EDITORIAL STEFAN LECCA/ Omagiu

Mai ţineţi minte cărţile acelea mari dedicate lui Ceauşescu? Erau atît de groase încît, deşi aveau copertă cartonată, nu se puteau folosi pentru a juca ping-pong pe catedră. Sigur că „Odiosul” nu merita aşa ceva, dar nu despre el vreau să vorbesc, ci despre un alt „odios”, dacă îl privim prin ochii susţinătorilor echipelor adverse, Cristiano Ronaldo.

Despre portughez se poate deja scrie o carte de proporţiile „Omagiului”, chiar şi păstrînd titlul, deşi are numai 23 de ani. Deocamdată, ea ar putea însă avea succes numai în Anglia, acolo unde evoluţiile în celebrul tricou cu numărul 7 de la Manchester United i-au înnebunit de mult pe fanii „Red Devils”, sau în Portugalia, ţara în care are onoarea de a fi considerat urmaşul lui Eusebio. Abia după ce se va lăsa de fotbal, driblingurile sale fabuloase, golurile magnifice şi pasele luminate vor deveni un bun comun al fanilor din întreaga lume. Va scăpa de culoarea tricoului şi se va transforma din jucătorul lui Sporting, Manchester, Inter, etc. în Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro şi atît. Va deveni universal şi va intra în galeria celor care au marcat prin geniul lor evoluţia fotbalului, alăturîndu-li-se astfel lui Pele, Eusebio, Maradona, Platini sau Romario.

Pentru a se întîmpla acest lucru, nu mai are nevoie decît să fie sănătos. Dacă îl fereşte Dumnezeu şi nu va avea vreo accidentare gravă, va fi unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile. Şi îl va feri. La cum joacă, aproape sigur Cristiano are o relaţie specială cu divinitatea.

Continuarea pe blogul lui Ştefan Lecca