atare. Vor să fie idolatrizaţi iar numele lor să fie scandat în locul sau măcar înaintea celor ale antrenorilor şi jucătorilor. Cred că trebuie să fie consideraţi eroi moderni, adevărate modele demne, dar foarte greu de urmat. Cer sprijin din partea statului sau a comunităţilor locale, bătîndu-se în acelaşi timp cu pumnul în piept că au investit singuri zeci de milioane de euro. Sînt ei, patronii echipelor de fotbal româneşti, cei care consideră că toate acestea li se cuvin numai pentru că au băgat bani în fotbal.

Dar nu este vorba despre fotbal, ci despre cluburile, adică afacerile lor. Nici unul dintre ei nu a donat vreo bază sportivă ultramodernă şi nici nu a sponsorizat vreun campionat de juniori 3. Aşa ceva ar fi însemnat act de caritate, şi atunci, mai ales dacă nu ar fi fost făcut în faţa camerelor de luat vederi, da, jos pălăria pentru un asemenea gest.

Respectul nu se cîştigă din postura de patron, ci din cea de om. Dacă un patron de restaurant face din localul său un loc plăcut, unde servirea este promptă şi se mănîncă excelent, va avea clienţi, dar aceştia nici măcar nu este obligatoriu să îl cunoască. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cel de echipă de club. Dacă investeşte în stadion, antrenor şi jucători de clasă, se califică în cupele europene, dar nu va cîştiga respectul fanilor, ci banii pe care aceştia îi vor da pe bilete.

Continuarea pe blogul lui Ştefan Lecca