EDITORIAL STEFAN LECCA/ Exercitiu

Hai să încercăm un exerciţiu de imaginaţie. Eşti director general la o multinaţională. Străinii te controlează la sînge, îţi cer cîte trei rapoarte pe zi şi-ţi impun reducerea cheltuielilor firmei fără să scadă însă venitul, dar nu-ţi spun şi cum poţi să faci asta. Te afli la capătul unei zile groaznice. Bei ceva tare şi de calitate în timp ce te gîndeşti că-ţi meriţi pînă la ultimul cent cei 10.000 de euro pe care îi primeşti lunar, doar tocmai ai reuşit să faci ca lista de disponibilizaţi să nu cuprindă nici o rudă, prieten sau pilă de-a ta sau de-a celor de care ai nevoie. L-ai scăpat pînă şi pe trîntorul de frate al amantei tale, un puturos care lipseşte cu zilele şi apoi aduce un vraf de adeverinţe că a donat sînge. E vineri seară şi abia aştepţi să ajungi acasă. Suni secretara şi îi ceri să-ţi cheme maşina. Cobori şi… surpriză: în loc de limuzină, un taxi. Secretara te lămureşte că maşina este în service. Cum dracu? Ai dat atît de mulţi bani la ultima revizie încît puteai să-ţi iei una nouă, iar asta a fost acum doar şase luni. Alt telefon şi afli de la noul şofer că cel dinainte nu a schimbat toate piesele care necesitau acest lucru şi că te-a costat atît fiindcă a înlocuit, degeaba, şi piese foarte bune.

Să zicem că te afli în situaţia dată, ce faci?

Dai vina pe vechiul şofer, deşi tu îl angajaseşi şi semnaseşi pentru piesele care fuseseră schimbate.

Îl dai afară pe cel nou, deşi de-abia îl aduseseşi cu surle şi trîmbiţe.

Explici patronatului că ambele revizii erau necesare şi că trebuie să-ţi mulţumească pentru că ai fost econom şi nu i-ai cheltuit banii pe o maşină de curse care şi ea se strică atunci cînd ţi-e lumea mai dragă.

Dacă nu ţi se potriveşte nici o variantă, înlocuieşte multinaţională cu acţionari, director general cu preşedinte de club şi şofer cu antrenor şi foloseşte nume reale. Totul îţi va părea simplu şi natural, iar soluţiile la îndemînă.

Continuarea pe blogul lui Ştefan Lecca

Stiri recente

Planurile de securitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost furate dintr-un tren

O geantă în care se aflau un computer şi două stick-uri de memorie USB care conţineau planurile de securitate...