EDITORIAL STEFAN LECCA/ Dati-ne Cupa!

În 1986, atunci cînd Steaua a cîştigat CCE, singurul trofeu european important din istoria fotbalului românesc, Dinamo Kiev a triumfat în finala Cupei Cupelor. Fotbalul devenea tot mai puternic în Est, acolo unde impunerile Partidului Comunist ţineau loc de forţă financiară.

Apoi, după Revoluţie, sau ce-o fi fost în decembrie 89, aceeaşi Steaua a jucat un sfert de finală românesc în Cupa UEFA, contra Rapidului. Rămase fără sprijin politic, echipele noastre nu mai puteau lupta de la egal la egal cu marile cluburi. Apăruse Liga Campionilor, o declarasem „competiţia lor”, se desfiinţase Cupa Cupelor, aşa că noi ne concentram pe UEFA.

Acum lucrurile merg şi mai rău. Nu s-au schimbat multe. Noi gestionăm lucrurile la fel de prost ca întotdeauna, iar ăia tari, Real, Barça, Inter, Bayern, Lyon etc. fac bani şi performanţă bazîndu-se pe programe puse la punct pînă în cel mai mic amănunt. Problema este că au apărut în fotbal milionarii din petrol. Veniţi din fosta Uniune Sovietică, urmaşii lui Abramovici, care au ales să investească la ei acasă, au acaparat şi această competiţie. Nu te poţi lupta cu ei, sînt prea mulţi bani la mijloc.

Şansa noastră ar fi ca, după ce au văzut la Monte Carlo, unde Zenit St. Petersburg a învins-o pe Manchester United, că pot mai mult, să nu-i mai intereseze nici pe ei decît Liga şi să ne dea „jucăria” înapoi.

Continuarea pe blog-ul lui Ştefan Lecca